Ragyogó orchideák illatba zárt fogásokkal

Ragyogó orchideák illatba zárt fogásokkal

Érzékszerveink elleni intenzív támadásra számíthatunk a hétvégi Konyhakiállításon, és távolról sem csak az ízekre gondolunk! A formák és anyagok sokszínűsége mellett színek és illatok kavalkádja is vár ránk.

Ragyogó orchideák illatba zárt fogásokkal

A Pantone minden évben meghirdeti az év színét, amely nemcsak a divat, hanem a dizájn minden területén érvényesül, a lakberendezést is beleértve. Az idei év színe a Ragyogó Orchidea lett, egy kicsit különc szín – nem is alapszín -, ami egyértelmű felhívás az újításra. A lila színek családja kreatív dolgok készítésére sarkall, az otthonunkban is. A hétvégén egy belsőépítészek által elképzelt teljes konyha-nappali-étkező enteriőrben nézhetjük meg mindezt a ragyogó orchideák társaságában.

Nem csak az orchideák illata lesz különleges a kiállításon. Kevesen tudják, hog amegkóstolt ételek illata jelentős mértékben hozzájárul ízérzékelésünkhöz, mikor egy ízt érzünk, valójában 80%-ban az illatot érezzük. Rózsa, Jázmin, Mimóza, Santál, Vetyver, Levendula, Bazsalikom, Csillagánizs, Fahéj, Grapfruit, Mandarin, Vanília. Legtöbbjüket csak a parfümipar használja, de van olyan, melyet a konyha is igénybe vesz. Hiszen egy fahéjat, bazsalikomot, limeot ritkán vagy egyáltalán nem párosítunk gondolatban egy parfümhöz, de ételhez annál inkább. Meglepő módon azonban ezeknek az alapanyagoknak az illóolaja – melyet vízgőzdesztillációval nyernek ki – alapként szolgálnak a parfümiparban is, de a konyhában is napi használatban vannak. És innen már csak egy ugrás, hogy az illatból ételt készítsünk, akár egy illatra építve egy teljes menüt, előételt, desszertet, főételt is.

Az 5. Konyhakiállításra 5, a konyhában is használt illatból álló parfümöt készítettek. Ezek az illatok öt különböző ételben jelennek meg a kiállítás három napján, melyeket meg is lehet majd kóstolni, az öt illatból álló parfümöt pedig meg lehet illatozni a kiállításon.

Nehéz elképzelni? Ha felkeltettük érdeklődését, a Konyhakiállításon lehetősége nyílik megismerni az íz és illat közti összefüggéseket.