Született vezetők

0
15

Brit kutatók felfedeztek egy gént, amely segít abban, hogy valaki vezetőnek szülessen.

Az rs4950 kódjelű

Az rs4950 kódjelű “vezetői” gén öröklődik, és kapcsolatba hozható azzal, hogy az emberek vezetővé válnak. A szakemberek elfogadják, hogy a vezetői képességek tanulással is kibontakoznak, de a gén jelentheti a lényeges lökést ahhoz, hogy valakiből vezető vagy beosztott válik.

A University College of London kutatói négyezer ember génmintáit vizsgálták, és vetették össze a munkájukról  és kapcsolati rendszerükről kapott információkkal. A vezetői magatartás mérőeszközeként a munkahelyi vezetői szerepeket használták. Kimutatták, hogy az egyének vezetői jellemvonásaiban megfigyelt eltérések egynegyedét a genetika magyarázza.

“Azonosítottuk az rs4950 jelű gént, amely úgy tűnik, összefüggésben áll a vezetői képesség  öröklődésével nemzedékeken keresztül. Nagyjából igaz az az általános bölcsesség, amely szerint a vezetés készség, de azt is kimutattuk, hogy részben genetikai gyökerű” – idézte Jan-Emmanuel De Neve-öt, az egyetem vezető kutatóját a The Independent című brit napilap.

A tanulmány, amely a Leadership Quaterly folyóirat online kiadásában jelent meg, annak a lehetőségét sugallja, hogy számos történelmi személy hordozhatta ezt a gént.

A szakemberek szerint további kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogy az rs4950 jelű gén milyen kölcsönhatásban áll más környezeti tényezőkkel, mint például a gyermek tanulási környezete.

/hrportal/