A Mecsek lett Magyarország „legízletesebb” úti célja

A Mecsek lett Magyarország „legízletesebb” úti célja

Az Európai Bizottság 2014-2015-ben már kilencedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ témában (EDEN). Magyarország eddig valamennyi pályázaton sikeresen szerepelt. Ezúttal is a maximális, 75%-os uniós támogatást sikerült elnyerni a projekt magyarországi lebonyolításához, ami 50 ezer eurót jelent.

A Mecsek lett Magyarország „legízletesebb” úti célja

Az idei pályázattal „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célját” keresték. Ezt a címet a saját, helyi gasztronómiájára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület érdemelte ki.

Az EDEN pályázat keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely különféle díjazásokban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is.

A Magyar Turizmus Zrt. 2014 augusztusában nyújtott be pályázatot az Európai Bizottsághoz, amelyet sikerült immár kilencedik alkalommal elnyerni. Az idei pályázat címe: „Egy csipet Magyarország”, témája a helyi gasztronómia mint turisztikai motiváció volt.

A kiírásra 19 pályázat érkezett, a döntőbe öt pályázó került. A végleges döntést az OMÉK keretében rendezett szakmai záró-konferencián hozta meg a turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből álló döntőbizottság.

A szeptember 26-án megtartott eseményen Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár hirdette ki az eredményeket. A„Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja” címet a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte el. Pályaművének címe: „Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld”…S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma.

Az eseményen Szakáli István Loránd, az FM agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: az igényes gasztronómiai kínálat mind helyi szinten, mind a csúcsgasztronómiában jelentősen hozzájárul Magyarország, mint turisztikai desztináció sikeréhez. Kiemelte: azok az úti célok sikeresek, amelyek turizmusfejlesztési stratégiájukat a helyben megtalálható értékekre építik. A projekt lebonyolításáért felelős Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, Glázer Tamás elmondta: a pályázat tematikája rendkívül időszerű, hiszen a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint a gasztronómia egyre inkább az utazási élmény központi elemévé válik. A nemzetközi kutatásokból kiderül, hogy a turisták költésének több mint harmada a gasztronómiai termékek fogyasztásához kapcsolódik. A gasztronómiai turisták színvonalas életmódjuk részeként, eredeti környezetben, kellemes élményeket keresnek, melyek része a magas minőségű helyi termékek fogyasztása. Éppen ezért sem lehetett volna az OMÉK kiállításnál jobb és szimbolikusabb helyszínt találni az EDEN pályázat eredményhirdetésének. Az OMÉK is ékes bizonyítéka annak, hogy milyen jól kiegészíti egymást a turizmus és a gasztronómia. – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A záró-konferencián a döntőbizottság tagjaként vett részt továbbá Dr. Szalók Csilla a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke.

Az elismerő címet elnyert magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2015. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu) segíti. A pályázat győztese részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, az eden.itthon.hu honlapon. A pályázaton nem csak a nyertes, hanem a további helyezettek és résztvevők is többszintű promóciós hozzájárulást nyerhetnek a Pályázati Útmutatóban leírtak szerint.