Nem épülhet meg a miskolci hotel

Nem épül meg a szálloda a Szent István tér térfalaként. Bár sejthető volt, hogy így lesz, hiszen 2006 óta húzódik már az ügy, mégis most mondta ki először ezt a mondatot a területet (ahová a szálloda épülne) birtokló Ikeron Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az ingatlanról egyébként nagyjából egy éve lebontották a rajta álló romos épületet, jelenleg parkolót üzemeltet rajta tulajdonosa – írja az Észak-Magyarország.

 

{module 221}

Az Észak-Magyarország Wiandt Henrik Andrástól megtudta, álláspontjuk szerint az önkormányzat hibája, hogy nem sikerült megépíteniük a szállodát. Megvolt az építési engedélyük, amikor a város megváltoztatta a területre vonatkozó szabályozási tervet, ami után nekik át kellett terveztetni a szállodát. A későbbi tervekre viszont nem sikerült megszerezniük a jogerős engedélyeket, amelynek következményeképpen nem kaptak hitelt a banktól.

Később a válság is „közbeszólt”: Wiandt Henrik András szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben már nem érné meg egy 158 szobás szállodát építeni. Az engedélyes tervek módosítására azonban nincs lehetőség. Az üzletember hangsúlyozta, szívesen megszabadulnának a területtől, de nincs rá vevő: a vonatkozó szabályozás szerint ugyanis csak szálloda építhető oda, más nem. Felajánlották az önkormányzatnak is, hogy vásárolja vissza, ám a város nem áll velük szóba.
„A vége az lesz, hogy húsz éven át parkoló működik majd a területen” – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A Szent István tér, illetve annak városi főtérré való átépítése körüli viták történetéből regényt lehetne írni, melyben külön fejezetet érdemelne az oda tervezett szálloda. 2006-ban került nyilvánosságra először a szálloda ügye, akkor már kész (engedélyezett) tervek voltak, melyeket a budapesti építész, Csikós Mihály irodája tervezett – emlékeztet cikkében az Észak-Magyarország. A tervek nagy vihart kavartak, a legszolidabb kritika is a helyszínre nem illőnek nevezte a tervezett építményt.

Később Viszlai József lett a város főépítésze, aki első lépései egyikeként módosíttatta a belváros szerkezeti tervét: ezért kellett áttervezni a szállodát.Végül elég fura helyzet következett be: ez utóbbi tervekre nem kapott ugyan jogerős engedélyt az épület, ám az első tervekre még megvolt. Vagyis akár elkezdhették volna az alapján is az építkezést, de a beruházó (akkori információink szerint) szerette volna az épületet a kért módosításokkal megvalósítani.

Az építkezés kezdete azonban egyre csak csúszott, (nem kaptak bankhitelt), de a cég képviselői eddig mindig úgy nyilatkoztak (legutóbb 2010 augusztusában), hogy nem adták fel, újabb pályázati lehetőségekben bíznak.

{module 221}