Sör mi több, a sör világnapja

Sör mi több, a sör világnapja

A Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére most először ünnepelték a Sör Világnapját Magyarországon. A Sörszövetség „Sör mi több” eseménysorozata keretében, hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a nemzetközi ünnephez.

Sör mi több, a sör világnapja

Az eredetileg Amerikából indult világnap alkalmából szakértők grill és barbecue különlegességeket, valamint velük harmonizáló sörfajtákat párosítottak.

A nemzetközi sörünnep gondolata a kaliforniai Santa Cruzból indult világhódító útjára. Minden év augusztusának első pénteki napján, arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki valami sörös újdonságot. A világnap célja, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket és egyesítse a sörbarát nemzeteket a sör zászlaja alatt. Ezen a napon megünnepeljük a sör készítőit és felszolgálóit is. A jeles nap alkalmából a „Sör mi több” csapata Vásárhelyi István sörgasztronómus és Stoller Márton grillmester segítségével kiváló minőségű húsokat társított, ízben harmonizáló sörfajtákkal. „A hazai sör megérdemel egy önálló ünnepet, amiből reményeink szerint hagyomány válhat. Arra biztatunk mindenkit, hogy próbálja ki a sör és a kedvenc ételei párosítását, legyen az grill vagy éppen más gasztronómiai fogás,” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.  

Sör a pohárban, hús a rácson

A sörgasztronómus szerint, ha túllépünk azon a ponton, hogy a húsokat sörös pácokban érleljük, és inkább arra koncentrálunk, hogy az egyes húsfélék mellé, milyen söröket ajánlott társítani, akkor egy új izgalmas terepen találjuk magunkat. Persze mindehhez szükséges, hogy jó minőségű, ízes húsokkal kísérletezzünk. Sok múlik azon is, hogy milyen fűszerekkel finomhangoljuk a párosainkat.

Csirke és sör

Egy sült csirkét számtalan módon elkészíthetünk. Lehet édes, sós, savanyú, füstös, csípős. Ezer arca van épp, mint a söröknek. Ez megkönnyíti a választást. Érdemes szem előtt tartani, hogy a csirke könnyű étel, ezért javasolt könnyed sörökkel párosítani. Ilyen lehet például egy illatos, újvilági komlókkal főzött ale, amely kihangsúlyozza a friss fűszerek aromáit és a malátás jegyei pompásan illenek a csirke ropogós, pirosra sült bőréhez. Hasonlóan jó választás egy világos láger típusú sör. Száraz, elegánsan kesernyés nemeskomló zamata nagyszerű kontraszttal emeli ki a csirke édesebb fűszerezését. 

Sertéshús és sör

Ha sertéssültről van szó, rendszerint egy gazdag, hagymás, fokhagymás étel jut eszünkbe t, így olyan sört tanácsos mellé választani, amely kiegészíti az alapízeket. Erre az egyik legalkalmasabb sörtípus a Märzen, amelynek telt ízei, karamelles malátás édeskés teste, jól harmonizál a sertéshús szaftosabb ízeivel. Pikánsabb fűszerezés esetén, egy gyümölcsösebb, élesztőtől opálos belga ale-lel is remek párost alkothat. Az étel ízrétegeivel több ponton teremt párhuzamot, vagy emeli ki a markáns ellentéteket. 

Marhahús és sör

A marhahús, különböző gazdag ízesítéssel, remekül kombinálható, egy nehezebb, komplexebb sörrel. 

A szabványosan grillezett szaftos steak, mellé ideális választás egy csokoládés, kávés ízű mégis enyhén fanyar porter, ami tovább fokozza a hús ízét, de frissítően le is öblíti a falatot. Ha a hús füstös aromákat is kap a sütés során, akkor összekóstolhatjuk egy félbarna, vagy barna lágersörrel, mely párosításnál a pörkölt maláta és a pörkölt árpa ízei köszönnek vissza.

Párosok a sör világnapján

  • Citrusos illatú, friss, markánsan keserű világos láger faszenes grillezett csirke, zöldfűszeres, citromos fürdőben.
  • Gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági Blonde Ale, cseresznyefa forgácson sült ázsiai BBQ sertésoldalassal.
  • Száraz, kávés ízvilágú, karakteres sötét lágersör, füstölt, érlelt marha hátszínnel, magos mustárral, házi Barbecue szósszal.
  • Csokoládés zamatú, testes Porter-sör, belga élesztővel erjesztve, hozzá banános, mogyorós cupcake, keserű csokoládés krémmel.

Stoller Márton receptjei elérhetőek a Sör mi több blogon: www.sorszovetseg.hu/grill-receptek-a-sor-vilagnapjara/

Calisthenics és kalória

A street food és a sör világnapi találkozását egy olyan sportág bemutatkozása előzte meg, amely pályája számos közös vonást mutat a hazai sörös mozgalommal. A saját testsúlyos mozgásformák a sörhöz hasonlóan ősidők óta léteznek és napjainkban élik reneszánszukat. Mindkettő akkor élvezhető igazán, ha közösségben, a barátainkkal együtt vagyunk.

A sportolás és a sör fogyasztás esetében is kiemelten fontos a mértékletesség. Ez a sportban a fokozatos terhelést, a sör tekintetében pedig a mértéktartó, felelős fogyasztást jelenti. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta legfeljebb 4 dl sör elfogyasztása ajánlott.

„Az egészséges, aktív felnőtt életmódjába, belefér egy pohár sör elfogyasztása, ugyanis a testsúlynövekedést minden esetben a kiegyensúlyozatlan étrend és bármilyen élelmiszer túlzott mennyiségű fogyasztása okozza.

Az irányadásnak megfelelő mértékletes sörfogyasztás, rendszeres testmozgás mellett, nem okoz problémát, sőt akár egy kiegyensúlyozott diétába is beilleszthető.” – erősítette meg a Radányi Norbert street work out edző. Kevésbé ismert tény, hogy a sör kalóriatartalma alacsonyabb, mint más szeszes italoké. Az erjesztett italok kalóriatartalma kb. 50 kcal/100 ml, az alkoholmentes söré pedig 20 kcal/100 ml körül alakul. Ez azt jelenti, hogy egy pilsner vagy lager típusú sör (45kcal/100 ml) átlagosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy pohár narancslé (43-48 kcal/100 ml).