Szarvasgomba vadászat – hieroglifáktól napjainkig

hieroglifáktól napjainkigOktóber közepén ismét szarvasgomba vadászatra kerekedett fel egy lelkes csapat, hogy a hétköznapokból egy kis „kitérőt” tegyenek a napsütötte Bakonyba. A Carmen étterem a Brill Pálinkaházzal és Vida Pincészettel karöltve egy újabb különleges programokban bővelkedő napot szervezett – immár 8. alkalommal – az érdeklődő városlakóknak. A csodálatos napsütés, jó magyar bor és pálinka mellett idén sem maradt el a szarvasgomba vadászat, az ügyes ebekkel és Marton Péter meglepetés fogásaival.

Napjainkban is nagyon közkedvelt a szarvasgomba, más néven fekete gyémánt, mely nem új keletű különlegesség napjaink gasztronómiájában. Már az egyiptomi hieroglifák is arról tanúskodtak, hogy ötezer évvel ezelőtt is kedvelt kiegészítője volt az étkezéseknek. Franciaországban megőrizték a szarvas gombászat hagyományait, és itt a gomba feldolgozása is igen magas szintre emelkedett. Hazánkban is kezdi visszanyerni méltó helyét ez a szokás, a gasztronómia kedvelőinek nagy örömére.

A győri Carmen étterem ennek szellemében idén már nyolcadik alkalommal rendezte meg a hagyományos októberi szarvasgomba vadászatot. Kora délután a Carmen étterem belső udvarába érkezőket a szokásoknak megfelelően frissen sült pogácsával és pezsgővel fogadták.

A bakonyi Hódos Éri vadászháznál a különleges fogadtatás Krizl Editnek és férjének, Nagy Attilának volt köszönhető, akik a Brill Pálinkaház jóvoltából páratlan pálinkakóstolót készítettek elő az Irsai törköly 2009, Gönci magyar kajszibarack 2008 és Ágyas szilvapálinka ízletes magyar nedűink főszereplésével.

Az ízes hungarikumok kóstolása után oldottabb, vidám hangulatban elkezdődhetett a szarvasgomba vadászat. Ezer színben pompázó őszi erdő, szimatoló kutyák, s az őket követő izgatott társaság. Csodálatos idő, fergeteges hangulat, patakon való átkelés. Ez a kép jellemezte a programot. Az erdészek még egy kis játékkal is készültek a csapatnak. A kutyák által talált szarvasgombákat egy zsákba helyezték, a résztvevők pedig megtippelhették, hogy hány kiló gombát gyűjtöttek össze. A legjobban tippelő jutalma, hogy hazavihette a gombákat. Míg a társaság a kincsre vadászott, a Carmen étterem séfje, Marton Péter különleges vacsorával készült a fáradtan és éhesen érkező társaság fogadására. A menü vezérfonala természetesen a szarvasgomba volt. Az alkalomhoz illő ötfogásos vadászvacsorából nem hiányozhattak az ősz ízei: a vargánya, a birs, a szeder és a dió sem.

Az étkek mellé természetesen borok is dukáltak, méghozzá a Vida Pincészet 2009-es Roséja, 2007-es Öregtőkék Kadarkája, 2007-es Pinot Noir-ja és 2007-es Cabernet Franc-ja, melyet a „Vida gyermekek”, ifj. Vida Péter és testvérei mutattak be.

A szervezők örömmel konstatálták, hogy évről évre egyre többen fedezik fel ebben a különleges, nem mindennapi programban a csodát, melyben a résztvevők együtt tudnak örülni az őket körülvevő természetnek, hazánk szépségeinek és finomságainak.