Változások, utazási trendek az egészségturizmus évében

Változások, utazási trendek az egészségturizmus évébenA tavalyi „Fesztiválok éve” után az ideit az egészségturizmus évének nyilvánította a Magyar Turizmus Zrt., amikor is az utazó fő motivációja az egészségi állapotának javítása, megőrzése. Az egészség- és gyógyturizmus fellendülése az egészséges életmód világszintű divatja mellett bizonyos demográfiai változásoknak is köszönhető: egészségi állapota és anyagi helyzete javulásával az idősebb korosztály egyre többet utazik. Esetükben a wellness, a gyógyulás gyakori célja az utazásnak – magyar sajátosság, hogy a wellnesshoteleket fiatal családok is előszeretettel látogatják –, de sokan egy-egy műtét vagy kezelés kedvezőbb ára miatt is utaznak. Magyarország nyugati részében már határozottan érzékelhető a fogászati turizmus mellett a plasztikai vagy őssejtkezelésekért utazók megjelenése.

{module 221}

Hazánk a világ öt, termálvízben leggazdagabb országa közé tartozik Japánt, Izlandot, Olaszországot és Franciaországot követően. Ennek és az elmúlt években megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően az egészségturizmus meghatározó eleme a magyarországi kínálatnak, amelyet megalapoz az évezredekre visszatekintő fürdőkultúra is. 

Hatalmas a verseny az utazási irodák piacán. Az elképesztő számú kisebb-nagyobb cégnek nemcsak egymással, hanem az online utazástervezőkkel is meg kell küzdeniük az ügyfelekért. A piac nehézségét mutatják az elmúlt évek csődtörténetei is. A mostani gondok gyökere a szakértők szerint a rendszerváltásig nyúlik vissza, amikor hirtelen megnyílt a világ, mindenki utazni akart, s ebben így jó üzletnek tűnt az utazásszervezés. Százszámra alakultak a cégek, amelyek nagy része már eltűnt. Az utazási irodák fluktuációja azóta is hatalmas, évente több tíz cég jelenik meg, és megy csődbe.

Szakmai körökben a legnagyobb kockázatnak a tőkeszegénységet tartják. Biztonságot a nagy értékű ingatlanbiztosíték és erős anyagi bázis jelent, amivel a kiélezett helyzetben sem kerülhetnek csődközelbe. A likviditási problémák nem ritkák, mivel a piac kiszámíthatatlanabbá vált, az utasok a lehető legtovább várnak a foglalással „last minute”-kedvezményekben bízva. Pedig last minute is kevesebb lesz, ha lesz egyáltalán az idén. Az arab világ lázadásai miatt olyan népszerű nyaralóhelyek estek ki, mint például Egyiptom vagy Tunézia. Ez azt is jelenti, hogy sokkal több ember jut más népszerű vidékekre, így hamar betelnek majd a helyek. A tavalyihoz képest 20-30 százalékkal több az előre foglalás, ami a turisztikai piac bevételnövekedését jelentheti, egyúttal rossz hír a nyaralóknak: az elmúlt évek akciós áraihoz képest akár 20-30 százalékkal is többet kell majd fizetni a helyekért például Horvátországban. 

Az utasoknak körültekintően kell választaniuk az irodák között. Bármennyire árérzékeny is pillanatnyilag a magyar közönség, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a kirívóan alacsony ár mindenképpen intő jel lehet. Azt mutathatja ugyanis, hogy a cégnek előre kell menekülnie, már meglévő adósságai rendezéséhez lehet szüksége gyorsan befolyó pénzre. Az irreálisan alacsonynak tűnő árak ugyanakkor sokszor nem azonosak azzal, amit ténylegesen ki kell majd fizetnie az utasnak. Rossz hazai gyakorlat, hogy az utazási irodák a „nettó” árakat hirdetik, amelyhez még számos egyéb költség – például reptéri illeték, transzfer – kapcsolódik. Bár a nemzetközi gyakorlat a bruttó árak feltüntetése, Magyarországon egyelőre a legnagyobb cégek is alkalmazkodnak az itteni szokáshoz, mivel aki a végső árral jelenik meg a piacon, jelentős hátrányba kerül. A nagyobb irodák szakértői szerint a megoldás a törvényi szabályozás lehetne. 

Valamennyi utazási szolgáltató  a légitársaságoktól az utazási irodákig egyre nagyobb figyelmet fordít az utazás egészére. Vagyis nem az utasnak kell az egyes részterületeket összehangolnia, és különböző szolgáltatóknál megvásárolnia, hanem azokat egyre többen egy kézből kínálják. Ezzel együtt várhatóan javul majd az eddig jellemzően gyengén szervezett pontok, például a földi és légi szolgáltatások összekapcsolása is. A kulcsszó a személyre szabottság. Egyre nagyobb igény mutatkozik a teljes utat kínáló, személyre szabható utazásközvetítés iránt, így ismét szerephez juthatnak az online foglalások elterjedésével háttérbe szoruló utazásszervezők. A vojázsvojázs szakértője szerint az emberek a hobbijuknak akarnak hódolni a nyaralásuk során is, így a személyre szabott útitervek, az extra igények kielégítése mindenhol előtérbe került. A szervezett utak legnagyobb hátrányának sokan a kötöttséget tartják. Az irodák igyekeznek a lehető legnagyobb változatosságot nyújtani, és a legspeciálisabb igényeket is kielégíteni. A versengő piacon, úgy tűnik, az él meg, aki speciális, rétegre szabott szolgáltatást kínál. 

Változnak az utazási szokások másban is. Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Marketing Igazgatósága igazgatójának tavalyi nyilatkozata szerint a családok jelentős része a nyári főnyaralást szétszabdalja, és inkább többször, rövidebb időre utazik el. Egy két hónappal ezelőtti felmérésből az is kiderül, hogy a nyaralni indulók több mint fele az utazás árához viszonyítva jelentős összeget költ az üdüléssel kapcsolatos termékek beszerzésére is. A nyaralásokra ugyan az átlag kevesebb, mint 100 ezer forintot szán, de ennek az összegnek további mintegy harmadát költötte el tavaly az utazás előtti bevásárlásnál. A vásárlási trendek azt mutatják, hogy 2011-ben ez az összeg ennél is magasabb lesz – elemezte a felmérés adatait, Rácz István, az Árukereső.hu Kft. marketingigazgatója. S bár a többség számára az utazás kiválasztásakor az ár a döntő szempont, a kapcsolódó vásárlások esetében ez már kevésbé fontos. Sőt sokan a nyaralás helyszínén, sokkal drágábban szerzik be az olyan alapvető kellékeket is, mint a fürdőruha vagy a naptej. 

A repülés átalakul. A mereven meghatározott osztályok és a hozzájuk tartozó szolgáltatási szint helyett rugalmasabb, az egyéni igényeket jobban kiszolgálni képes rendszer van kialakulóban. Az árcsökkentés irányába mutat a WizzAir Xclusive Club szolgáltatása, amikor éves tagsági díj befizetésével az ügyfél kedvezményes jegyárakra válik jogosulttá. Ugyan a kedvezmény irányonként maximum 10 euró lehet, mindemellett annak, aki sokat vagy sokadmagával utazik, hamar megtérül az ára. Az árverseny azonban kétélű fegyver a diszkont légitársaságok esetében, hiszen bizonyos összeg alá tényleg nem mehetnek. Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint a légitársaságnak az alacsony áron kívül egyre inkább más előnyös tulajdonságait – például fiatal flottáját vagy kitűnő szolgáltatásait – kell hangsúlyoznia. Az ír fapados vezetője az Observernek arról is beszélt, hogy a mostani, 40 euró körüli jegyárak hosszasan nem tarthatók fent, mivel az utasok egyre inkább a szolgáltatási színvonal emelését várják el a fapados társaságoktól még akkor is, ha ez a jegyárak növekedését eredményezi. 

Vagyis a további árcsökkenés helyett ebben a szegmensben az azonos árért adott egyre több szolgáltatás a jellemző. Például az EasyJet a jegyvásárlás mellett kedvezményes autóbérlési lehetőséget és szállásfoglalást is nyújt, üzleti utasok számára pedig díjmentesen kínálja az időpont-módosítás lehetőségét, plusz egy csomag feladásával és automatikus „speedy boardinggal” együtt. A WizzAir Flex szolgáltatása fix díj esetén lehetővé teszi a dátum és az útvonal megváltoztatását akár az utazás előtt három órával is, természetesen felárért. Ugyanígy lehet külön díj ellenében több poggyásszal vagy nagyobb lábtérrel utazni a diszkont járatokon is. 

Az olcsó utazást keresőknek érdemes a hagyományos légitársaságok ajánlatait is böngészniük, mert az árverseny végső soron oda vezetett, hogy a diszkont és a hagyományos légitársaságok közötti rés lassan eltűnni látszik. Mára a hagyományos társaságok akciós ajánlatai a fapadosokéval versengenek, s számos olyan előnyt kínálnak alapszolgáltatásként, amit a diszkont társaságok csak magasabb áron tesznek elérhetővé. A városokhoz közelebbi repülőterek használata, a nagyobb engedélyezett poggyászméret mind a hagyományos légitársaságok felé terelhetik az utasokat, ha a megnövekedett árérzékenység mellett is versenyképes árakat tudnak nyújtani. A kedvezményes jegyár a hagyományos társaságok esetében sokszor csak bizonyos feltételek teljesülése esetén él, mint például a legalább háromnapos kint tartózkodás vagy egy kint töltött szombat este. Ez a vakációra utazóknak általában nem jelent gondot, de üzleti repülések esetén gyakran emiatt nem lehet ezekkel a kedvező árakkal számolni. 

Új trend az utazások világában, amikor az élményt nem maga a cél, a kitűzött látnivaló minél hatékonyabb elérése és „kipipálása” jelenti, hanem értékké válik maga az utazás mint élmény. Az sem ritka ma már, hogy nem egy város vagy táj megismerése, hanem valamilyen különleges, egyedi szolgáltatás élvezete, akár maga a hotel az úti cél. Az önmagukban vonzerőt jelentő szállodák legtipikusabb csoportjába tartoznak a wellnesshotelek, az ide látogatók sokszor napokig ki sem teszik a lábukat az épületből. Attrakció lehet egy különleges helyszín is, például a Börzsöny fák lombja közé épült hotelje vagy a finn jégszálloda. Egyre több ember számára jelent vonzerőt a különleges dizájn is. Ez lehet szupermodern, sztártervezők nevéhez kötődő enteriőr éppúgy, mint például egy különleges, élményszámba menő színvonalon felújított régi kolostor vagy múlt századi patinás épület.

Világszerte egyre népszerűbbek a folyami hajóutak, a hagyományos, háló- és étkezőkocsival felszerelt vonatokon tett túrák. Az már csak ráadás, hogy ezek a közlekedési eszközök sokkal inkább környezetbarátok, mint a repülés. 

A lassúság szerelmeseinek mozgalma is alakult már. A „slow travel” lényege, hogy a látogató valóban megismerjen egy helyet, elvegyülve a helyiek között, célja a helyi hagyományok, kultúra, gasztronómia élvezete, a tervektől és határidőktől mentes, igazi, nyugodt pihenés. Elegáns hotel helyett a falusi házakat ajánlja, éttermek helyett helyi piacokat és főzést, gyors mozgás helyett gyalog vagy biciklivel bejárható területek felfedezését. Utazási formává vált az önkéntes munka, amely elsősorban fiatalok számára kínál ingyenes lehetőséget más kultúrák megismerésére. Az ilyen utak megszervezésével számos szervezet foglalkozik, a világ minden tájára, szinte minden szakma és nyelv ismerői számára kínálkozik lehetőség. 

/Piac és Profit/

{module 221}