Összegyűltek a Kárpát-medence borászai

Az egész hétvége a borokról szólt Sárospatakon. A kétnapos rendezvényre csaknem száz résztvevő érkezett a Kárpát- medence minden tájáról. Borverseny és szakmai előadások is szerepeltek a programok között.

Összegyűltek a Kárpát-medence borászai

Csaknem száz résztvevő, negyvennyolc különféle bor, szakmai előadások és hagyományteremtés. Röviden így lehetne jellemezni a Magyar Református Szeretetszolgálat által szervezett „BORUM – Kárpát-medencei Református Borászok Fóruma” nevet viselő eseményt. A rendezvényt Bölcskei Gusztáv püspök úr nyitotta meg.

„Egyháztáji program keretein belül szervezett fórumesemény volt ez, melyet hagyományteremtő céllal indítottunk útjára. Az egész Kárpát- medencéből vártunk borászokat Sárospatakra, ahol a szakmai előadásokon túl igyekeztünk összehozni a termelőket intézményekkel, magánszemélyekkel is.” – mondta Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke.

A két nap alatt számos szakember szólalt meg, Takács Előd egyetemi tanár például a Biblia és a bor közötti párhuzamokról beszélt. Emellett a résztvevők olyan kérdésekre kaphattak választ, mint mit tehet az egyház a borászokért? Mit tehetnek a borászok az egyházért? Mit tehet a Vidékfejlesztési Minisztérium a borászokért? A megjelent szakemberek, politikusok, egyházi személyiségek elkötelezettsége a hazai szőlészet és bortermelés mellett a szervezők szerint kézzel fogható volt.

A szakmai előadások mellett borversenyt is hirdettek a szervezők, 49 féle nedűt neveztek a legjobb fajtákból. A zsűri által legjobbnak ítélt borok a Magyar Református Szeretetszolgálat által ajánlott termékek közé kerültek.

„Határainkon kívül is sokan érkeztek a helyszínre. Szlovákiából, Szerbiából és Erdélyből is jöttek szakmabeliek a találkozóra.” – tette hozzá a kuratóriumi elnök. Az eseményen Felvidék, Kárpátalja, Partium, Erdély, Vajdaság, Muravidék és Burgenland szakmai képviselete mutatkozott be.

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Finanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító hatóságának jóváhagyásával valósult meg.