Rövid hírek 2012.04.05.

GSZT Rövid Hírek 2012.04.05.Utolsó fotók Párizsban

Kate Moss közreműködésével készült el az a fotósorozat, amelyet még a felújítás előtti Vendome téri Ritz szállodában készítettek. Felújítás ide vagy oda, a képek alapján az ikonikus szálloda így is gyönyörű. A Tim Walker által készített fotók egyfajta Marie Antoinette korabeli hangulatot közvetítenek, Kate Moss pedig káprázatosan néz ki a haute couture ruhakölteményekben.

{module 221}

Bodrogi étterem

A ma már ismert szállodás Bodrogi Ádám, aki Inárcson üzemelteti a Bodrogi Kúriát – Bodrogi Gyula és Voith Ági fia – megnyitotta Budapesten a Bodrogi éttermet, amely koncepciója szerint csak házias ételeket kínál a Bodrogi és Voith család 100-150 éves receptjei alapján.
Az étlapon megtalálható többek között a csülök tatár, a dédi töltött káposztája, a harcsakrém halászlé, vagy a dupla lecsó.
A fiatal szakember és szülei remélik, hogy az étterem rövidesen a különleges ízek kedvelőinek és a művészvilágnak is kedvenc törzshelyévé válik.

*****

Borászati és gasztronómiai események az A38 Hajón

Borászversennyel bővül a Talentométer, az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. tehetségkutató sorozata. A megmérettetésre 35 év alatti fiatal borászok jelentkezhetnek, saját készítésű boraikkal. A borokkal szakmai előzsűrizést követően öt májusi-júniusi hétvégén keresztül tartó „borfesztivál-sorozat” folyamán ismerkedhet meg a nagyközönség. A verseny szakmai partnere a Bortársaság és a Central European Wine Institute (CEWI), támogatója a Szerencsejáték Zrt.
Az A38 Hajó gasztronómiai újdonságai június 21.-ével indulnak a VilágBüfé – Etnikai konyhák napjával, amely során Budapest-szerte a legjobb emigráns-kifőzdék, büfék és „street food” lelőhelyek mutatkoznak be a városlakóknak. A gasztronómiai fesztiválhoz (világ-)zenei fesztivál is társul, MigroWave néven. A fesztivál szervezője az A38 Hajó, együttműködésben az Oeuvre és a Shooters ügynökségekkel.

*****

Felújítják a Spoon étteremhajót

Két vontatóhajó (egy elöl és egy hátul) szállította a Dunán, az Újpesti öbölbe a Spoon Cafe Budapest Étterem Hajót, amelyet a 10 évente esedékes ellenőrzésre, és szerkezeti felújításra vontattak oda. Az állóhajó mintegy két hét múlva kerül vissza a Vigadó téri állomásra.

*****

Az én könyvtáram, az én menzám

Újságíró kollégánk Gellért Andor Tamás érdekes vállalkozásba kezdett, saját kiadású könyvében mutatja be az egyetemi menzák íz, szín és hangulatvilágát, mint a magyar vendéglátás egyik meghatározó szegmensét.
„Kritikákat, kalauzokat írtak már színházakról, városokról, éttermekről – iskolai menzákról viszont aligha. Gellért Andor Tamás közgazdász, újságíró Budapest egyetemeit és főiskoláit járta végig, így született meg „Az én könyvtáram, az én menzám” c. szakmai kiadvány, amely a felsőoktatást elsőként vizsgálja a „kantin” és a könyvek szemszögéből.
A szerző a könyvtárak esetében a kiszolgálás, a keresési feltételek, és a könyvtár felkészültsége mellett azt is vizsgálta, hogy a beiratkozásnál mennyire fér hozzá az olvasó különböző adatbázisokhoz, hiszen ez a digitális korban már alapvető igény.
Gellért Andor Tamás a XI. kerületi egyetemi-főiskolai könyvtárak többségéről elismerően nyilatkozott, a BME-OMIKK és a KTI könyvtára például jeles minősítést kapott.
Az író a menzáknál is szigorú szempontrendszert követett. A legkiválóbb menzákon például dekára kimérve lehet bármilyen ételből rendelni. Ha például 1.000 Ft áll a rendelkezésünkre, akkor annak megfelelően mérik ki az ételadagokat. Kiváló minősítést az Általános Vállalkozási Főiskola, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészeti és Élelmiszer-tudományi Kara kapott.

*****

DZT a Balkánon

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2012. márciusában új marketing- és értékesítési ügynökséget nyitott Belgrádban, amely a bosznia-hercegovinai, a bolgár, a horvát, a montenegrói és a román piacokért felel.A DZT ezzel is támogatja a Balkán-félszigetről érkező folyamatosan növekvő németországi utazások számát. A Gazdasági és technológiai minisztérium (Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie) 2012-től erre a célra 500 ezer euró kiegészítő forrást bocsát a DZT rendelkezésére. „Németország ezt a forrást arra fogja felhasználni, hogy még jobban kihasználja a Balkán turisztikai potenciálját. Ezzel letesszük annak az alapkövét, hogy az úti cél Németország tovább folytathassa a jelenlegi sikerszériáját” – mondta Ernst Burgbacher, a Gazdasági és technológiai minisztérium parlamenti államtitkára, a kormány középosztályért és turizmusért felelős megbízottja, aki sokat tett a kiegészítő források eléréséért.
Németország már jelenleg is évente több mint 1,6 millió beutazást könyvelhet el Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Horvátországból, Montenegróból, Romániából és Szerbiából.
„Ha egy átlagos, körülbelül három százalékos növekedéssel számolunk, akkor ez a volumen 2020-ra meghaladhatja a két milliót is – mondja Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke. – Közép- és hosszútávon arra szeretnénk felhasználni az ebben a piacokban rejlő lehetőségeket, hogy még több vendégéjszakát generáljunk az úti cél Németország számára.” A DZT Belgrádból tudja a leghatékonyabban koordinálni a környező piacokat, így a kiosztott feladatkört 2012. márciustól a DZT megbízásából a Donau Competence Center veszi át.
Az új marketing- és értékesítési ügynökség tovább erősíti Németország pozitív imázsát, valamint kapcsolatokat épít ki a helyi utazási szakmával és a média képviselőivel.

*****

Destillata 2012

Szép végeredménnyel zárult a 2012-es, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, ahol 10 ország 187 (ebből 26 magyar) főzdéje, 1 662 mintával nevezett. A Tirolban rendezett díjátadóról 142 éremmel tértek haza a magyarok, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet foglalták el. A Nemzetgyőztes 20 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett – amely az üzemek értékelése során bekerült a 11 tagú kiválasztottak körébe is –, és a zsűri összesített pontszámai alapján is első helyezett volt; a második helyen a Vitalis Kft. és a Pap és Pap Kft. végzett, a harmadikak pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Gyümölcspárlat Bt. lettek. Az Év Párlata címet idén négy termék nyerte el, valamint két minta elérte a maximális 20 pontot: a Hegyközi Manufaktúra Kft. 2010-es Birs Pálinkája és a Vitalis Kft. 2011-es Márton és lányai Szamóca Pálinkája. A hat „újonc” főzde 15 éremmel tért haza első Destillata megméretéséről. Az idén is voltak különlegességek, amelyeket ezüstéremmel díjazott a zsűri, mint például a Brill Pálinkaház sütőtök és zeller párlatai.
A hazai nyertesek díjait V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át Budapesten.

*****

A Nagy generáció

A Klub Rádió történetében első alkalommal jelentkezett külső helyszínről, a Nagy generáció című műsor a budapesti Hotel Benczúr Superior-ból szólt. Az élő adáson közel 300 érdeklődő jelent meg.
A szálloda és a rádió vezetősége között tárgyalások kezdődtek, hogy a jövőben többször is megismétlődhessen az élő klub est.

*****

Demján Csoport a turizmusban

Az Atlasz World Travel Kft 70% tulajdonrészének megvásárlásával az iroda többségi tulajdonosává vált és beszállt az idegenforgalomba a Demján Csoport.
Az AWT elsősorban a kínai piacra szakosodott, közel 10 éve utaztat be kínai csoportokat Magyarországra, és ez keltette fel a Demján Csoport érdeklődését, aki a jövőben szeretné növelni a Magyarországra beutazó kínaiak számát. Optimizmusuk alapja, hogy Kínából évente körülbelül 1 millió turista utazik az EU országokba és ebből mindössze nyolcezren jöttek tavaly Magyarországra.
Igaz, hogy a Hainannal folytatott tárgyalások leálltak, de Demján Sándorék továbbra sem adják fel a reményt, hogy megegyezzenek valamelyik kínai légitársasággal egy közvetlen magyarországi járatról.
Budapest ideális helyszín lehet az európai átszállásokra és természetesen Magyarország felfedezésére.

{module 221}