10. Debreceni Pulykanapok

főző verseny a Pulykanapok NagydíjáértImmár 10. alkalommal kerül megrendezésre a Debreceni Pulykanapok, 2012. június 9-10-én. 

Szabadtéri főző verseny a Pulykanapok Nagydíjáért felnőtt szakácsok és szakácstanulók számára

A verseny időpontja 2012. június 9.

„Pulyka a családi asztalon”

{module 221}

– Bográcsban, lábas fazékban, agyagban, (cserépben), roston, rácson, parázson,nyárson, kövön, vaslapon stb. készülő ételek versenye
– Témaválasztás: Pulykahúsból: (pulykamell filé, pulykacomb egészben, pulykacomb alsó, pulykacomb felső, pulykaszárny, pulykamáj, pulykazúzából, készült ételspecialitás.

A rendezők kérik a versenyzőket az alábbiak szigorú betartására:
A felnőtt versenyzőknek 30 adag ételt kell készíteni, amelyből 25 adagot, kóstoló jegy ellenében a közönség számára kell kiadagolni (kóstolóadag formájában).
A tanuló versenyzőknek 20 adag ételt kell készíteni, amelyből 15adagot, kóstoló jegy ellenében a közönség számára kell kiadagolni (kóstolóadag formájában).

A versenyzőknek a kóstolójegyeket le kell adni a szervezőknek.
Aki a kóstoló jeggyel nem tud elszámolni azt a versenyből a szervezők kizárják.

Harangszóra kész az ebéd (12óra)!

Az elkészült ételből 2adagot a zsűri asztalára kell leadni, kóstolás és fotózás céljából. A tányért, tálat, fa, vagy egyéb edényt a versenyző biztosítja az étel jellegének megfelelően. A megmaradt ételekkel a versenyzők rendelkeznek.

Egy étellel csak egy versenyző nevezhet! Mivel az ételek nagy része kiosztásra kerül, így az ételhez szükséges nyersanyagok egy részét a rendezők biztosítják az előzetes tájékoztatásban közölt és a leadott lista alapján.

A versenyzők a verseny napján annak helyszínén (Rózsa utca, sarok) vehetik át reggel 8-órától az alapanyagokat. Jelentkezéskor le kell adni az étel nevét, és az igényelt nyersanyagot, és 10 före az elkészítendő étel pontos kalkulációját.

Az alábbiakat biztosítja a szervező:
Pulykahúsból: Pulyka bármilyen része!!!! Pl:(pulykamell filé, pulykacomb egészben, pulykacomb alsó, pulykacomb felső, pulykaszárny, pulykamáj, pulykazúza)

Megkérjük a versenyzőket az anyaghányadok pontos betartására!
Pulykahús csontosan 20-dkg/adag
Pulykahús filé 0,12dkg/adag
Belsőségek 15dkg/adag

A szervezők tűzifát, tűzteret, 1db sörasztalt paddal biztosítanak a versenyzőknek.
A többi nyersanyagot a versenyzők maguknak biztosítják!
A versenyhez a felszerelést, dekorációt, pl, sátor, esőesetére, ernyő, állvány, rostsütő, konyhai eszközök, tálalóeszközök, – a versenyzők hozzák magukkal.

Figyelem!
A zsűri döntése megfellebbezhetetlen. A Zsűri neves hazai szakemberekből áll, akik a jelenleg érvényben lévő előírások alapján illetve a versenykiírás szerint értékelnek! A szakács zsűri az értékelésnél figyelembe veszi:
– Megjelenés, újszerűség vagy hagyománytisztelet. Étvágygerjesztő, ízléses, elegáns megjelenés, modern stílus.
– A kiegyensúlyozott táplálkozás kritériumainak megfelelő összetétel. A felhasznált anyagok ízben, színben és arányokban harmonizáljanak. A tálalás legyen célszerű és könnyen adagolható.
– Az elkészítés legyen szakszerű, változatos a mai konyhaművészetnek megfelelően.
– A tálalás legyen pontos, tiszta! Ne használjon mesterséges díszítő anyagokat! Az egyes anyagok formázása és elkészítése ne legyen időpocsékoló. Nagyobb számú vendégeknek is kivitelezhető legyen.
– Törekedni kel az újszerű tálalási megoldásokra és a célszerűségre!
– A szabadtéri verseny értékelése folyamatos, a zsűri az ételkészítést, annak körülményeit is értékeli, az elkészülés után folyamatosan kóstol!
A nevezés határideje 2012. május 31.
Az elkészítendő étel kalkulációja leadási határidő: 2012. Május 31.
Nyersanyag igény leadási határidő: 2011. Május 31.
A nevezési lapot a barabas@barabasetterem.hu email címre kérjük elküldeni.
A versenyzőknek reggel 7 órától lehet bepakolni!

Díjazás:

Felnőtt kategória: I. helyezett: 100 000Ft és kupa
II. helyezett: 50 000Ft és kupa
III. helyezett: 25 000Ft és kupa

Tanuló kategória: I. helyezett: 30 000Ft és kupa
II. helyezett: 15 000Ft és kupa
III. helyezett: 10 000Ft és kupa

Eredményhirdetés tervezett ideje: 14.00 – 14.30 órakor, a Kossuth téren felállított Színpadon.

A Pulykanapok keretében ismét megrendezésre kerül a hagyományos Pincér futóverseny, melynek versenykiírása letöltehtő.

A verseny egy nagyrendezvény része, így a kísérők részére is érdekes lehet a jelenlét. Rengeteg program várja a vendégeket szombaton és vasárnap egyaránt.

FIESTA együttes ÉLŐ koncert. Varga Feri és Balássy Betty, SLAMÓ ÉlŐ koncert EDDA és NO számokkal, Takács Nicolas, Gyerekszínház, Népzenészek Borlovag avatás a Nagytemplomban. Amatőr főzőcsapatok versenye (vasárnap), vasárnapi közös ebéd a főtéren zenével. Debrecen és a debreceni vendéglátók szeretettel várnak mindenkit!

Információ:
Barabás Zoltán Schnitta Sámuel díjas Éttermi mester.
MNGSZ alelnök
Tel: 30/9430-278
barabas@barabasetterem.hu

{module 221}