A csapból sem úgy folyik…

a Magyar Sörgyártók Szövetsége első alkalommal tartott „online összejövetelt”Érdekes újszerű sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat a Magyar Sörgyártók Szövetsége első alkalommal tartott „online összejövetelt”. Elhangzott a tájékoztatón, hogy 2009-ben a magyar sörfogyasztás 9%-kal csökkent 2008-hoz viszonyítva.

Ok számos van a csökkenésre, így többek között a jövedéki adó és az áfa emelés, valamint a gazdasági válság hatása. A jövedéki adó emelésre kalkuláló pénzügyminisztérium elszámolta magát, mert a csökkenő kereslet miatt az iparág 4,4 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett be, mint tavaly.

De nem csak a hazai fogyasztás esett vissza, hanem csökkent a magyar sörexport mértéke is, így összességében a magyar sörgyártók teljes termelése 12%-kal volt kevesebb, mint 2008-ban.

A statisztikát elemezve kiderül, hogy a csökkenés a vendéglátásban nagyobb mértékű volt, mint a kiskereskedelemben és különösképp visszaesett az érdeklődés a minőségi sörök iránt.

A nehézségek ellenére a magyar söripar összességében 53 milliárd forint adót fizetett be a költségvetésbe és a termelők szeretnék elérni, hogy az ilyen nagy adóbefizetők tapasztalatait és javaslatait a jövőben a Pénzügyminisztérium jobban vegye figyelembe, hiszen a cél közös, nagyobb forgalom elérése mellett nagyobb befizetés, de ennek feltétele az elérhető ár, illetve az ár konstrukciója.