Van benne spiritusz

Régi vágy pálinkával főzni ízletes ételeket. Persze nem csak vágy, hanem egyre inkább valóság, mert amíg néhány évvel ezelőtt csak egy-egy ételt ízesítettek pálinkával, addigra ma már számtalan étel jellegzetes ízét a minőségi pálinka adja.

895 Hunnium pálinka család

Az Ital Magyarország Kft., aki a kultúrált italfogyasztás elkötelezett híve és a 895 Hunnium pálinka család készítője, gondolt egy nagyot és szakácsversenyre hívta neves szakácsainkat és gasztro bloggereinket, ahol az indulásnak egyetlen egy feltétele volt, hogy valamennyi ételnek az alap ízét a pálinka kell, hogy megadja.

A 895 Hunnium pálinka család nem csupán egy adott régiót vagy termőhelyet, hanem egész Magyarországot reprezentálja, hiszen Csatai Imre pálinkamester az egész ország legkiválóbb alapanyagaiból komponálja az általa megálmodott pálinkát, vagy párlatot.

A gyümölcs és a belőle készült párlat nem homogén anyag, mindegyiknek, akárcsak a boroknak megvan a maga karaktere, stílusa. Az egyikben az illat erősebb, vagy annak valamelyik komponense, a másikban az édességérzet dominál, vagy a gyümölcs zamata, amely leginkább a talaj adottságoknak és az egyes tipikus helyi fajtáknak köszönhető. Ezekből házasítja Csatai Imre pálinkamester a kész párlatot.

Négy párlat állt a versenyző szakácsok rendelkezésére, így az ágyas barackpárlat, az ágyas meggypárlat, az ágyas vilmoskörtepárlat és az érlelt szilvapárlat.

A beérkezett recepteket a zsűri elő válogatta és az általuk legjobbnak ítélt hét bekerült a döntőbe.

Így került az asztalra az illatos kacsamell ínyenc körtemártással, a flambírozott Szent Jakab kagyló meggyes pálinkával ízesített gesztenyemártással, a szintén ágyas meggypálinkával bolondított meggyes csokoládés krémkocka, a kacsamell kakukkfüves – pálinkás meggy raguval, a gesztenyés, fűszeres báránygombócok barackpálinkás mártásban és végül de nem utolsó sorban a tepsis csirke barackpálinkás barbecue szósszal.

A sláger a konfitált szárnyas comb volt aszalt szilvás – feketeribizli borsos veloute-val, sült polentaágyon, ezt zárta a szilvapálinkás, mandulás őszi krémes aprósütemény.