Nagy siker volt az I. Országos Szőlész – Borász Konferencia

Szőlész - Borász Konferencia

2017. október 26-án egész napos konferenciát szervezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, az idén 25 éves Magyar Bor Akadémia és a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete.

A hiánypótló szakmai fórum telt házas volt, nem csak szőlészek és borászok, hanem oktatók, tanárok, marketinggel, turizmussal foglalkozó szakemberek és egyetemi, főiskolai hallgatók is részt vettek az eseményen, összesen több mint 250-en, amire az elmúlt években, hasonló eseményen nem volt példa.

A szervezők együttműködve az ágazat kutatási és oktatási műhelyeivel együtt kezdett egy közös munkába: szőlészek és borászok üljünk le közösen, gondoljuk végig azokat a szakmai minimumokat, amiket kiindulópontnak tekintünk. Alakítsuk ki a magunk értékalapú szakmai szótárát, szakmai közbeszédét. Azt a nyelvezetet és azt az értékrendet, ami az origó minden további beszélgetéshez. Mert ezeket az értékeket valljuk, mert csak így lesz hosszú távon hiteles a magyar bor.

A konferenciának otthont biztosító Szent István Egyetem Budai Campusának rektorhelyettese, Dr. Palkovics László köszöntötte a résztvevőket, majd örömmel adta hírül, hogy hosszú évek várakozása után végre jóváhagyást kaptak, hogy elindítsák az egyetemen a mester fokozatú (MSc) szőlész-borász képzést.


„A mai napon a gyakorlat szakmai kihívásinak megvitatására összpontosítunk és nagyon remélem, hogy ennek sikere esetén valamennyien megérzik a közös gondolkodás, az együttműködés édes ízét és ebből meríthetünk majd erőt a nagyobb léptékű feladataink elvégzéséhez.” – mondta köszöntőjében Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke.
A nap folyamán a szőlészeti és borászati szekcióülések keretében az egyetem négy termében összesen tizenkét előadás zajlott, melyek a szakma legkülönbözőbb témáit érintették. A konferencia megálmodóinak alapgondolata az volt, hogy első sorban olyan tudást adjanak át a szakembereknek, melyek naprakészek, hasznosak és a gyakorlatba könnyen átültethetők. A borászoknak szóló előadásokon szó volt többek között a modern borászatban használt borkezelő anyagokról, élesztő starter kultúrákról, a borvizsgálatok jelentőségéről, bio, biodinamikus és természetes borokról, a pezsgő alapborok készítésének szakmai fogásairól, a fahordós érlelés legújabb tapasztalatairól. A szőlészek újabb ismereteket szereztek az öntözésről, talajerő gazdálkodásról, fajta fenntartásról, klónszelekcióról, az új szőlőmetszési technológiákról, a szőlő-növényvédelem legújabb kihívásairól, az alanyfajták szerepéről.

Az előadásokat követően egy plenáris ülés keretében mindegyik előadó röviden összefoglalta előadásának lényegét, legfontosabb mondanivalóját. Késő délután a konferencia talán legkellemesebb, de nagyon fontos és hasznos programeleme volt egy közös piknik, falatozás, ahol a résztvevők megkóstolhatták egymás régiójának jellemző ételeit, és megvitathatták a nap tapasztalatait.
A szervezők egy nagyon sikeres alapkő letételnek tekintik a tegnapi Országos Szőlész – Borász Konferenciát, célul tűzték ki, hogy ezután minden évben megrendezik a szakma számára elengedhetetlenül fontos, hiánypótló fórumot.

(Zilai Zoltán – Magyar Bor Akadémia elnök)