Paprikás Csirke az Északi-fokon

Turóczi Gábor Turóczi Gábor „Extrém Szakács” sort kerít újabb főzésére, amivel a magyar kultúrát/ gasztronómiát népszerűsíti külföldön. 2010. július 11-én a 11. magyar Paprikás Csirke Európa „csúcsára”, a norvégiai Északi-fokra ér. Turóczi Gábor szerint „egy kis Primus főző, Lucullus fűszerek, egy marék magyar alapanyag és persze a szív és lélek elég lehet ahhoz, hogy megismertessük külföldön a kultúrértékeinket. Az Északi-sarkot is megjárt magyar étel ezúttal Európa „csúcsára” tör, mellé természetesen magyar pálinka is jár.

Nordkapp, azaz az Északi-fok a norvégiai Mageroya szigeten található. Magassága 307 m, innen pedig szinte függőleges sziklafal vezet le a Jeges-tengerig. Az Extrém Szakács az ötfős „Tak Mozsno” csapattal, valamint további 30 versenyzővel 4,000 km-t autózik az I. Budapest-Nordkapp Tájékozódási Rally-n Magyarországon, Szlovákián, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon, Észtországon, Finnországon, Svédországon és Norvégián át egészen az Északi-fokig. A sebesség helyett itt a tájékozódás, az élményszerzés és más népek kultúrájának a megismerése a legfontosabb. Ahhoz, hogy ez mindenkinek elérhető legyen, „verseny” és „túra” kategória is indul: a versenyzőknek a naponta kiosztott GPS koordináták alapján pontokat, a túrázóknak pedig akár egy autós térkép által is megtalálható helyszíneket kell felkeresniük és ott érdekes feladatokat megoldaniuk.

Fontos megemlíteni a verseny jótékonysági akcióját is: már az 1. napon az összes résztvevő ruházatot, takarókat és tartós élelmiszereket oszt szét Miskolc környékén az árvízkárosultaknak a szervezők, a Lucullus BT, a Fjallräven, a HanWag, a Primus és a ChocoMe jóvoltából.