Pulykakakast kéne enni

töltött pulyka

Az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadás Napja (Thanksgiving Day) a Karácsony mellett az egyik legnagyobb családi ünnep, amelynek ünnepi főfogása a pulykasült 1621 óta.

töltött pulyka

A világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzete az USA és a Hálaadás a pulykafogyasztás szempontjából is kiemelkedő jelentőségű: az észak-amerikai ország éves pulykafogyasztásának 1/3-a a hálaadáshoz kapcsolódik. Habár hazánkban tradicionálisan nem kapcsolódik ünnephez a pulykahús fogyasztása, a magyarok szeretik a pulykát: Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykahús fogyasztó nemzete, évente kb. 5,5 kg pulykahúst eszünk.

Az első amerikai bevándorlókat zord körülmények fogadták, amelyet csak az indiánok segítségével tudtak átvészelni: hálájuk jeléül ünnepséget szerveztek. „Az első, három napig tartó Hálaadás Napi ünnepet 1621 novemberében tartották. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy ennek helye a virginiai Jamestown volt, míg mások a Massachusetts államban lévő Plymouthot valószínűsítik. Mivel a területen gyakori volt a vadpulyka és a telepesek által meghívott indiánok hoztak magukkal néhányat, a pulyka lett az ünnepi asztal dísze.” – mondja dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense.

Az évszázados hagyományt 1939-ben Franklin Roosevelt elnök iktatatta elnöki dekrétumba, amely révén az ünnep hivatalosan is november negyedik csütörtökére esik az USA-ban. A pulyka mindig is az esemény középpontjában állt: míg kezdetekben a vadpulyka vadászata, addig napjainkban a (házi) pulyka elkészítése jelenti az ünnep fénypontját. A kis híján az USA szimbólumává vált pulyka minden évben a Fehér Ház kertjébe is eljut: 1947-ben Truman elnök volt az első amerikai elnök, aki az USA Pulykaszövetségétől az ünnep alkalmából pulykát kapott, és J. F. Kennedy elnök adott először kegyelmet az ünnepi pulykának. Azóta minden, az elnöknek ajándékozott pulyka elnöki kegyelemben részesül ezen a napon.

A Baromfi Termék Tanács tagszövetsége a Magyar Pulykaszövetség, az USA-beli Hálaadás ünnepén szakmai konferenciát tartott. A hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya a rendszerváltás óta eltelt időben sikerágazattá vált: az egy főre jutó éves pulykahús fogyasztás az 1990-es 2 kg-ról 15 év alatt több mint megháromszorozódott. Bár az EU csatlakozás óta az ágazat teljesítménye csökkent, a hazai fogyasztás még mindig a világ élvonalához tartozik, s exportunk is jelentős. A Magyar Pulykaszövetség úgy látja: a kedvező eredmények megtartásához az ágazat helyzetének könnyítésére van szükség.

A hazai pulykaágazat teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen a 20%-ban exportra termelő iparág munkájának eredménye, hogy az egy főre eső magyarországi pulykahús fogyasztás az évi 5,5 kg-os értékével Európában élenjáró, a világon pedig csak az USA-ban és Izraelben magasabb az egy főre jutó pulykahús fogyasztás. Mindezt annak ellenére érte el az ágazat, hogy a rendszerváltás óta a hazai állattenyésztés nagy mértékben visszaesett.

A hazánkban a mintegy 60 ezer embert foglalkoztató baromfiágazat fejlődése a fogyasztói igények változásának is köszönhető: a húsfogyasztáson belül a baromfihús fogyasztásának növekedése a legdinamikusabb. Napjainkban az egészséges táplálkozás térnyerésével egyre inkább a fehérjében gazdag, könnyen emészthető húsok iránt mutatkozik nagy érdeklődés. Ugyanakkor a könnyű feldolgozhatóság, a feldolgozott termékek széles skálája a termelői oldalon fontos szempont, amelyeket összességében a baromfifélék közül a pulykahús tökéletesen kielégít.

A pulykaágazat az elmúlt húsz évben látványosan fejlődött. A feldolgozott pulykahús mintegy felét – ennek nagy része mellfilé – exportáljuk. A pulykahús, a mellfilé és a belőle készült számos konyhakész termék a hazai fogyasztásban is jelentős szerepet játszik. A hazai pulykakeltető, pulyka előnevelő, pulykahizlaló és pulykafeldolgozó vállalkozásokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Pulykaszövetség úgy látja, hogy a hazai termelés színvonala a közepesnél jobb, de azt mielőbb fejleszteni szükséges. A költségek folyamatos emelkedését csak technikai, technológiai fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni. Ennek egyik feltétele ugyanakkor a romló jövedelemtermelő képesség helyreállítása. „A magyar pulykaágazat versenyképességének megőrzése és lehetőség szerinti növelése nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú kell, hogy legyen” – hívta fel a figyelmet Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

Erdélyi István hozzátette, hogy „a kormányzatnak több lehetősége is van erre, például egy meghatározott méret felett lehetővé kell tenni a geotermikus energiához való hozzáférést, ennek kihasználtsága ma Magyarországon 4%-os, holott környezetvédelmi szempontból is fontos lenne az élelmiszeriparnak kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Emellett a jelenlegi 27%-os áfa csökkentése 5%-ra ugyancsak segítené az ágazatot, amely révén a legális vállalkozások erősödhetnének”.