Ennyit keres egy gyorséttermi dolgozó

Négyszer annyit költenek a gyorsétterem-láncok egy-egy szellemi alkalmazottjukra, mint a fizikai dolgozókra.

McDonald's Budapest

Átlagosan több száz millió forint forgalmat produkálnak évente a hazai piac legnagyobb, külföldi hátterű gyorsétterem-láncainak üzletei – írja a Napi Gazdaság a cégbíróságnak leadott 2012-es adatok alapján.

A legnagyobb hálózatot üzemeltető McDonald’s forgalma a legnagyobbi, több mint 430 millió forintos 2012-es értékkel, míg a Burger King, illetve a KFC és Pizza Hut éttermek átlaga negyedmilliárd forint alatt maradt. A jövedelmezőség tekintetében más a kép, itt a prímet a Burger King viszi.

Mennyi a fizetés?

Az AmRestnél (a KFC és Pizza Hut üzemeltetője) a fizikai dolgozókra átlagosan – járulékok nélkül – havi 109 500, a szellemi munkakörben alkalmazottakra 391 300, míg a McDonald’snál rendre 123 700 és 417 600 forint bérköltség jutott. A Fusion (a Burger King) nem közölt ilyen bontású adatokat.

Az átlagos létszám a McDonald’s esetében 1500 fő volt, de ezt a teljes lánc vonatkozásában – azaz a franchise éttermeket is beleértve – a diákmunkaerő és a kölcsönzött dolgozók 5000 körülire tornásszák fel. A másfélezres gárdából közel 1,2 ezer volt a fizikai állomány, a rájuk jutó bérköltség meghaladta az 1,7 milliárd forintot, míg a 321 fős szellemi állományra 1,6 milliárdot fordított a társaság.

(Napi Gazdaság)