Cívis Hotels: végjáték

Egyelőre nem lesz a hitelező bankoké a Debrecen jelképének tartott Aranybika szálló. A tulajdonos Cívis Hotels Zrt. felszámolási eljárása két év elteltével sem zárult le, sőt még évekig eltarthat, addig pedig a felszámolónak hirdetnie kell a patinás szállót, amely jelenleg is üzemel. Az irányár nettó 1,35 milliárd forint – írja a Napi.hu.

 

{module 221}

Két év után sem zárult le az Aranybika-tulajdonos Cívis Hotels Zrt. (CH) felszámolási eljárása, júliusban immár a tizenkettedik pályázatot írta ki felszámolója a Debrecen jelképének tartott hotel értékesítésére – írja a Napi.hu.

Az új kiíráson július 23-án 12 óráig lehet ajánlatot tenni, a háromcsillagos szállót az előző pályázathoz hasonlóan nettó 1,35 milliárd forint forgalmi értéken hirdették meg, a hozzá kapcsolódó ingatlan fele tulajdonrészét pedig hétmillió forintért. Az ingatlanokkal együtt vihetők a működtetéshez szükséges eszközök és berendezések, illetve a benne lévő művészeti alkotások is, 30-30 millió forintért. A hotelért és eszközeiért 2010 novemberében még nettó 2,1 milliárd forintot kért a felszámoló Kelet-Holding Zrt. Az elmúlt tizenegy pályázaton mindössze egyszer, egy vételi ajánlat érkezett a felszámolóhoz, ám azt a túl alacsony összeg miatt elutasította − tudtuk meg Buga Imre felszámolóbiztostól. Az új kiíráson sem jelentkeztek még érdeklődők, és a szállónak nyújtott egyéb, önkormányzati vagy állami mentőövről sincs tudomása a felszámolónak.

A CH felszámolása egy fél évig elhúzódó, sikertelen csődeljárást követően 2010. június 2-án indult el, az eljárás azonban nem zárult le a felszámolási törvény szerinti két év után, így a megmaradt vagyonelemeket nem ajánlotta fel a felszámoló a hitelezőknek. A CH tulajdonában lévő debreceni, Best Western Hotel Kálvin 2011-es értékesítése miatt indított peres eljárás ugyanis elhúzódott, az azzal kapcsolatos kifogást a bíróság végül első és másodfokon is elutasította, az adásvétel így idén tavasszal lett jogerős.
A Best Western tulajdoni lapján mintegy 160 széljegy van, ezek rendezése pedig még évekig eltarthat, így a CH felszámolási eljárása is évekre elhúzódhat − mondta Buga Imre felszámolóbiztos. Ezen idő alatt pedig az Aranybikát is folyamatosan hirdetnie kell a felszámolónak. A Best Westernt a meg nem nevezett vevő − a dehir.hu korábbi információi szerint − nettó 341 millió forintért vásárolta meg. A hotelt 2010 novemberében még 563 millió forint forgalmi értéken árulták.

A hajdúszoboszlói Hotel Délibábot már 2010 decemberében sikerült értékesíteni, a felszámoló közlése szerint nettó 800 millió forintért (1,2 milliárd forgalmi értéken hirdették). A háromcsillagos gyógyszállót új tulajdonosa teljesen felújítja, a négy csillagot megcélzó rekonstrukció folyamatos működés mellett várhatóan augusztusra készül el − írta a businesstraveller.hu. A hotel Kerekes Ferenc debreceni, illetve hajdúszoboszlói vállalkozó érdekeltségébe került, aki több cégben is tulajdonos (az Opten adatai szerint jelenleg a Délibáb Invest Kft.-ben, a Szálka 96 Kft.-ben, a Tüske Trans Kft.-ben, a Generál-Mester Kft.-ben és a Solution Kereskedelmi Kft.-ben), emellett a CBA Kereskedelmi Kft. felügyelőbizottságának tagja, korábban pedig egyik ügyvezetője volt.

A CH-csoporthoz tartoztak a tiszaújvárosi Phőnix és Kárpátia, valamint a gyulai Park háromcsillagos hotelek is, az ezeket tulajdonló, cégcsoporthoz tartozó társaságok szintén felszámolás alatt állnak, az ingatlanok vevőre várnak vagy a hitelező bankokhoz kerültek. Felszámolás alatt áll a CH többségi tulajdonában lévő Ludas Matyi Panzió Kft. is, ennek bocskaikerti vendégházát nettó 4 millió, egy debreceni, Széchenyi utcai irodaház 4/5 tulajdonrészét 38,4 millió forint irányáron hirdette meg eladásra a felszámoló Cég Felügyelet Kft. Eladnak még 89 festményt is, amit a CH által támogatott hortobágyi alkotótáborban készítettek a művészek, nettó 1,1 millió forint irányáron. Pályázni augusztus 6-ig lehet.

A tulajdonosok a CH fizetésképtelenségét a gazdasági válsággal, a turizmus visszaesésével indokolták (Napi Gazdaság, 2010. november 17.). Tájékoztatásuk szerint érdeklődött ugyan egy befektető, az orosz tulajdonú Glenroy Technologies Zrt. a CH megvásárlása iránt, ám azzal a csődeljárás alatt sem sikerült megállapodni.
A cég tartozásai 2010. júniusi tevékenységet záró mérlege szerint meghaladták a 3,2 milliárd forintot, ennek nagy része hitel és kölcsön, míg a szállítói tartozások 356 millió forintra rúgtak. A legnagyobb hitelezője az FHB Bank, amely felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen. Nettó árbevétele a 2008-as 1,03 milliárd forintról 2009-re 889,1 millióra esett, az adózás előtti eredménye 33,1 millió forint után 990,1 milliós veszteség lett. 2010-ben − a felszámolásának kezdetéig, június 1-jéig − 404,5 milliós árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye 107,5 milliós mínusz volt − derül ki az Opten cégtárának adataiból.

Az Aranybika jelenleg is üzemel, mintegy 50 százalékos kihasználtsággal, némi nyereséget termelve − mondta a felszámolóbiztos. A nyári hónapok jobban teljesítenek, idén a Debrecenben megrendezett úszó Eb miatt is bővült a vendégforgalom, s augusztusban a Virágkarnevál idejére is több vendéget várnak a korábbinál. A cég most mintegy 30 főt foglalkoztat.

{module 221}