Széll Tamás újrázik a Bocuse d’Or európai döntőjén

Széll Tamás újrázik a Bocuse d’Or európai döntőjén

Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét Széll Tamás nyerte 2016-ban. Amely önmagában is különleges hír, hiszen a séf duplázni tudott – két éve szintén ő volt a hazai induló -, viszont idén az európai döntőt Budapesten fogják megrendezni, így rengetegen szurkolhatunk is a hazai indulónak.

Széll Tamás újrázik a Bocuse d’Or európai döntőjén

A FEHOVA kiállításon megrendezett hazai döntőt hatalmas szakmai elismerés és érdeklődés övezte, melyen a versenyzőknek kecsegéből és annak kaviárjából, valamint szarvasborjúból kellett az egyedi hal- és húsételt elkészíteniük.

Széll Tamás (Onyx) mellett az induló sztárséfek sorában Győrffy Árpád (Kollázs, Four Seasons), Pohner Ádám (Olimpia Étterem), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (67 Étterem és Bistro) versenyzett még az európai döntőbe jutásért. A második helyen Pohner Ádám, a harmadik helyen pedig Volenter István végzett.

„Rendkívül magas színvonalú verseny volt, soha nem rendeztek Magyarországon ilyen nívós versenyt. Hatalmas fejlődésen ment át a magyar gasztronómia az utóbbi időben, és bizakodva nézünk az európai megmérettetés elé –nyilatkozott Hamvas Zoltán, a Bocuse D’Or akadémia elnöke. A versenyen a szakácsok egy tányéron bemutatott halételt és húsételt állítottak össze, amelyekhez fele arányban zöldséget, gyümölcsöt, friss zöldeket és fűszereket kellett használniuk. Az étel elkészítésekor és a tálaláskor is fontos szempont volt, hogy a megadott alapanyagokból eredeti, kreatív ételkülönlegességek szülessenek.

Széll Tamás táljain láthatók

Kecsege garnélával és kagyló veloutéval

  • Karfiol-kaviár tarte
  • Ropogós haltej
  • Uborkasaláta és sárgacékla ravioli

Sült szarvascomb és gerincfilé

 

  • Szarvasgombás burgonyapüré
  • Véreshurkával töltött céklakompót
  • Konfitált sütőtök és homoktövis

 

Elbírálásakor figyelembe vette az elkészült ételek ízvilágát, a tálalást és díszítést és a  „tiszta, racionális anyagfelhasználásra épülő konyhai munkát”.

A májusi európai döntőn azt is számításba veszik majd, hogy az elkészült ételekben a magyar (gasztro)kulturális elemek, hagyományok hogyan érvényesülnek.