Újranyitott a Piroska

Újranyitott a PiroskaA 600 négyzetméteres, nádfedeles Piroska Csárda 2009. december 19-én porig égett, a tüzet valószínűleg a klíma zárlata okozta. Nemcsak a tulajdonosokat rázta meg ez az esemény, hiszen számos törzsvendéggel büszkélkedhetett az étterem. Ez a tragikus esemény azonban lehetőséget adott az újrakezdésre és 2010-ben megkezdődtek az újjáépítés munkálatai.

{module 221}

2011. május 27-én  ünnepélyes kereteken belül megnyitott a Piroska Csárda és Fogadó  Siófokon. A megnyitón az atya megáldotta a helyet, Dr. Balázs Árpád, Siófok városának polgármestere pedig átvágta a szalagot, ezzel hivatalosan is újra kinyitott a csárda.

A Balaton déli partjának egyik legöregebb csárdája, a siófoki Piroska Csárda és Fogadó  1963-ban épült, közel 50 éves múltra tekint vissza. A csárda jellegzetessége az alföldi gémeskút és a szarvasmarha a csárda előtt. A 18. és a 19. századnak jellegzetes pusztai építményei voltak a csárdák, amelyek az utazás és a pásztorélet szempontjából elengedhetetlenek voltak.  Kialakulásuknak kedvezett a megszilárduló élet- és vagyonbiztonság, melynek következtében megindult a közlekedés az országban.  Az utazóknak szükségük volt pihenő helyekre. A siófoki Piroska Csárda hasonlít hajdani őseire, ugyanis az országút mellett fekszik.

A tradíciókat megőrizve egy korszerű és családbarát, közel 300 férőhelyes éttermet épített fel a család. A Majoros család aprólékos gonddal választotta ki a csárda összes elemét, bútorzatát, de a chef kiválasztásánál kiváltképp nem tűrtek kompromisszumot. Sikerült megnyerniük Nótár Lászlót, olimpiai és világbajnokot a Piroska Csárda főszakácsának. Az étlapon túlnyomórészt ezentúl is magyaros ételek szerepelnek. A csárda különleges kínálata a langalló, mely egy régi magyaros kenyérlángos, és amely mindig frissen készül a beltéri és kültéri kemencében.

A Balaton vizének köszönhetően Siófokon közkedvelt ételek a különféle halételek. A siófoki vendégek körében népszerű a pikáns balatoni halászlé, valamint a roston és nyárson sült halak. A sütemények közt a Balaton kedvence a hagyományos zsíros pogácsa.

A Piroska Csárda a tradicionális magyaros ételek mellé a „ház borát” ajánlja fogyasztásra, amely a Bujdosó pincészet bortermelő vidékéről származik.

A Piroska Csárda ezentúl szálláslehetőséget is biztosít a fogadóban, ahol 12 gyermekbarát, modern szoba – két négyágyas és tíz kétágyas, pótágyazható  – várja a kedves vendégeket.

{module 221}