Magyar szállodai legek

Több mint ötszázszoros különbség volt az elmúlt egy évben a minimális és a maximális szállásfoglalási érték között a Szallas.hu adatai szerint. A portál összegyűjtötte a magyar szállodai rekordokat, volt, ahol kétezren mulattak egyszerre, máshol százévesnél idősebb vendég is megfordult már.

Cseszneki vár - turisztika

Szélsőségekben gazdag volt az idei év a turizmus számára, és nem csak az időjárás tekintetében – derült ki a Szallas.hu statisztikáiból. „Az elmúlt hónapokat tekintve a legolcsóbb szállásfoglalásnál 2 fő 1500 forintért rendelt szobát egy éjszakára. A szezon legdrágább foglalását épp egy nappal korábban rögzítettük, akkor 880 ezer forintot szánt valaki a dobogókői szállásra” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. Bár a portál adatai szerint a foglalások legnagyobb része egy-két éjszakára szólt, olyan is volt, aki 30 napra bérelt ki egy szolnoki apartmant.

A Szallas.hu a szélsőséges eredményekre tekintettel felmérést készített a hazai szállásadók körében a kiugró értékekről. Úgy tűnik, főleg akkor nem sajnáljuk a pénzt, ha mulatunk – volt, aki 65 000 forintért fogyasztott a minibárból, máshol fejenként 20 ezer forintért rendeltek a vendégek a szálloda éttermében. A legnagyobb számlát azonban egy 2 ezer fős rendezvény résztvevői csinálták, akik összesen 9 millió forintért ettek-ittak egy étteremben. „Sok szállásadónál az esküvőkhöz kapcsolódnak a legmagasabb számok, mivel nem ritkák a 2-400 fős lagzik sem, de volt, ahol csak a zenekar létszáma 50 főre rúgott” – ismertette a több mint száz szállásadó részvételével készült felmérés eredményeit a portál vezetője.

Rekordmennyiségű bőrönddel és állattal utaztunk

A szállásfoglalókkal kapcsolatban is számos rekord született: többen mondták, hogy kilencven év feletti vendégük is volt már, de a legidősebb hazai utazó egy 103 éves ember volt. „Igaz, olyan szállásadóval is kapcsolatban állunk, akinél 95 éves alkalmazott dolgozik” – tette hozzá Szigetvári József. Néhány vendég a kiugróan sok csomag miatt maradt emlékezetes a szállásadók számára: volt, aki egymaga 8 bőrönddel érkezett, más 5 utazótáskát pakolt össze – igaz, csak két napra foglalt szállást.

A szálláson elhelyezett házi kedvenceket tekintve is akadtak érdekességek: a legtöbb állatot valószínűleg az a szállásadó fogadta, akinél egy nemzetközi kutyakiállítás alkalmával 16 tacskó volt. A legkülönlegesebbnek talán a cirkuszi állatidomárokkal érkező elefánt és zebra számított hazánkban, de a legdrágább állat, ami szálláshelyen megfordult, minden bizonnyal egy értékes versenyló lehetett.

De ki lesz a legnépszerűbb?

A települések közül eddig Csesznek kapta a legtöbb szavazatot az Év Szállása verseny népszerűségi listáján, mögötte Gyomaendrőd és Bükfürdő következik a legvonzóbb hazai úti célok listáján. „Hévíz, Gyula vagy Hajdúszoboszló – vagyis a foglalási számok alapján kedvelt fürdővárosok – egyelőre a TOP10-es listán hátrébb állnak, valószínűleg csak a nyaralás fáradalmainak kipihenése után adják le szavazataikat a szállásfoglalók a szallas.hu/evszallasa oldalon” – tette hozzá a versenyt elindító portál vezetője.

Az Év Szállása verseny állása 2014. szeptember 8-án:

Az Év Turisztikai Települése

 1. Csesznek
 2. Gyomaendrőd
 3. Bükfürdő
 4. Cserkeszőlő
 5. Hévíz
 6. Gyula
 7. Gárdony
 8. Eger
 9. Hajdúszoboszló
 10. Zalakaros

TOP3 – 4-5 csillagos szállodák

 1. Imola Hotel Platán Eger
 2. Diamant Hotel Szigetköz Dunakiliti
 3. Elizabeth Hotel Gyula

TOP3 – 1-2-3 csillagos szállodák

 1. Piramis Hotel Gárdony
 2. Club Dobogómajor Hévíz
 3. Hotel Margaréta Balatonfüred

TOP3 – Panziók

 1. Royal Panzió Cserkeszőlő
 2. Pelso Panzió Balatonmáriafürdő
 3. Villa Citadella Wellness Panzió Eger

TOP3 – Apartman, vendégház, hostel, diákszálló

 1. Imola Udvarház Apartman Eger
 2. Bellus Apartman Abádszalók
 3. Erzsébet Vendégház Csesznek

Év szálláshelye szavazás: szallas.hu/evszallasa

forrás: szállás.hu