Rövid hírek 2011.03.05

Wizzair ötmillió utas FerihegyenÖtmillió Wizz Air utas Budapesten

A Wizz Air, Kelet-Közép Európa legnagyobb diszkont légitársasága 2011. február 24-én elérte az ötmilliós utasforgalmat Ferihegyen. A légitársaság ötmilliomodik budapesti utasa az Eindhoven-Budapest járatra váltott jegyet. Rendhagyó fogadtatásban volt része Tatár Gergelynek, a Wizz Air eindhoveni utasának, aki 10:25-kor szállt le Ferihegyen: a légitársaság csinos utaskísérői pezsgővel és ajándékokkal várták. A szerencsés fiatal geográfus imádja a repülést és – bár véletlen egybeesés – pont tavasszal kezdi meg légiközlekedéssel kapcsolatos tanulmányait Hollandiában. A következő 12 hónapban a Wizz Air 12 úti célját látogathatja meg, budapesti kiindulással. „A 2004-es indulás óta évről-évre nő a Wizz Air utasszáma, 2010-ben közel 1,2 milliós utasforgalmat generáltunk Budapesten. A cégcsoport egészét tekintve, idén több mint 11 millió utas szállítását tervezzük” – mondta Varró Balázs, a légitársaság kommunikációs vezetője.

{module 221}

„A Wizz Air az elmúlt évek során Ferihegy egyik meghatározó légitársaságává vált. A Budapest Airport örömét fejezi ki a Wizz Air töretlen fejlődése kapcsán, fantasztikus eredménynek tartjuk, hogy a légitársaság átlépte az 5 milliós küszöböt”- tette hozzá Patrick Bohl, a Budapest Airport légiközlekedési stratégia és fejlesztési vezetője. A légitársaság az elmúlt évek során a Budapest Airport egyik legmeghatározóbb partnerévé  vált, 2010-ben már az egymilliós utasszámot is sikerült elérnie a budapesti repülőtéren. A repülőtér üzemeltetője bízik benne, hogy idén még hamarabb sikerül rekordot beállítani. Erre jó esély van, a Budapest Airport januári forgalmi statisztikái ugyanis egyértelmű növekedést mutatnak az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A legjelentősebb növekedés a diszkont légitársaságok piacán tapasztalható, ahol a Wizz Air hagyományosan vezető szerepet tölt be Budapesten.

*****

Gyógyító ásványok a Spree-erdőben 

A gyógyfürdőket nem csak télvíz idején érdemes látogatni, hiszen a vízben oldott ásványi anyagok gyógyító és lazító hatással bírnak testre és lélekre egyaránt. A földrétegek alatt leülepedett sók például a termálforrásokban törnek újra a felszínre. Ez a természetes Sole-sóoldat különlegesen jó hatású reumatikus megbetegedések esetén. A brandenburgi Spree-erdőben, Drezda és Berlin között a Sole az ásványi anyagok és sók mellett mindenekelőtt jódból áll. A Spree-erdőben található Burg városának termálvize 1300 méter mélyből tör fel, és majdnem annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint a Holt Tenger. A magas ásványkoncentrátum, főleg a jód, fürdőkúrák esetén mindenekelőtt bőr- és érrendszeri megbetegedések esetén hoz enyhülést, de pszichoszomatikus problémáknál is használható. A fiatal(os) üdülőváros, Burg Brandenburg tartomány déli részén egy UNESCO-bioszféra-rezervátum közepén fekszik, és fürdői mellett gazdag kulturális programmal is büszkélkedhet. 

***** 

Sportgála hetedszer 

Idén is megrendezik a VII. Nemzetközi Meghívásos Turisztikai Sportgálát ez év májusában. További részletek a www.olympicsoftourism.com honlapon.  

***** 

Márciusban indulnak a belföldi forgalomélénkítő kampányok  

Az áprilisban induló  belföldi stratégiai szemléletformáló kampányok felvezetéseként, márciusban három részből álló belföldi taktikai kampányt indít a Magyar Turizmus Zrt. szálláshely-szolgáltatókkal együttműködésben. A kampány egyik elemeként az országos jelentőségű programok népszerűsítése történik központi kommunikáció keretében, másik elemként hat turisztikai régió kedvezményes programjai és csomagajánlatai kerülnek fókuszba regionális kommunikáció formájában, a harmadik pillér keretében pedig belföldi szálláshelyek „kihagyhatatlan hétvégi ajánlatait” kommunikálja a társaság országszerte.  A szolgáltatók a felvezető  kampányokhoz ingyenesen csatlakozhatnak. Az MT Zrt. fokozatosan kapcsolja be a különböző média és egyéb hirdetési felületek, illetve marketingeszközök használatát a belföldi kampányokba, a teljes média-lefedettség eléréséig. Nyárra valamennyi eszközön keresztül – televíziós programajánlók, rádióműsorok, nyomtatott sajtó és online megjelenések, valamint közterületi reklámok – futnak a belföldi lakosságot célzó kampányok. A márciusban induló  taktikai felvezető kampányok keretében az országos jelentőségű  programok közül az Utazás Kiállítás, a Busójárás és a Torkos Csütörtök kerülnek a kommunikáció középpontjába. Szintén az országos taktikai kampány része a szálláshelyek „kihagyhatatlan hétvégi ajánlatainak” az összegyűjtése és promóciója. A regionális taktikai kampányokban pedig hat régió vesz részt a következő akciók meghirdetésével: 
Észak-Magyarország: Évindító wellness akciós ajánlatok Észak-Alföld: Gyógyító hétköznapok nyugdíjasoknak Dél-Dunántúl: Tavaszi felüdülés  – ingyenes fürdőajánlatok Nyugat-Dunántúl: Erőt adó  gyógyvizek – kedvezményes ajánlatok Dél-Alföld: Minden vizében élmény – vonzó csomagajánlatok Észak-Alföld: Együtt a család – tavaszi wellness hétvégék 
A márciusi felvezető  kampányokról részletesebben a www.itthon.hu oldalon olvashat a nagyközönség. A lakossági kommunikáció  célja az egyéni utazási döntések előmozdítása.  A Magyar Turizmus Zrt. a marketingkommunikációjában megkülönböztet stratégiai és taktikai kampányokat, attól függően, hogy rövid vagy hosszú távú üzleti célokat szolgálnak. Míg a taktikai kampányok jellemzően tájékoztatást adnak egy-egy konkrét ajánlatról, a stratégiai kampányok érzelmi viszonyt alapoznak meg, megágyaznak a fogyasztói döntéseknek, és tartós hatással vannak. A társaság belföldi lakossági kommunikációja ennek megfelelően három területre oszlik az idei évtől: központi stratégiai kampányokra, központi programajánló  kampányokra és regionális programajánló kampányokra. Az MT Zrt. áprilisban induló  belföldi stratégiai márkakommunikációja szemléletformáló  kampány, mely a belföldi utazás mozgalommá való formálását tűzte ki céljául a belföldi utazások koncepciójának újrapozícionálásával. 

***** 

Málta Mice 

2010-ben Máltán a szezon a nagy rendezvények jegyében zajlott, több mint 20.000 küldött vett részt konferenciákon. Ezek sorát olyan jelentős rendezvények alkották, mint az Oriflame 5000 fős konferenciája, az ABTA, ami az Egyesült Királyságból 800 utazási irodát és 200 újságírót, az Európai Turizmus Fórum, amely 250 küldöttet és a Voyages Franciaország pedig 700 küldöttet hozott Máltára.

***** 

Régi-új színekben az edelényi kastély 

Megkezdődött az edelényi L’Huillier-Coburg kastély homlokzatát takaró állványzat bontása, így láthatóvá válik, hogy a kastély visszakapja eredeti, a 18. században használt barack, tört fehér és szürke színeit. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára összesen csaknem 2,2 milliárd forint pályázati támogatást fordít a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A korabeli ábrázolások és a restaurátori munkálatok során feltárt festékrétegek alapján szakértők döntöttek a kastély homlokzatának régi-új színeiről. Összhangban azzal a törekvéssel, hogy a kastély a lehető legteljesebb mértékben tükrözze a virágkor, vagyis a 18. század utolsó harmadának állapotát, a homlokzat barackszíne a tagozatokon tört fehérrel, az ablakok szemöldökdíszein pedig szürkével egészült ki. A külső rekonstrukciója során megújult és immár az eredeti pompájában látható az edelényi kastélyt építtető L’Huillier-család kifestett címere is, amelyet két kivont kardú, magyar ruhás vitéz tart a kastély északi homlokzatán. Az európai uniós támogatással 2012 első felére megvalósuló beruházás során nemcsak az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyépületét, de a csaknem öt¬hektáros kastélyparkot – magát a kastélyszigetet – is megújítják. A főépület külső felújítása mellett restaurálják a kastély termeiben található, páratlan művészettörténeti értéket képviselő, rokokó falképeket is a szakemberek. A felújított termek alkalmasak lesznek állandó és időszakos kiállítások, valamint rangos tudományos és kulturális rendezvények – többek között konferenciák és koncertek – megrendezésére is.  Az edelényi kastélysziget fontos kitörési pont lehet az Észak-magyarországi régió egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége számára, 2016-ra ugyanis éves szinten már 100 ezer látogatót várnak Edelénybe. A megnyitást követően a létesítmény a tervek szerint közvetlenül 20 környékbelinek ad majd munkát, és közvetve is hozzájárul a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez.

{module 221}