Sokan használják

Sokan használjákA nettó bércsökkenés kompenzációjának lehetősége felértékeli az utalványok szerepét: a laposodó pénztárca problémájára mindenki számára kedvező  megoldást nyújtanak az étkezési utalványok. A KutatóCentrum azt vizsgálta, mire és hogyan szeretik elkölteni az étkezési utalványokat, és mit gondolnak a fogyasztók a kis papír csekkek használatáról.

{module 221}

Egyre gyakoribbá válhat, hogy az éttermekben, kifőzdékben vagy az ételfutárnál étkezési utalvánnyal fizetik ki a rendelést. A nettó bérek idén megkezdődött csökkenése ugyanis még várhatóan két évig folytatódik, a munkaadók pedig bérben nehezen vagy nem tudják ellensúlyozni ezt, azonban az étkezési utalvány a kedvezményes adózása miatt valós megoldást ad mindkét fél kezébe.
A KutatóCentrum 2011 júniusában online kutatást végzett ezer fő megkérdezésével, hogy feltérképezze a lakosság véleményét az étkezési utalványok használatáról, továbbá megvizsgálja, mi a felhasználók véleménye az étkezési utalványokról, illetve hol, mikor és mire költik el ezt a cafeteria juttatást. A megkérdezett 18 és 64 év közöttiek jelentős többsége, 72 százalék, legalább egyszer fizetett étkezési utalvánnyal az elmúlt 1 évben.

A felhasználók körében nagyfokú az egyetértés abban, hogy az utalványokat célzottan élelmiszerre, étkezésre tudják fordítani, és hogy az ily módon történő fizetés egyszerű. Továbbá több mint háromnegyedük úgy látja, sok elfogadóhelyen tudnak fizetni a papír csekkekkel, és 56%-uk szerint pedig így gyakrabban adódik lehetőségük arra, hogy éttermekbe, kifőzdékbe járjanak, vagy ételt rendeljenek.

Amikor a felhasználók melegételt vásárolnak, egyértelműen az étkezési utalványt részesítik előnyben: a kutatásban megkérdezett összes válaszadó több mint fele (52%) ezt veszi ki tárcájából, ezután jön a készpénzes fizetési mód 28, majd a bankkártyás 15 százalékkal. A magyar felhasználók fontosnak tartják, hogy tisztában legyenek a náluk lévő összeg nagyságával: úgy gondolják, az utalvány esetében – csakúgy, mint a készpénznél – mindig látható, mekkora összeggel gazdálkodhatnak. A többség úgy véli, utalvánnyal fizetni nem csupán egyszerű, de elfogadott, és nem kellemetlen elővenni a pénztárnál vagy a pincér kezébe adni.
A megkérdezettek közel 60%-a a családtagoknak, barátoknak is ad utalványaiból, elsősorban szüleikkel, gyermekeikkel (61%), illetve élettársukkal, házastársukkal (42%) osztják meg a csekkeket. Egyre több helyen az iskolai menza díját is befizethetik a szülők étkezési utalvánnyal, így azzal a megnyugtató gondolattal engedhetik iskolába gyermeküket, hogy ebédidőben meleg étel kerül a tányérra.

A jelenleg utalványt használók kétharmada állítja, ha a továbbiakban nem kapnának étkezési utalványt, akkor jelentős jövedelemtől esnének így el. Sőt, minden második felhasználó szerint az utalványok hiánya anyagi biztonságérzetük csökkenésével is együtt járna, és kevesebbet étkeznének étteremben vagy kifőzdében. Azok körében, akik nem használtak az elmúlt 1 évben utalványt – mert vagy nem kapnak az idei évtől, vagy egyáltalán nem is kaptak a munkahelyen – 53 százalék azoknak az aránya, akik örülnének, ha kapnának, hiszen ez által jelentős jövedelemhez jutnának. Harmaduk úgy gondolja, hogy ennek hatására a mostaninál többször étkeznének étteremben vagy kifőzdében, illetve hogy könnyebben tudnák megtervezni havi költéseiket.

A munkavállalók szeretik, de a munkáltatók még nem használják ki a keretet

Jelenleg havonta 18.000 Ft értékben adható étkezési utalvány a munkavállalóknak kedvezményesen. A megkérdezettek válaszai azonban arra mutatnak rá, a döntő  többség nem használja ki, vagy nem tudja kihasználni a törvény által biztosított keretet: a többség, 56% havonta átlagosan 3.000 és 12.000 Ft közötti értékben használt fel étkezési utalványt, 3.000 Ft alatti összeget 23%, 12.000 Ft feletti összeget pedig 17% százalék jelölt meg. A keret nagysága a munkáltatók számára lehetőséget ad a nettó jövedelmek csökkenésének utalványban való hatékony kompenzálására, így várhatóan többen, nagyobb értékben kaphatnak étkezési utalványt a bérük csökkenésének ellensúlyozására.

A munkavállalók tisztában vannak azzal is, hogy nem csupán ők költhetnek többet. A megkérdezettek 56 százaléka szerint az étkezési utalványok egyik legfőbb előnye, hogy ezzel a megoldással mindenki jól jár: munkavállaló, munkáltató, utalvány-elfogadó, és összességében a magyar gazdaság is. A másik két jelentős előny, hogy az étkezési utalvány megosztható családtagokkal, barátokkal (53%) és többet lehet költeni így élelmiszerre, étkezésre (38%). A megkérdezettek 60%-a gondolja úgy, hogy az érkezési utalványok használatával a magyar vendéglátóipart támogatja.

{module 221}