Csapvízzel az egészségért és a környezettudatosságért

„A csapvíz egészséges és mindenki számára elérhető élelmiszer, fogyasztása nem csak egészséges, de környezettudatos viselkedést is von maga után” – ez a fő gondolata a december 2-án induló Csapra fel! nevet viselő kampánynak. Az edukatív kampányt az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató indítja, célja a tudatos vízfogyasztással összefüggő szemléletformálás.

Csapvízzel az egészségért és a környezettudatosságért

„A tudatos fogyasztóvá válás folyamatának az is fontos része, hogy egyre többször keressük az egészséges magyar termékeket. Szerencsére a legkézenfekvőbb egészséges magyar termék ott van az otthonunkban. A csapvíz az a termék, amit a legtöbben fogyasztunk, de talán annyira természetesnek vesszük, hogy fel sem mérjük annak valós értékét. A víziközmű cégeknél nap mint nap számos kolléga dolgozik azért, hogy magas színvonalú, fogyasztóbarát szolgáltatást nyújtson, melynek középpontjában az elégedett felhasználó áll. – mondta Koszorús László Gáspár fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a kampány nyitó sajtótájékoztatóján.

A Csapra Fel! nevet viselő kampány számos eszközt alkalmaz arra, hogy a lakossághoz eljuttassa üzeneteit. Ilyen például az I. Országos Csapvíz-kóstoló Verseny, amelynek keretében a 2014. december 22-ig, a budapesti Árkád Bevásárlóközpontban működő Aquabárban az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., Északdunántúli Vízmű Zrt., Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.,  Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.) kiválasztott vízbázisaiból származó, 15 féle vizet kóstolhatják meg az érdeklődők, illetve szavazhatnak is a nekik legjobban ízlő vízre. Az összesítés végén kiderül, melyik Magyarország legfinomabb csapvize.

A kampány kiemelt célcsoportját képező diákok pedig egy országos pályázat keretében tervezheti meg a nyertes víz palackjának címkéjét.

„Felelős szolgáltatókként úgy gondoljuk, hogy amellett, hogy a fogyasztóink számára biztosítjuk a mindennapi magas színvonalú vízszolgáltatást, fontos az is, hogy segítsünk számukra a tudatos vízhasználat és vízfogyasztás kialakításában, vagyis edukáljunk, információt adjunk át” – mondta Winkler Tamás, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Az öt regionális víziközmű-szolgáltató életében nem ez az első eset, hogy összefognak a társadalmi szemléletformálás jegyében. A 2013-ban Tudatos vízfelhasználó néven indított közös kampányuk fő céljaként a lakosság tudatos vízfogyasztása erősítésének támogatását, a hatékony vízfelhasználást eredményező fogyasztói attitűd kialakítását fogalmazták meg. Az idei kampány során ezeket a célokat kiegészítették a magyar lakosság csapvíz fogyasztására ösztönzésével.

Bár a kampányt szervező regionális víziközmű-szolgáltatók több mint 2,5 millió fogyasztó ivóvízellátásáról gondoskodnak, a kampány országos hatókörű, az egész ország lakosságának szól.