Turisták Győrben

Turisták GyőrbenBár a nyár közepi hűvös idő nem igazán tett jót az egyébként is gyengélkedő  idegenforgalomnak, mégis a legtöbb ember ilyenkor veszi ki a szabadságát, és szervezi meg a családi nyaralást. Győr a belföldi és külföldi vendégek számára is vonzó célpont, évente egyre több turistát lát vendégül a város. Ezúttal Magyarné Babos Erikát, a győri Hotel Kálvária szállodavezetőjét kértük meg, hogy segítsen az idei idegenforgalmi adatok elemzésében és az okok megértésében.

{module 221}

A hotel.info szállodai szobafoglalási oldal vizsgálata alapján a 2-5 csillagos hazai szállodák közül a győri hoteleknek a legjobb az ár-érték aránya az ügyfelek értékelései alapján. A dobogón Győrt Budapest és Miskolc követi.
A megyeszékhely a vendégéjszakák száma alapján sem áll rosszul: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Magyarországra látogató turisták 8. legkedveltebb úti célja volt 2010-ben. Győr-Moson-Sopron megye másik, turisztikai szempontból jelentős városa Sopron, amely a külföldi vendégek számára a 11. legnépszerűbb magyar város. A belföldi vendégek esetében Sopron a 3., Győr a 17. legkedveltebb úti cél.

– A 2009-es válság jelentős vendégéjszaka-, vendégszám- és bevétel kisesést eredményezett az ország valamennyi szállodájában.  2010-re a szállodáknak már sikerült jobb eredményeket elérniük, kismértékben növekedett a vendégek és a vendégéjszakák száma. A KSH adatai szerint Győrben 2010-ben összesen több mint 233 ezer éjszakát töltöttek el a turisták, ebből 101 ezer volt belföldi, 132 ezer pedig külföldi vendégéjszaka. Ezekkel a számokkal Győr előkelő helyen áll a városok ranglistáján, melyet minden évben Budapest vezet, és a hagyományos fürdővárosok (Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Siófok, Zalakaros) követnek – mondta el Magyarné Babos Erika a győri Hotel Kálvária szállodavezetője.

Ilyen előzmények után 2011-ben jelentős javulásra számított a szállodaipar, a Magyar Hotel Monitor (MHM) 2011. január-júniusi adatai alapján azonban ez nem következett be: az első nyári hónapig a vendégforgalom olyan volt, mintha a nyári szezon még el sem kezdődött volna a magyarországi szállodákban. A szállodai mutatószámok általános trendje ugyanis a legtöbb esetben a stagnálás, illetve az enyhe csökkenés jeleit mutatta. A budapesti 3 és 4 csillagos szállodák foglaltsága továbbra is tartja az elmúlt évet közel 10 %-kal meghaladó eredményt, a vidéki szállodák viszont nem tudták elérni az egy évvel korábbi teljesítményüket.

A külföldiek között sok a visszatérő vendég, többen közülük olyan üzletemberek, akik gyakran megfordulnak Győrben. Ennek okát a szakember abban látja, hogy folyamatosan meg tudnak felelni a vendégek által támasztott magas elvárásoknak mind a vendégközpontúság, tisztaság, mind a szolgáltatások terén, amelyek a tapasztalatok szerint a legfontosabb tényezők a szállodai szobafoglalás esetén. A visszatérő üzletemberek számára fontos a valódi vendégszeretet, ezért örömmel veszik, hogy a hotel csapata szinte nem változik, sok vendég már név szerint ismeri a szálloda és étterem dolgozóit.

Magyarné Babos Erika emlékeztetett arra, hogy a győri városvezetés folyamatosan és sokat tesz azért, hogy idecsalogassa és itt is tartsa a turistákat, és az erőfeszítéseknek köszönhetően 2010-ben elnyerte a Kultúra Magyar Városa, a Legsportosabb Város és az Év Tourinform Irodája díjakat is. A kérdés már csak az, hogy ilyen előzmények után hol helyezkedik majd el Győr városa a 2011-es népszerűségi rangsorokban.

{module 221}