Rövid hírek 2012.08.05.

GSZT szakújság - Rövid hírekMár Porsche Panamerát is kölcsönöz a Hertz

Az Egyesült Államok bérautó szolgáltatói közül idén júliustól elsőként a Hertz teszi lehetővé, hogy igényesebb – de főleg tehetősebb – ügyfelei, egyelőre az USA három államában (Florida, Kalifornia, Nevada) immár egy igazi, felső kategóriás luxusjárművet is kölcsönözhessenek. Mark P. Frissora, a Hertz elnök-vezérigazgatója szerint cégüknek a Porsche Cars és a Porsche Motorsport North America cégekkel együttműködve az új, „Prestige Collection” szolgáltatással forradalmi változást sikerült bevezetniük a világ Rent a Car iparágában. Frissora úgy véli, hogy az általuk biztosított – az USA-ban jelenleg mintegy 75 ezer dollárba kerülő – Porsche Panamera sportkocsi vezetése egyedülálló élményt nyújt majd ügyfeleiknek, ezért reményei szerint sokan szívesen megfizetik a 250 dollártól induló bérleti díjat.

 

{module 221}

A tajvani China Airlines-szal Kínába

Már több mint fél éve van jelen a magyar piacon Tajvan nemzeti légitársasága a China Airlines (CI), mely kitűnő lehetőséget biztosít a Kínába utazóknak.

A tajvani légitársasággal utazók Kína 21 városába juthatnak el: Peking, Changsha, Chengdu, Dalian, Fuzhou, Guangzhou, Haikou, Hangzhou, Nanchang, Nanjing, Ningbo, Qingdao, Sanya, Shanghai, Shenzhen, Shenyang, Wuhan, Xi An, Xiamen, Yancheng és Zhengzhou.

Az irodák munkájának megkönnyítése érdekében az összes kínai desztinációt azonos áron kínálja a légitársaság.
Budapestről Bécs, Frankfurt, Amszterdam és Róma érintésével Taipei átszállással juthatnak el az utazók a kínai célállomásra, vagy bécsi indulással csupán egy átszállással. A Kínai Népi Demokratikus Köztársaság állampolgárai vízum nélkül tartózkodhatnak a tranzitban, de esetleges változásokról mindig érdemes a magyarországi taiwani Irodánál érdeklődni (Taipei Representative Office).

Újdonság, hogy Tajvan, Vietnám, Japán, Indonézia, Fülöp-szigetek, valamint a Kínai Népi Demokratikus Köztársaság állampolgárai hazautazásukkor a megengedetten kivül plusz 10kg csomagot vihetnek magukkal –Fülöp-szigetek esetén  ez plusz 20kg mint a budapesti, mint a bécsi indulás esetén Ingyen változtathatnak dátumot az oda vagy visszaúton.

*****

Újabb 1,5 milliárd közpénz az IMG-nek

Újabb, ezúttal másfél milliárd forintos szerződést nyert el a kormányzati- és az állami szférában sokat foglalkoztatott médiacég, az I.M.G. Inter Media Group. A kft.-vel ezúttal 1,575 milliárd forintért szerződött a Magyar Turizmus (MT) Zrt. két évre, belföldi médiastratégia-alkotásra, médiatervezésre- és vásárlásra – számolt be a kreativ.hu.Az MT két gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki belföldi és külföldi médiafeladatokra, ugyanakkora összegre (a külföldi tendert a Mediaedge:cia ügynökség nyerte). A belföldin győztes I.M.G. irányítója és résztulajdonosa Patonai Péter, aki az első Orbán-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója volt, és abban az időben került az állami pénzintézethez Németh Lászlóné jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszter.

*****

Tihanyi Legenda

A Balaton Best Nonprofit Kft. elindítja a Balaton Best buszt, ami a térségükbe látogató turistákat viszi végig az élmények útján Almádtól Tihanyig.
Az élményút járat a parti út mentén köti össze a turisztikai attrakciókat, míg a bortúra járat a Balaton Best térség kedvelt borospincéit látogatja sorra.

*****

Megnyílt a Varsó-Modlin repülőtér

Július 16-án megkezdte működését a lengyel főváros második nemzetközi repülőtere, Varsó-Modlin Mazóvia Airport (WMI). Az egykori katonai bázisból átalakított új légikikötő a nap 24 órájában, elsősorban a fapados és a charter légitársaságokat, illetve a lengyel belföldi járatok egy részét szolgálja ki. A repülőtéren egyelőre tíz repülőgép állóhelyet alakítottak ki, a terminálépületben pedig naponta mintegy 5000 utas kezelését tudják biztosítani. A legnagyobb forgalmat várhatóan a Ryanair bonyolítja majd, mely 19 európai városba kíván közlekedni Modlinból, s járataival idén legalább 700 ezer, jövőre pedig már mintegy másfélmillió utas szállítását tervezi. Az ír fapados legnagyobb lengyelországi konkurense, a Wizz Air – mely a tervek szerint hetente 10 ország 20 célállomására, összesen 90 járatot indít – július 18-tól helyezte át forgalmát a Varsó Frederic Chopin repülőtérről. Ezzel egyidejűleg a légitársaság négy Airbus A320-as gépe is Modlinba települt át.

A Varsótól mindössze 37 kilométerre, északnyugatra fekvő, 1937-ben létesült s 2000-ig működő egykori katonai repülőtér polgári célú hasznosításának gondolata 2005-ben felvetődött annak érdekében, hogy ezzel tehermentesítsék a lengyel főváros egyetlen nemzetközi légikikötőjét.

*****

Gazdag szakácsok

A skót születésű Gordon Ramsey-nek a világban 24 étterme és 11 Michelin-csillaga van. Évi keresetét a Forbes magazin 38 millió dollárra becsüli. A második helyen áll Rachael Ray, aki az elmúlt évben csak tévé műsorai, szakácskönyvei és magazinjai révén 25 millió dollárt hozott össze. A harmadik helyet „Hollywood szakácsa”, az osztrák származású Wolfgang Puck tartja húsz éttermével. A Forbes szerint egy év alatt 20 millió dollárral gazdagodott. A híres szakácsok között senki sincs, aki kizárólag az éttermeivel vinné a pálmát, ugyanannyi pénzt hoz nekik a tévés szereplés és a szakácskönyvek kiadása. A „futottak még” kategóriában szerepel Paula Deen 17 millióval és Mario Batali 13 millió dollárjával. Deent sokan bírálták vajban gazdag receptjei miatt, míg végül 2-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg nála. Azóta egy gyógyszercég arca lett. Az amerikai gasztronómia világának fontos szereplői a divatos vendéglők. Bob Chinn vendéglője, a Grab House 24 millió dollárt hozott a múlt évben. A The Grill of Main (Massachusetts államban) került a második helyre 23,5 millióval jutott, a harmadik helyre „szorult” a Spark Steak House New Yorkban 23 millió dollárral.

/TTG/

{module 221}