Óriás étterem Rómában

A világ legnagyobb gasztronómiai fellegvára nyitotta meg kapuit nem régen Rómában „az ételek és az evés szépsége” jegyében. Az olasz gasztronómia új keletű fellegváraként ismert Eataly-lánc legnagyobb étterem- és üzletközpontja egyaránt épít a külföldi és a helyi vendégekre, nem alaptalanul.

 

{module 221}

Ez lesz az Oscar Farinetti olasz vállalkozó által 2007-ben alapított étterem- és üzletlánc eddigi legnagyobb gasztrocentruma a torinói, a milánói, a New York-i és a tokiói üzletek után. A római Eataly az Ostiense-vasútállomás egy többszintes szárnyát foglalja el, amely az 1990-es labdarúgó világbajnokságra épült és azóta üresen állt. 
Tizenhétezer négyzetméteren 23 étterem sorakozik, a római Lazio tartomány tipikus ételeit kínáló étteremtől az egész itáliai konyha hagyományt felvonultató vendéglőig. Ezen kívül gasztroüzletek és kongresszusi központ is helyet kapott az Eataly római központjában. 

A termékkínálat Farinetti szellemiségét tükrözi: minden élelmiszer szigorúan hazai lesz a mozzarella sajttól az olívaolajig és a kenyérig. Az Eataly üzletei közül a torinói a harmónia jegyében született, a genovai a bátorságot, a new york-i a kétséget fejezi ki. A római Eataly a szépséget akarja jelképezni.

A 10 millió eurós beruházás kétszázötven azonnali munkahelyet teremtett, és évi 50 millió eurós forgalommal kecsegtet.

A hazájában korábban háztartásigép-kereskedőként ismert étterem-tulajdonos szerint sikerének titka a „becsületesség és az agyafúrtság”.

 

Zamody Gábor

{module 221}