Rövid hírek 2011.08.05

GSZT szakújság - Rövid HírekDebrecenbe került a 100-ik magyarországi Hotelstars Union védjegy

Átadták Debrecenben a 100-ik Hotelstars Union elismerő oklevelet és táblát a négycsillagosra minősített Lycium Hotel igazgatójának, Balázs Csabának és a 101-ik minősítést az ugyancsak négycsillagos Aquaticum Debreceni Termál és Wellness Hotel ügyvezetőjének, Fazekas Lajosnak és a szálloda igazgatójának, Hevessy Gábornak. Időközben már 125 szálloda minősítését fejezte be a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének minősítő bizottsága és 309-re gyarapodott a minősítésre regisztrált magyar szállodák száma.

{module 221}

A képen balról jobbra Hevessy Gábor, Erdei János, a MSZÉSZ elnöke és Balázs Csaba, a MSZÉSZ Keleti régiójának vezetője.

*****

Az IKEA megnyitotta utazási irodáját

A magyarországi IKEA egyedülálló akcióval lepi meg vásárlóit. A svéd gyökerekkel rendelkező lakberendezési áruház 2011. július 12-től megnyitja utazási irodáját, hogy minél több ember ismerhesse meg itthon is a nem is olyan távoli Svédországot. A svédországi utazás az IKEA lakberendezési megoldásaihoz hasonlóan megfizethető és egyszerűen kivitelezhető lesz.
Az első utasok már július elején elindulhattak Svédországba, az utazás pedig egyszerűbb és olcsóbb, mint azt bárki valaha is remélte volna.

*****

Magyar strandok világsikere

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete együttműködésben az osztrák Corps Touristique Austria (www.corps-touristique.at) szakmai egyesülettel a közelmúltban prezentálta a „Világ legszebb strandjai” című tematikus kiadványt, amely máris nagy népszerűségnek örvend az osztrák turisztikai szakma körében, és komoly érdeklődés mutatkozik a szabadságra készülő turisták részéről is. A dubai Jumeirah Beach, a görögországi Mytros Beach és a jamaicai Seven Mile Beach mellett 3 magyar strand is felkerült a világ TOP 66 strandját tartalmazó listára.

Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője, a Corps Touristique Austria alelnöke, nagyszabású partnerparti és sajtótájékoztató keretében mutatta be az ausztriai turisztikai külképviseletek kooperációjában megvalósuló kiadványt, amely a világ TOP strandjait gyűjtötte össze szakmai kritériumok alapján egy színes, tematikus kiadványba. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az osztrákok 35 százaléka számára a vízparti nyaralás az egyik legkeresettebb turisztikai termék, s ha a kulturális motivációt, illetve a városlátogatást is hozzávesszük, akkor 50 százalék feletti e szegmens részaránya a motivációs tényezők között. A strandok sok szempontból magukba olvasztják és kielégítik ezt a keresleti igényt, éppen ezért Ausztriában hamar kurrens nyári olvasmány lett az „álomstrandokról” szóló kiadvány, amelyről számos osztrák turisztikai szaklap, s olyan félmilliós olvasótáborral rendelkező napilap is beszámolt, mint például a Kurier. A strandok kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy a desztináció az adott országban ismert legyen, objektív kritériumok alapján minősített strandok legyenek, illetve komoly turisztikai potenciállal és egyediséggel bírjanak. Ennek megfelelően hazánkból a Velencei-tó/Sport Beach, a Tisza-tó/Eurostrand és „élmény desztinációként” a Balaton került fel a TOP strandokat tartalmazó nemzetközi listára.

*****

Liszt Évre hangolódtak

Orosz újságírócsoport látogatott Budapestre július 25-26-án köztük olyan nívós lapok képviselőivel, mint a National Geographic Traveller, az InStyle, az Elle és a Voyage a Kempinski Hotel Corvinus, a Magyar Turizmus Zrt., a Malév Zrt. és a BTSZK Nonprofit Kft. összefogásának eredményeként. A látogatás fő témája a Liszt Év, melynek keretében a vendégeket a Liszt Év hivatalos szállodája, a Kempinski látta vendégül, és az Imagine Budapest saját tematikus városnéző túrát szervezett részükre. A vendégek kényelmes utazásáról a Malév gondoskodott.

Oroszország hazánk egyik jelentős turisztikai küldőpiaca. A KSH legfrissebb statisztikai adatai szerint a 2011. január-májusi az orosz vendégek közel 30%-kal több, összesen 168.000 vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest.

*****

Körbebiciklizhető a Velencei-tó

Átadták a Velence-tavat körbe ölelő kerékpárutat. A több mint félmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló kerékpárút-hálózat befejező szakaszának − amely a térség főbb turisztikai látványosságait kapcsolja össze − elkészültével Pákozd, Velence és Sukoró települések régi törekvése valósult meg.  Mostanáig ugyanis hiányzott az a körülbelül 15 km-es kerékpárút-szakasz, amellyel immáron biztonságosan és kényelmesen körbekerékpározhatóvá vált a Velencei-tó.

A Velencei-tó körüli egységes kerékpárút-hálózat befejező szakaszának átadásán a sportért felelős államtitkár elmondta, hogy véleménye szerint a kerékpározás a szabadidő aktív eltöltésének egyik igazán jó formája. Kiemelte, hogy az állami sportirányítás részéről a Sportért Felelős Államtitkárság a 2011-es évben csaknem 600 millió forintot különített el szabadidősport feladatokra. Ez az összeg így majdnem duplája a 2010-ben a szabadidősport szféra működtetésére és fejlesztésére szánt állami forrásnak.

*****

Éttermet nyitnak a celebek

A világhírű rapper, Jay-Z és a nem kevésbé híres labdarúgó, Ashley Cole bejelentették: rövidesen éttermet nyitnak a brit fővárosban.

A „40/40” névre keresztelt lánc korábban az Egyesült Államokban nyitott négy helyszínen, New Yorkban, Atlantic City-ben, Chicagoban és Atlantában. A rapper üzlettársa a tengerentúlon Juan Perez, a Zagat értékelése szerint pedig a hálózat New York-i egysége Manhattan legjobb sport-bárja.  A „40/40” egy luxus sport-bár és étterem lánc, amely „modern, amerikai stílusú menüvel” várja a vendégeket. A gasztronómiáért egy egyelőre még nem nevesített „top chef” lesz a felelős, a programban pedig „A kategóriás” DJ-k és művészek szerepelnek majd. (Az Atlantic City-ben üzemelő „40/40”-ben a napokban a világsztár Rihanna ad több koncertet.)

A helyszín kiválasztása jelenleg zajlik, a három számításba jöhető lehetséges londoni ingatlan közül augusztusban döntik el a „40/40” jövendőbeli helyét. A luxusétterem munkalehetőséget kíván biztosítani a jelenleg munkanélküli faiatal szakembereknek, és közösségi szerepvállalása során havi nyereségének egy százalékát a helyi, hátrányos helyzetű közösségek sport és kulturális lehetőségeinek fejlesztésére fogja fordítani.

„Nagy örömömre szolgál, hogy Jay-Z-vel dolgozhatok. Az ő zenéjén nőttem fel, és csodálatos dolog, hogy befektetésünkkel segíthetjük a rászorulókat is – mondta Ashley Cole, aki 89 alkalommal húzta eddig fel az angol labdarúgó válogatott mezét.
„London az egyik legpezsgőbb és legizgalmasabb város a világon, tökéletes helyszín az új étterem számára. Nagy izgalommal várom az Ashley-vel történő együttműködést” – tette hozzá Jaz-Z, aki 2003-ban nyitotta meg első „40/40” éttermét Perezzel New Yorkban.

*****

Közösséget épít a söróriás

Még inkább a közösségi média felé fordul a holland Heineken. A sörgyár a napokban írt alá eurómilliós üzletet, amelyet újabb követhet – adta hírül a MédiaPiac.

A holland sörgyártó  a napokban jelentette be: márciusban leszerződött a Google-lal, a megállapodásban pedig azt is kikötik, kampányaikhoz milyen oldalletöltési eredmény és a korábbiakhoz képest (azonos hatásfok mellett) mekkora megtakarítást várnak. A megállapodás nem csupán a Heinekenre, hanem a táraság valamennyi más márkájára is vonatkozik. A közös munka célja, hogy a fő célcsoportnak tartott húszas generáció minél több tagjához jussanak el a holland társaság hirdetései. A cég évi 2 milliárdos marketingbüdzséje négy százalékát költi netes aktivitásokra, de ezt növelni kívánják. Ennek érdekében várhatóan a Facebookkal is megállapodnak. (MédiaPiac)

*****

Palásti Renáta a Hotel Benczúrban

Augusztus 6-án nyílik Palásti Renáta festőművész kiállítása a Hotel Benczúrban, amely szeptember 14-ig tekinthető meg.
Részlet a festőművésznő  önvallomásából: „Kedvelt témáim közé sorolható  a tájfestészet, az egzotikus tájakon kívül a jellegzetes magyar vidékek ábrázolásai vezetnek művészi utamon, a táj számomra tükör, melyben magamat keresem, miközben az emberi lét tulajdonságaival ruházom fel.”

{module 221}