Rövid hírek 2013.10.05.

A turizmus lett a büdzsé vesztese

A jövő évi költségvetés egyik vesztese a turizmus, a turisztikai marketingre jövőre kevesebb jut, 12,5 milliárd forintról 9,9 milliárd forintra csökkent az előirányzat – írta a Világgazdaság. A napilap szerint ebből 6 milliárd forint a Forma-1-re megy el.

A lap figyelemre méltónak nevezte, hogy jelenleg 14 millió eurós költségvetésből népszerűsítik az osztrák fővárost, ez csaknem annyi, mint a Magyar Turizmus Zrt. teljes országos büdzséje.

„A MALÉV csődje és annak negatív hatása miatt még jelentősebb marketing források bevonására lenne szükség, hogy az Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével további új légitársaságokat lehessen megnyerni a Liszt Ferenc Repülőtér forgalmának növeléséhez, ami Budapest turizmusát támogatná” – írta a szállodaipar helyzetét értékelő tanulmányában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Más országokban még a válság éveiben is inkább emelték a turisztikai marketingre fordítható összegeket, ezzel szemben ezek Magyarországon egyre csökkentek.

Az állam is részt vállal a jövőben a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál (BTF) működtetésében. Jövőre 1,84 milliárd forintot kap, 2017-ig pedig összesen 7,3 milliárd forintot. „A 2014. évben megújuló nagyrendezvény a hazai és nemzetközi kulturális értékteremtés olyan mintaprojektjévé válhat, amelyben Budapest főváros egyetlen óriási kreatív alkotói színtérként jelenhet meg.

MHO/MTI/VG

*****

Virágos Európa

Százhalombatta lesz a házigazdája az Európai Virágos Városok Versenye (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségének 2014-ben. A város 2011-ben nyerte el a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját, így vált jogosulttá a nemzetközi megmérettetésben való részvételre a következő évben, ahol ezüst fokozatot ért el. Százhalombatta az Entente Florale Europe szervezőbizottságának megkeresésére jelentkezett a 2014. évi díjkiosztó ünnepség megszervezésére. Az erre vonatkozó pozitív döntést hivatalosan szeptember végén, az Entente Florale Europe Belgiumban tartandó gálaünnepségén jelenti be a nemzetközi szervező bizottság.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2011-ben elnyerte a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő  verseny fődíját város kategóriában, ami feljogosította, hogy képviselje Magyarországot a 2012-es Európai Virágos Városok versenyen. Százhalombatta képviselői a hollandiai Venloban rendezett díjkiosztó gálán ezüst minősítést vehettek át. A zsűri nagyra értékelte a versenyben közreműködők alaposságát, a kertes városrész állapotát, a lakótelepi közösségek aktivitását és az esélyegyenlőség érdekében tett erőfeszítéseket. Százhalombatta a 2014-es nemzetközi díjkiosztó gála megszervezésével újabb lehetőséget kapott, hogy ország-világ előtt megmutassa: milyen egy huszonegyedik századi, élhető iparváros.

A „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt Miniszterelnök úr, minisztériumok, az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. A nemzetközi díjkiosztó Százhalombatta, a Magyar Turizmus Zrt. és a „Virágos Magyarországért” Szervező Bizottság szakmai együttműködéseként valósul meg, felhasználva a korábbi magyar helyszíneken rendezett díjkiosztó ünnepségek tapasztalatát is.

Az Európai Virágos Városok egyedülálló program, hiszen évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében. 1990-ben a kelet-európai térség államai számára is megnyílt a csatlakozás lehetősége, mellyel elsőként hazánk élt. A nemzetközi versenyben résztvevő országok a következők: Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország.

*****

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2013”

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közösen írt ki pályázatot „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” cím elnyerésére. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért – a vendégbarátság jegyében – a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki hivatalosan.

Idén negyedik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére ebben az évben is szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a Gesztenyés kert szomszédságában található Larus Étterem és Rendezvényközpontban.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 16 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Díjazottak

Látogatóközpont kategóriában

helyezést ért el a Nyugat-magyarországi Egyetem által üzemeltetett soproni Ligneum Látogatóközpont

helyezett a kölkedi Fehér Gólya Múzeum (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

helyezett a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (Kemenes Vulkánpark)

Tanösvény kategóriában

helyezést ért el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett csopaki Pele-körút tanösvény

helyezett a békéscsabai Lischka Lipót tanösvény (Körösök Völgye Natúrpark Egyesület)

helyezett az őriszentpéteri Rezgőnyár tanösvény (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A két kategória győztese korlátlan ideig használhatja „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2013” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2013” címet.

*****

Projektzáró ünnepség Bükfürdőn

2013. szeptember 19-én ünnepélyes keretek között zárult le a Danubius Health Spa Resort Bük családbarát szolgáltatásfejlesztési projektje, amelyre meghívást kaptak a büki városvezetés, a turisztikai szolgáltatók, a helyi és megyei sajtó képviselői és a fejlesztésben közreműködő szervezetek, tervező, kivitelező, pályázati tanácsadó cégek (Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., ZAEV, Forma Tervező és Fővállalkozó Zrt.) vezetői.

Katz Péter szállodaigazgató ünnepi beszédében büszkén jelentette be, hogy a 2012. októberében indult fejlesztési projekt az Új Széchenyi terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 108 227 625 Ft támogatással sikeresen befejeződött. Közel 1 éves építkezés, nehéz, nem mindig vendégbarát időszak van a szálloda mögött, amelynek legnagyobb kihívását az jelentette, hogy a felújítást és építkezést egy magas foglaltsággal üzemelő házban kellett lebonyolítani. A fejlesztés érintette a ház szinte minden területét, a kertet, a földszintet, a – 1. szintet és az első emeletet is.

A szálloda épületegyüttese egy új épületszárnnyal bővült. A 203 nm-es gyermek medencetér két kisebb élmény és pancsoló medencével, továbbá vizesblokkal, közlekedőtérrel és elkülönített 145 nm-es felnőtt pihenőtérrel új dimenziókat nyit a gyermekekkel érkező családok pihenésében.

A legszerencsésebb módon, a szülők látótávolságához igazodva – a gyermek élményfürdő közelében biztonságos gyermekjátszótér is kialakításra került. A korábbi kerti pavilon áthelyezésre került, felújítva és vizesblokkal kiegészítve találta meg funkcióját a szállodai kert épülettől távolabb eső zöld területein. A vendégek körében nagyon kedvelt minigolf pálya is megújult. Új helyét a kert hátsó részében találta meg, a korábbinál több pályával. A családbarát szolgáltatásfejlesztés nemcsak külső, de belső tereket is érintett. A földszinten kialakításra került új sóbarlang és az új helyre költöztetett elektroterápiás kezelő helyiségek harmonikusan illeszkednek a szálloda spa egységeihez.

A szálloda -1 szintjén, a korábbi Viking éjszakai bár és Wasa söröző egységek átalakítása nyomán gyermek és kamasz játéktermek kerültek kialakításra 193 m2 területen, sőt a népszerű bowling pályák is új köntösbe öltöztek.

A legapróbb gyermekek különleges igényeire is figyel a szálloda. Számukra az 1. emelet egyik korábbi rendezvénytermét (69 m2) varázsoltuk át gyermekbarát játszószobává, míg ugyanitt új 86 m2-es rendezvényterem kialakítására is lehetőség nyílt az irodák földszintre, a recepció mögötti területre történő átköltöztetésével.

*****

Új szárnnyal bővül a Mater Salvatoris

A máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikára néző Mater Salvatoris (Gödöllő központjától 3 km-re) a Salvator nővérek hatalmas parkkal övezett egykori otthona különösen szép környezetben kínál szállást az elcsendesedésre vágyóknak, lelkigyakorlatok gazdag választékát pedig a lelki megújulást, feltöltődést keresőknek.

A jelenleg 155 főt fogadó vendégházban (1-5 ágyas szobák, az ifjúsági szálláson 12-19 ágyas termek) bővítési munkák kezdődtek új férőhelyek kialakítására. A várhatóan októberben befejeződő bővítés eredményeként 1 és 2 ágyas szobákban 20 újabb ágy lesz.

Az eddig rendezvényteremként bérelhető kápolna (180 fő) és 30-60 fős előadótermek mellé 30 főt befogadó konferenciaterem csatlakozik.

*****

Több turisztikai célú támogatást kap Baja

A kormány jóváhagyta a „Baja fesztivál-város turisztikai háttér infrastruktúrájának komplex fejlesztése” című kiemelt projekt támogatási összegének megnövelését. Ennek értelmében a program elszámolható közkiadása legfeljebb 380 millió forinttal emelkedhet. A projekt keretében sor kerül a Bajai Halfőző Fesztivál háttér-infrastruktúrájának fejlesztésére, egy ökoturisztikai látogatóközpont létrehozására, egy gyalogos és kerékpáros híd, valamint összefüggő turisztikai kerékpárút megépítésére, továbbá a bajai Vízi Színpad korszerűsítésére és bővítésére. A támogatás eredeti összege 1 milliárd 581 millió forint volt, amihez Baja Város Önkormányzata mintegy 31 milliós önerőt irányzott elő. A mostani módosítás nyomán a támogatás összege 1 milliárd 957 millióra, míg az önrész több mint 35 millió forintra növekedett.

/TTG/