Született vezetők

Brit kutatók felfedeztek egy gént, amely segít abban, hogy valaki vezetőnek szülessen.

Az rs4950 kódjelű

Az rs4950 kódjelű „vezetői” gén öröklődik, és kapcsolatba hozható azzal, hogy az emberek vezetővé válnak. A szakemberek elfogadják, hogy a vezetői képességek tanulással is kibontakoznak, de a gén jelentheti a lényeges lökést ahhoz, hogy valakiből vezető vagy beosztott válik.

A University College of London kutatói négyezer ember génmintáit vizsgálták, és vetették össze a munkájukról  és kapcsolati rendszerükről kapott információkkal. A vezetői magatartás mérőeszközeként a munkahelyi vezetői szerepeket használták. Kimutatták, hogy az egyének vezetői jellemvonásaiban megfigyelt eltérések egynegyedét a genetika magyarázza.

„Azonosítottuk az rs4950 jelű gént, amely úgy tűnik, összefüggésben áll a vezetői képesség  öröklődésével nemzedékeken keresztül. Nagyjából igaz az az általános bölcsesség, amely szerint a vezetés készség, de azt is kimutattuk, hogy részben genetikai gyökerű” – idézte Jan-Emmanuel De Neve-öt, az egyetem vezető kutatóját a The Independent című brit napilap.

A tanulmány, amely a Leadership Quaterly folyóirat online kiadásában jelent meg, annak a lehetőségét sugallja, hogy számos történelmi személy hordozhatta ezt a gént.

A szakemberek szerint további kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogy az rs4950 jelű gén milyen kölcsönhatásban áll más környezeti tényezőkkel, mint például a gyermek tanulási környezete.

/hrportal/