Tradicionális, fehér boros borászat vörös borral lépett a piacra

Folly Boróka vörösbor

A tradicionális, immáron az ötödik generáció vezetése alatt fehér borokkal foglalkozó badacsonyi borászat a fogyasztói igényekre reflektálva idén vörösborral bővíti borsorát. A 2019-es Folly Boróka vörös merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült, gazdag illat és összetett ízvilág jellemzi.

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 7 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló – még a szépnagyapától induló – örökség a Folly családban. A Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet a vezető szőlőfajtáknak: a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek.

Mivel a badacsonyi borvidékre jellemző fajták elkészítésében a Folly már nagy gyakorlatot szerzett, a boraik kifejezetten keresettek, és szakmailag is elismertek, így például 2013-ban a Talentométer, fiatal borászok számára meghirdetett borversenyen a Folly Budai zöldje a legszebb tételek között végzett, míg 2018-ban a Winelovers Olaszrizling Teszten a 2016-os Cédrus a „Legjobb olaszrizling alapú házasítás” címét nyerte el. Ezért a tradicionálisan fehér borokkal foglalkozó badacsonyi pincészet idén vörösborral bővíti a termékpalettáját. A 2019-es Boróka vörösbor merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült.

„A piaci igényeknek próbáltunk eleget tenni, amikor 2019 év elején arról kezdtünk beszélgetni, hogy készíthetnénk egy könnyű, gyümölcsös vörösbort. A fehér bor, rozé, gyöngyöző bor mind a kóstoló sorunk elemei, viszont a fogyasztók részéről nagy igény mutatkozott egy, a Follyban készülő vörösborra. Szerettük volna kipróbálni magunkat, hiszen a vörösbor készítése egészen más technikát és tudást igényel, és most örömmel jelenthetjük be a Folly Boróka vöröst, amelyet gyümölcsös, enyhén fűszeres ízében málnás, meggyes, kakaós-kávés jegyek, gazdag illat és összetett ízvilág jellemez” – mondta el az új bor kapcsán dr. Folly Réka, a Folly Arborétum Nonprofit Kft. ügyvezetője.

2021 május utolsó hétvégéjén a nagyközönség előtt debütál a Boróka vörös. Az új vörösbort borkóstoló keretében mutatják be az érdeklődőknek 11.00 és 17.00 óra között a badacsonyörsi Folly Arborétumban.

Borkóstoló hétvége a Folly Arborétumban

Folly Arborétum és Borászat
2021 május 29-30.

További részletek az esemény Facebook oldalán.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .