Virsli volt a sláger

Egyik legkedveltebb húskészítmény a virsliEgyik legkedveltebb húskészítmény a virsli; éves piaca meghaladja a 27 milliárd forintot, illetve 27 ezer tonna körül alakul. Megugrott a virsli kedveltsége a karácsony-szilveszteri szezonban. A kiskereskedelem mintegy 5 700 tonnát adott el november-december során, ami 17 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban. Érték szempontjából a hasonló mértékű növekedés következtében 5 milliárd forintot meghaladó bevételt regisztrált a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

Az árak csak kis mértékben emelkedtek, egyik évről a másikra. Az egy kilogrammra jutó, mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ár 1064 forintot ért el tavaly novemberben; ez 3 százalékkal magasabb, mint az előző év tizenegyedik hónapjában.

A tavaly év végi időszak sajátossága, hogy az előző ünnepi szezonhoz viszonyítva többet adtak el kimért virsliből. De még így is vezet az önkiszolgálás: Legutóbb november-decemberben 30 százalék jutott a kimért, és 70 százalék az önkiszolgáló fogalomra, mennyiségi szempontból.

Az ünnepi időszakban a vásárlók inkább előnyben részesítik a hipermarketeket, mint az év többi részében. Az összes virsli 40 százalékát a legnagyobb eladóterű bolttípusban adták el, legutóbb november-decemberben. Utána következett a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna, 36 százalékkal. Így a 400 négyzetméteres és kisebb üzletek részaránya 24 százalékot ért el.