33 millió forintos titok

GSZT Jogi rovat

GSZT jogi rovatÚjabb adócsalásra derített fényt a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága: a revizorok a hagyományos ellenőrzési eszközöket és a korszerű információtechnológiai módszereket együttesen alkalmazva fülelték le azt a vendéglátóipari tevékenységet folytató adózót, aki az elmúlt két évben összesen 33 millió forint bevételt titkolt el, és vont ki az adózás alól.

{module 221}

A Budapesten éttermet üzemeltető  Pest megyei vállalkozás már nem először került az adóhatóság látókörébe. Az ellenőrök az elmúlt időszakban több alkalommal „próbavásárlást” végeztek az adózónál, és hol szabályos pénztárgépi nyugtát, hol pedig csak számítógéppel előállított pincérblokkot kaptak attól függően, hogy a fogyasztás ellenértékét a pénztárgépbe, vagy csupán a forgalmi adatok rögzítésére szolgáló számítógépes rendszerbe ütötték be a pincérek.
Az egyre emelkedő összegű  bírság kiszabása sem tántorította el az adózót attól, hogy nyugtaadási kötelezettségét rendre megszegje. Ez azonban arra engedett következtetni, hogy az adózó által eltitkolni kívánt bevétel jelentősen meghaladja a bírság együttes összegét.

Az adóhatóság szakemberei egy összehangolt akció keretében tértek vissza a vállalkozás telephelyére, ahol – a hagyományos ellenőrzési módszereken túl felhasználva a korszerű informatikai lehetőségeket is – vizsgálat alá vonták a pénztárgép adómemóriájának és a helyszínen talált szerverek, köztük egy hordozható merevlemez adattartalmát is.
A rendszeradatok elemzése során az ellenőrök két évre visszamenőlegesen részletes bevételi, illetve az alkalmazottak munkaidejére vonatkozó adatokat találtak, amelyekből kiderült, hogy a társaság a minimálbéren, részmunkaidőre bejelentett pincéreket a bejelentett munkaidőt jelentősen meghaladóan foglalkoztatta, továbbá az általa bevallott, illetve a tényleges bevétele között 33 millió forint eltérés mutatkozik.

Az adatok alapján az adóhatóság azonnali és több évet átfogó vizsgálatot rendelt el az adózónál, amely eredményeként nem csak az eltitkolt bevételekkel, illetve a foglalkoztatással összefüggő adókötelezettségek megállapításával, de szankcióként késedelmi pótlék és bírság kiszabásával is számolnia kell az adózónak. Amennyiben az eljárás során felmerül a büntetőjogi felelősség gyanúja, úgy a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága a NAV pénzügyi nyomozóinál büntetőeljárás lefolytatását fogja kezdeményezni.

A vendéglátóipari tevékenységet folytató adózók továbbra is számíthatnak – különösen a nyári idegenforgalmi szezonra irányuló – fokozott adóhatósági ellenőrzésekre.

{module 221}