Rövid hírek 2010.12.20.

Légli Ottó a 2010-es „Év bortermelője”

A Balatonboglári borvidék neves borásza Légli Ottó kapta az idén az „Év bortermelője” címet.

*****

Luxushotellánc arca lett Richard Gere

A szállodatulajdonos Richard Gere a Relais & Chateaux luxushotellánc arca lett, a színész a cég 2011-es nagykövete lesz. Gere, a nyolc hálószobás Bedford Post tulajdonosa nem véletlenül kapta a szerepet, a New Yorktól egy órányira fekvő hotel a napokban olvadt be a hálózatba.
Idén a színésznő Carole Bouquet a lánc arca, 2009-ben az író Douglas Kennedy volt. Gere gondosan restaurálta a Bedford Postot, célja az volt, hogy megőrizze az épület eredeti hangulatát és a közösségben betöltött szerepét.
A színész élvezi új feladatait, egy interjúban azt mondta, hogy ugyan életében számtalan nehéz karaktert eljátszott, de semmi nem olyan nehéz, mint a való életben hoteltulajdonosnak lenni.

*****

Két magyar szálloda a világ legjobbjai között

Az Institutional Investor pénzügyi szaklap olvasói megkérdezésével összeállította a világ 100 legjobb szállodájának listáját, amelybe két budapesti hotel – a Four Seasons Gresham Palace Budapest és a Kempinski Hotel Corvinus Budapest – is bekerült.
A felmérésben 35 ország 170 pénzügyi cég vezetőit kérdezték meg, olyan menedzsereket, akik a tavalyi évben legalább 52 napot szállodában töltöttek. A listába való bekerüléshez a szállodáknak el kellett érniük egy bizonyos szavazatszámot, a sorrendet pedig az értékelések alapján állították össze.
A világ legjobbjának a tokiói Mandarin Orientalt választották, őt a pekingi Peninsula, a New Yorki Mandarin Oriental, a hongkongi Four Seasons, az isztambuli Four Seasons at Sultanahmet, a sanghaji Park Hyatt, a sydney-i Park Hyatt, a miami Four Seasons, a hongkongi Peninsula és a New Yorki Ritz Carlton Central Park követi az első tízben.
A Four Seasons Gresham Palace Budapest a 34., a Kempinski Hotel Corvinus Budapest pedig a 98. helyet szerezte meg a rangos listán.
Az elismerés azért is kiemelkedő, mert a régióból egyetlen egy – sem bécsi, sem prágai – ház nem szerepel a rangsorban. Budapest két ötcsillagos szállodája a legrangosabb nemzetközi desztinációk között szerepel.

*****

Magába olvasztja két cégét a piacvezető Törley

Az agromonitor.hu értesülései szerint a piacvezető Törley Pezsgőpincészet Kft.-ben tulajdonos Henkell International GmbH. a közelmúltban arról határozott, hogy a TP-be olvasztja további két magyarországi érdekeltségét, a Walton Pezsgõpincészet Kft.-t és a Kaiser 2000 Vodka Kft.-t.
Ma mindkét cég egyszemélyi tagja a Törley Pezsgőpincészet Kft. A TP nem kívánt nyilatkozni a változtatások részleteiről. Lefler Zoltán, a társaság marketing osztályának illetékese közölte: a vállalat teljes éves forgalmának 50 százalékát az év utolsó két hónapjában bonyolítja le, ezért minden munkatárs maximális odafigyelésére van szükség ahhoz, hogy a cég termelési, marketing és kereskedelmi szempontból fel tudjon készülni. Emiatt a társaság az idén már nem tud állást foglalni az ügyben – tette hozzá.
Ágazati szakértők a Törley változtatásait alapvetően számviteli-admininsztratív lépésnek tartják. Horváth Csaba szerint korábban a magyarországi bor- és pezsgőpiaci terjeszkedés bevett gyakorlata volt, hogy külföldi vállalatok meglévő márkákat vásároltak fel. A Walton például az izsáki pezsgőgyár tulajdona volt. Mára azonban kiderült, hogy e termék kevésbé keresett a piacon, ezért a cégportfólió egyszerűsítése azt mutatja, hogy a nemzetközi piacokon is sikeres, tradicionális márkáit kívánja előnyben részesíteni a Törley – vélte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. (forrás: Agromonitor)

*****

Ultramodern étteremben étkezhetnek a főiskolások

A Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. a berendezéssel együtt mintegy 75 millió forintért újíttatta fel a létesítményt. Ebből mintegy 50 millió forint volt az építészeti és épületgépészeti, 18 millió a korszerű konyhatechnika, a többi pedig a berendezés, beleértve a 22 személyes és már régen hiányolt különtermet is. Az étterem befogadóképessége 136 fő. Rendezvények esetén kétszáz vendéget tudnak kiszolgálni.
Az a la carte étkezéshez 21 ételből álló kínálatot terveznek. A menüs, előfizetéses ebédhez a már elkészült 3000 adagos konyhából szállítják a főiskolára az ételt. A főiskolai hallgatók és oktatók mellett el tudják látni a Garay gimnázium diákjainak és tanárainak az étkeztetését is. A főiskolai kar és a cég szerződése kiterjed a gyakorló iskolába és óvodába járók étkeztetésre is.
Az a beruházás a Diákétkeztetési Kft. fejlődésének második lépcsője. A 3000 ezer adagos XXI. századi színvonalat képviselő konyha már működik a Baka István Általános Iskolában, január végére pedig elkészül a 2000 adag ebéd megfőzésére képes konyha a Gyermeklánc óvodában.

*****

Mostantól BTSZK a BTH

A Fővárosi Közgyűlés december 15-i ülésén elfogadta a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. új elnevezését. A budapesti turisztikai marketingszervezet neve mostantól Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.

*****

21 kínai fogással lett hétéves a Lucullus BT

Wang Qiang kínai sztár- és mesterszakács 21 fogásával ünnepelte meg 7. születésnapját Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete, a Lucullus Baráti Társaság. Ebben az évben a szervezet már elérte a 95. vacsoráját, és oldala bekerült a Goldenblog blogverseny legjobb 50 blogja közé. (Magyarországon cca 700 gasztronómiai blog létezik).
A kétnaposra sikeredett rendezvényen majdnem 200 vendég vett részt, akik olyan különlegességeket kóstolhattak meg, mint a „kínai hamburger” (Wang féle csülök roló), ökörszív- és nyelv, vagy a darált szezámmaggal töltött tésztagombóc. Wang mester elmondta, hogy a jövőben számos tematikus kínai rendezvényt fog szervezni – így az egészségvédelemmel, kínai régiókkal, evőpálcika-kultusszal kapcsolatban is.

Rövid hírek 2010.12.20.