Megújul a Patay kastély Abaújszántón

Patay kastély Abaújszántó

Még az idén megkezdődik Abaújszántó cekeházi városrészében a Patay kastély felújításának első szakasza, erre magyar-szlovák együttműködésben 140 millió forintot fordítanak – hangzott el a romos műemlék előtt tartott sajtótájékoztatón szombaton.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy hosszú út, amíg ez a kastély visszanyeri eredeti pompáját, de ez a „pillanat eljött”, ez a műemlék is megújul.

Hozzátette, hogy ezzel visszaszerzi az állam és az abaúji város a múlt egyik darabját. „Nekünk magyaroknak az a feladat jutott, hogy minden nap megharcoljunk történelmünkért” – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a magyarok legfőbb erőssége az örökségben rejlik, amely öntudatot, hitet és kitartást adott a népnek az évszázadok összes csapása ellenére, és a „magyaroknak mindig sikerült kicsúszni a világerők harapófogójából”.

Mint fogalmazott, a kormány tizenegy évvel ezelőtt ásót és kapát ragadott, nekilátott az ország újjáépítésének, és az örökség ehhez erőt adott. Minden helyreállított történelmi épület mementó, hogy a nemzet élni akar, ez a kastély is megmenekül az enyészettől – mondta.

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a Patay kastély megújítása a 24. órában történik, hiszen az épület állaga nagyon leromlott. A rekonstrukció több ütemben történik majd, mindehhez Abaújszántó szlovák testvérvárosa Kassa is hozzájárul – mondta. Úgy vélte, a felújítás hozzásegít ahhoz, hogy a térség idegenforgalma, turisztikai vonzereje nőjön.

MTI
fotó: Vajda János / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .