Rövid hírek 2012.06.20.

GSZT szakújság Rövid HírekÚj Nemzedék Központ

Új Nemzedék Központ néven üzemel a jövőben a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum.

Mint ismeretes, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum április 1-jével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vagyonkezelésébe került. Május elején tanácsadó testület alakult a KIM kezdeményezésére annak érdekében, hogy az egykoron szebb napokat látott zánkai üdülőközpont új életre kelljen, és ismét tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a fiataloknak.

{module 221}

A hosszútávú kormányzati elképzelések középpontjában az Új Nemzedék Jövőjéért Program, a vízi sportok, a szociális táboroztatás, a cserkészet, valamint a lovassportok állnak. A zánkai központ ezentúl Zánka – Új Nemzedék Központ néven működik majd, és a megújulás jegyében rendezik meg június 23-án a Zánkavics – Új Nemzedék Napot, majd másnap az IV. Zánkai Gyermek Lovas Napot. A korábbi hagyományos, szezonnyitó Zánkavics Nap ezúttal még több, még színesebb programmal várja majd a Balaton partjára látogatókat.

*****

ANTOR buli a Károlyi étteremben

Ez évben is megtartotta immár hagyományos nyár eleji party-ját az ANTOR / a Budapesten működő külföldi nemzeti idegenforgalmi hivatalok egyesülete/. A rendezvénynek szintén hagyományosan a Károlyi étterem és kerthelyisége adott otthont. A vendéglátók a Francia Idegenforgalmi Hivatal, valamint Ciprus, Horvátország, Lengyelország, Málta, Olaszország és Szlovákia képviselő voltak.
A jó hangulatról Horvátországból érkezett zenészek gondoskodtak, az est tombolával és tánccal fejeződött be.

*****

Miniszterelnöki megnyitó

Orbán Viktor kormányfő személyesen nyitotta meg a Mellow Mood első ötcsillagos házát, a Buddha-Bar Budapest Hotel Klotild Palace-t.

*****

Nemzetközi elismerés

Best Medical Spa díjat nyert a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior Európában

A Spa Events 2012 keretében, június 12-én az ausztriai Zell am See-ben megrendezett gálaesten adták át a kitüntetéseket a European Health & Spa Award díjazottjainak. A nemzetközi zsűri idén a Best Medical Spa díjat a Magyar Termék Nagydíjas hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior-nak ítélte oda. Ezzel a magas rangú nemzetközi díjjal hazánk már két, európai mércével is a legjobbnak számító szállodával büszkélkedhet. 2010-ben, a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa ezen a megmérettetésen Európa legjobb Spa (Best Destination Spa) díját nyerte el.
A European Health & Spa Award az egyik legrangosabb Spa kitüntetés, amely nem pusztán a minőség fokmérője, a díjazott követendő példaként szolgál a gyógyászati és wellness turizmus valamennyi résztvevője számára.

A bécsi Agentur für Gesundheit & Wellness – a Spaworld nemzetközi szakmagazin kiadója által rendezett versenyre 10 kategóriában lehet nevezni Európa valamennyi országából. Az öt független szakértőből álló zsűri pontozza a jelentkezőket, és ez alapján ítéli oda a díjakat. Értékelik a kreativitást, az innovációt, a design-t, a szolgáltatásokat, az alkalmazott technikai és építészeti megoldásokat, a vendégek igényeinek kiszolgálását, és a gazdasági hatékonyságot.

A hévízi szálloda már több alkalommal nyert hazai és nemzetközi díjakat.  2011-ben Torhosi Tünde a Carbona spa & wellness managere Párizsban vehette át Európa legjobb spa managerének  járó „Blue Diamond” kitüntető címet.

A NaturMed Hotel Carbona****superior díja ismét ráirányítja egész Európa figyelmét a magyar egészségturizmusra, megerősítve, hogy hazánk már nem csak a gyógyvizek terén számít nagyhatalomnak, hanem a gyógyászati- és wellness szolgáltatásokban is felveszi a versenyt a legrangosabb európai szállodákkal.

„A nemzeti turisztikai marketingszervezet vezérigazgatójaként rendkívül nagy örömmel gratulálok a hévízi NaturMed Hotel Carbona szálloda vezetésének a Best Medical Spa díjhoz, amely bizonyítja azt, hogy a magyarországi egészségturisztikai kínálat Európa, sőt a világ élvonalában is megállja a helyét. Büszkén hirdetjük a nagyvilágban, hogy a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa után – amely 2010-ben az Európa legjobb Spa-ja díjat nyerte el – egy hévízi szálloda is bekerült abba az előkelő rangsorba, amelyben Európa legnívósabb gyógy- és wellness szolgáltatói kapnak helyet a European Health & Spa Award rangos nemzetközi megmérettetésben. A turisztikai kereslet egyre inkább a magas minőség irányába tolódik el, így Magyarország versenyképességének megőrzéséhez és erősítéséhez igen nagy szükség van a prémium minőségű turisztikai szolgáltatásokra, amelyekkel büszkén jelenhetünk meg a fizetőképes nemzetközi piacokon. Magyarország, föld alatti vizekben nagyhatalom és az egészségturizmus olyan, kiváló adottságokkal rendelkező és további jelentős fejlődés előtt álló vezető turisztikai termékünk, amely megfelel a főbb nemzetközi keresleti trendeknek, és amely iránt legfontosabb küldőpiacainkon és belföldön egyaránt jelentős érdeklődés tapasztalható. Ennek megfelelően, marketingkommunikációnkban is kiemelten kezeljük ezt a területet.” – hangsúlyozta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

*****

MÁV vonatok a tengerpartokra

A hétvégétől kényelmesen és gyorsan eljuthatunk vasúttal is a népszerű Bolgár tengerpartra Budapestről, méghozzá átszállások nélkül

A MÁV-START 2012 nyarán is közlekedtet közvetlen vonatokat Délkelet-Európa tengerparti nyaralóhelyeire, Burgaszba június 1-jén, pénteken, Várnára pedig június 2-án, szombaton indult idén először közvetlen gyorsvonat a Budapest-Keleti pályaudvarról.

Az utazás során nemcsak ülő-, hanem fekvőhelyes és hálókocsis elhelyezés is választható, így az utasok másnap reggel kipihenten érkezhetnek a bolgár tengerparti nagyvárosokba. A buszos utazásnál így mindenképpen kényelmesebben telik az idő, az autóhoz képest pedig a plusz éjszakai szállásköltséget lehet megtakarítani. A vonatokra Szolnokon és Békéscsabán is fel lehet szállni.

A Nesebar nemzetközi gyorsvonat a Budapest-Keleti pályaudvarról június 1-jétől szeptember 28-ig minden kedden és pénteken, Burgaszból pedig június 2-ától szeptember 29-ig minden szerdán és szombaton indul. A két végállomás közötti távolságot alig több mint egy nap alatt teszi meg a vonat.

A Románián át közlekedő Albena nemzetközi gyorsvonat Budapestről június 2-ától szeptember 29-ig minden szombaton, Várnából pedig június 3-ától szeptember 30-ig minden vasárnap indul. A menetidő kevesebb, mint egy nap, a vonat a reggeli órákban érkezik Várnára.

*****

Ukrajnában „roadshow-zott” Hajdúszoboszló és Debrecen

2012. május 30. és június 1. között mutatkozott be Ukrajnában Hajdúszoboszló és Debrecen, a Magyar Turizmus Zrt szervezésében. A bemutatkozást, amelyet a Hajdúszoboszlói TDM kezdeményezett, Kárpátalján és Nyugat-Ukrajnában, Ungváron, Lviv és Ivano-Frankivszk városban megrendezett roadshow formájában valósították meg a partnerek.

A rendezvény célja a térség mint elsősorban gyógyturisztikai desztináció megismertetése volt, ezért a roadshow-n a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft., a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület vezetőjén, valamint a Hungarospa képviselőjén kívül 9 hajdúszoboszlói és debreceni szálloda és panzió is részt vett.

Az első állomáson, Ungváron, a rendezvényen Dr. Bacskai József ungvári főkonzul és Szalipszki Endre konzul, valamint Dr. Nagy Ignác beregszászi konzul volt jelen. A roadshow záróeseménye Bayer Mihály nagykövet és Mihajlo Visivanyuk, Ivano-Frankivszk megye állami közigazgatásának elnöke részvételével zajlott le. Az eseményen a regionális TV-csatorna is képviseltette magát, az interjúkat is tartalmazó beszámolók még aznap, június 1-jén adásba kerültek.

A roadshow minden állomásán prezentációkból és workshopból állt a rendezvény. A szakmai programot a magyar borok prezentációjával egybekötött fogadás követte.

A KSH adatai szerint 2012. első három hónapjában az észak-alföldi régióban regisztrált ukrán vendégéjszakák száma mintegy 32%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szervezők szerint ezt a forgalmat tovább lehet növelni, ezért még az idén egyéb értékesítés-ösztönző akciókat, többek között sajtótanulmányutat és nagyszabású szakmai tanulmányutat is terveznek.

*****

Négycsillagos wellnesshotel nyílik Demjénben

Négycsillagos gyógy- és wellness szálloda nyílik a nyár végén a demjéni gyógyfürdő szomszédságában.
A fürdőt üzemeltető Demjén Termál Fürdő Kft. beruházásában egy 84 szobás, és egy 168 szobás szálloda épül fel két ütemben.
A szállodaprojekt 267 millió forintos európai uniós támogatást nyert. Az idén nyár végéig valósul meg az első fázis: 50 szoba, 106 férőhellyel, három étterem, a 200 m2-es wellnessrészleg, valamint a rendezvénytermek. A szobák közül négy a mozgássérült vendégek fogadására is alkalmas.

A gyógyfürdő mellett egy hegybe vájt barlangfürdő építése is megkezdődött. Az 500 millió forintos európai uniós támogatást kapott projekt várhatóan jövő év második felére készül el.

*****

Budapest Airport: új szolgáltatás a gyorsító sáv

A Budapest Airport újabb minőségi szolgáltatást vezet be utasai számára július 1-től: a gyorsító sávot (Fast Track Lane – angolul). A szolgáltatás valamennyi utas számára elérhetővé válik egyéni döntés vagy légitársasági jogosultság alapján.

Újabb kényelmi szolgáltatást tesz elérhetővé a Budapest Airport az utasok számára, az ún. gyorsító sávot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utasok választhatnak a hagyományos utasbiztonsági folyosó és a gyorsító sáv között, az utóbbi minimális sorban állást és gyors utasbiztonsági ellenőrzést jelent. A gyorsító sáv bevezetése nem jelenti azt, hogy bármiben is könnyítenének a biztonsági ellenőrzés szigorúságán, de annyiban mindenképpen előnyös, hogy az utasok gyorsabban átjuthatnak a SkyCourtba és élvezhetik a vásárlás vagy bárok nyújtotta előnyöket, illetve gyorsabban eljuthatnak a repülőgépek beszállító kapujához.

A gyorsító sávot valamennyi prémium szolgáltatásra jogosult utas igénybe veheti, ha a légitársaság erről tájékoztatja a Budapest Airportot, a korábbi Priority Lane szolgáltatáshoz hasonlóan, amit június 30-ával megszüntet a repülőtér. A gyorsító sáv hozzáférhető valamennyi turista osztályú jeggyel vagy a diszkont légitársaságoknál vásárolt jeggyel utazók számára is, ha – hasonlóan a fapadosoknál bevezetett elsőbbségi beszállításhoz – megvásárolják ezt a szolgáltatást július 1-től a 2A és a 2B Terminálon lévő három eladóhelyen vagy az interneten. Akár a késésben lévők, vagy olyanok, akik egyetlen percet sem szeretnének sorban állni az utasbiztonsági ellenőrzésnél, mindkét terminálban az indulási szinten vásárolhatnak gyorsító sáv vouchert. A SkyCourt utasbiztonsági területein, mind a két oldalon egy-egy folyosót nyit meg a Budapest Airport a gyorsító sávon haladók számára, egy-egy folyosót pedig a légitársaságok személyzete, a pilóták és az utaskísérők, illetve a többi repülőtéri dolgozó számára. A fennmaradó 9 folyosót a többi utas veheti igénybe.

„A Budapest Airportnak is reagálnia kellett a légitársaságok megváltozott összetételére és a folyamatosan változó utazási igényekre. Ezért vezetjük be a gyorsító sáv névre keresztelt új szolgáltatásunkat” – hangsúlyozta Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója hozzátette: „Jelenleg személyes találkozókon tájékoztatjuk a légitársaságokat ennek az új, minőségi szolgáltatásnak a részleteiről, amit július 1-től vezetünk be. Jelenleg folyik a repülőtéri munkatársak felkészítése, hogy mely légitársaságok kívánják ezt a szolgáltatást biztosítani utasaiknak. Május 30. óta valamennyi légitársaság a 2 Terminálról indul és nem tapasztaltuk, hogy nőttek volna a sorok az utasbiztonsági ellenőrzésen. Ezzel együtt, biztos vagyok abban, hogy a nyári csúcsforgalom idején az utasaink hamar megkedvelik ezt az új lehetőséget, különösen azt követően, hogy már az internetes jegyvásárlás menüjébe is bekerülhet ez az opció több légitársaságnál.”

*****

Sárga-feketék lesznek a budapesti taxik

A főváros a barcelonaihoz hasonló sárga-fekete taxikat szeretne látni, derül ki a rendelettervezetből. Az érdekvédelmi szervezetek hivatalosan – a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül – kapták meg azt a tervezetet, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a taxis piac rendezésére kidolgozott. Amiről eddig csak hírek alapján, szóban értesültünk, azokat most legalább látjuk, ám a félelmeink váltak valóra – magyarázta Metál Zoltán, a Országos Taxis Szövetség elnöke. Valóban szeretnék bevezetni a minimális 2550 milliméteres tengelytávot, a 430 literes csomagtartót vagy a legalább 60 kW-os motort. Jövő év elejétől az Euro 4-es elvárású környezetvédelmi osztály is kötelező lenne.

Mindezek hatalmas felháborodást okoztak a taxisok körében, tartottak már tiltakozó megmozdulást is. Ez azonban nem a vége, a drosztdíjat a jelenlegi közel 40 ezer forintról 50800 forintra emelné a jogalkotó, ami egy újabb bőr lehúzása lenne a taxisokról.

A megismert A és B verzióban készült dokumentumokból a tarifatábla is kiderül. Előbbi változat rögzített tarifákról ír, s itt az alapdíj 300 forint lenne, a kilométer- 240, a várakozási díj pedig 60 forint lenne percenként. Ez ugyan fix tarifa lenne, ám az érdekvédelem szerint, ha a hatósági rögzített ár kizárólag egy tarifát tartalmazna, akkor ennek a tarifának a speciális szolgáltatási környezet (például éjszakai fuvar, ünnepnapi fuvar) és speciális adottság (telefonon rendelt fuvar vagy 5-6 utas szállítása) szolgáltatási többletét ellentételező díjat is tartalmaznia kell.
Ezen „felárak” ez esetben az egyetlen tarifán keresztül minden fuvarra terhelődnek, ezért úgy vélik, nem elfogadható. Ezért javasolnának egy hétvégi tarifát, amely szombat-vasárnap, illetve munkaszüneti napokon lenne érvényben, ezen felül pedig este hét és reggel hét között. Ekkor 500 forint lenne az alapdíj, az útdíj 240 forint maradna, a várakozási díj pedig percenként 80 forintra módosulna. A B javaslat ugyanakkor 700 forintos alapdíjat, 270 forintos maximum kilométerdíjat és 60 forintos perctarifát tervez. Ez a taxis szervezetek szerint megtartaná a jelenlegi költségtábla hibáit, így átláthatatlanságot okozna, és megmaradnának a „hiénák” is.

A javaslatokból az is kiderül, hogy a főváros sárga-fekete taxikat szeretne látni. Az ajtó és a tető lenne a sárga, míg az autó többi része fekete.

A tervezet nem veszi figyelembe az érdekvédelmi szervezetek fehér-sárga javaslatát sem – folytatta Metál Zoltán. A fekete színű autó utasterét ugyanis nyáron folyamatosan hűteni kellene, amely jelentősen emelné az üzemeltetési költségeket. A járműveken egységes tipográfiai jegyekkel jelennek meg a szolgáltatásra vonatkozó információk is, valamint egységes formában kerülnek fel a kocsikra a járművet működtető taxitársaságok emblémái is.

A Budapesti Közlekedési Központ javaslata a példák alapján az egységes fővárosi taxi arculat és szabadjelző megtervezése – beleértve a tájékoztatási elemeket a járművek belső terében és a jármű külsején –, és a szolgáltatási előírásokban való rögzítése, ugyanakkor szabályozott lehetőséget biztosít a fuvarszervezők nevére és telefonszámának megjelenítésére. A lehetséges változatokból a taxis szervezetekkel egyeztetett módon a került kiválasztásra az egységes arculatot biztosító fekete-sárga megjelenés, de ennek egyeztetése közleményük szerint még tart.

A képviselők öt napon belül megkapják a dokumentumokat, s nem merem megjósolni, milyen következményei lesznek, ha elfogadják – mondta az OTSZ elnöke. Az is biztos: azt nem várhatja senki tőlünk, hogy ülve, feltett kézzel várjuk meg a rendelet elfogadását. Ebben az esetben például az eddig hiba nélkül használt, 59 KW-os Skoda Octaviákat ki kellene vonni a taxizásból. Hogy pontosan milyen lépésekre lehet számítani a taxisok részéről, arról nem kívánt beszélni. Mint megjegyezte, ehhez az érdekvédelmi szervezeteknek kell tárgyalniuk. Ebben a kérdésben csak ez után foglalnak állást. Sok időnk azonban nincs, hiszen a képviselők rövidesen szavazhatnak a rendelettervezetről – tette hozzá.

{module 221}