Milyen is a szauna etikett?

A szaunázás maximális élvezetNéha sajnos még a legcsodálatosabb szauna és a legprecízebben végrehajtott rituálé mellett sem élvezhetjük ki tökéletesen a szaunázás élményét. A szaunázás maximális élvezetéhez ugyanis hozzátartozik, hogy közösségi szauna esetén minden szauna vendég betartsa az alapvető szaunázási szabályokat és etikettet..

1. Szaunába alapvetően fedetlen testtel (alsónemű és fürdőruha nélkül), testünket szauna lepedőbe tekerve menjünk. Ha erre nincs mód, igazodjunk a helyi szabályokhoz és előírásokhoz, ezekről lehetőleg tájékozódjunk előre vagy a helyszínen.

2. Soha ne üljünk, vagy feküdjünk meztelen testtel a fára. Nem illik és egészségügyi szempontból sem ajánlott. A szauna lepedőt terítsük úgy a fára, hogy az egész testünk ráférjen.

3. Nem illik hangos, ízléstelen és szünet nélküli beszéddel zavarni a szaunázást élvezni kívánok nyugalmát. Vonatkozik ez a szaunában való tartózkodásra és a pihenő szakaszra is.

4. A papucsot hagyjuk kint, vagy bent, de az ajtó közelében, ne üljünk papucsban a padra.

5. A szaunában nem illik leskelődni, a másikra kritikus megjegyzéseket tenni!

6. Homokórát csak akkor állítsunk be magunknak, ha van szabad. Ha nincs, figyeljük leolvasással az eltelt időt. Felszabaduló homokórát beállíthatunk magunknak, ha más nem tart rá igényt.

7. Illóolaj használata előtt mindenképpen illik megkérdezni, hogy a szaunában ülők egyetértenek-e vele és a konkrét illatot illetően is, hiszen lehet, hogy valakinél allergiás tüneteket vált ki. Ne használjunk túl sokat az olajból akkor sem, ha egyetértenek a használattal.

8. A szaunában nem illik enni és inni!

9. A szauna ajtót igyekezzünk magunk előtt és után gyorsan nyitni és zárni.

10. Ha gyerekeink is velünk szaunáznak, gondoskodjunk arról, hogy ők is betartsák az alapvető előírásokat.

Az alapvető szauna etikett betartásával lesz csak mindenki számára pihentető élmény a szaunázás!

Igyekezzünk minél többet kihozni a szauna adta lehetőségekből, frissüljünk fel hatékonyan, ebben segítenek a hasznos szauna tippek is.