Siketekért az ibis Budapest Centrum

egy példamutató fejlesztésA fogyatékkal élők komoly szegmenset képviselnek a piacon, de ez ideig a szállodák inkább a mozgásukban korlátozott vendégek igényeinek kielégítésére koncentráltak a fizikai akadálymentesítéssel. Most, az ibis Budapest Centrum a siketek és nagyothallók érdekében fejezett be egy példamutató fejlesztést, amelyet a tervek szerint továbbiak követnek.

{module 221}

A hazai szállodák közül elsőként a budapesti Ráday utca elején fekvő ibis Budapest Centrum kínál széles körű, házon belüli megoldásokat a siketek és nagyothallók ott-tartózkodásának kényelmesebbé tétele érdekében.

A hallássérült vendégek legnagyobb problémái az ébresztés, a tűzjelző és a vendég  érkezését jelző kopogás nem-észlelése. Ezek megoldására ugyan születtek megoldások, ám mindegyik nehézkes szervezést igényelt. Az ébresztést sok helyen a szobát kinyitó és a vendég mellett erős fényt bekapcsoló recepciós oldotta meg, tűz esetén pedig szintén a személyzet ment a vendégért.
A probléma megoldása érdekében az ibis Budapest Centrum szállodában egy többfunkciós, a szobában kényelmesen elhelyezhető jelzőrendszer kialakítására került sor.

A tűzriadót, a csengetést és a telefon csörgését (vagyis akár az ébresztést) a rendszer erős, villogó fénnyel jelzi a vendég felé. Ehhez csupán egy falra telepített kapcsoló és a szoba felső sarkára szerelt fényforrás szükséges, valamint a telefonkészülék csatlakoztatása egy kiegészítő kábel segítségével a rendszerhez. A funkciók támogatása érdekében egy rezgőjelzőt is telepítettek a vendégek párnájába, így szinte kizárt, hogy a siketek átaludják az ébresztést.

A villogó fényhez minden esetben megjelenik a tüzet, csengőt vagy telefont jelző piktogram a fali készüléken és a lámpán, így a vendég számára is egyértelmű, hogy milyen jellegű riasztást kapott.

A rendszer bármilyen szobatípusba könnyedén beszerelhető, egy mozdulattal ki-be kapcsolható, igy ezen szobák nem csupán a hallássérültek számára használhatóak. Horváth Edit szállodaigazgató szerint az Accor mindig is elkötelezett volt a fogyatékkal élők irányában, így nem véletlen, hogy a magyar piacon is elsőként kínálja ezt a fajta szolgáltatást. Az ibis Budapest Centrum folytatja a megkezdett párbeszédet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével és további fejlesztéseket terveznek a segítségre szoruló vendégek komfortérzetének fokozásáért.

A siketek ilyen jellegű tájékoztatása a világ más pontjain is újdonságnak számít, eddig csupán néhány szálloda készített speciális megoldásokat e szegmens számára. Horváth Edit és kollegái bíznak benne, hogy a szálloda folyamatosan kihasznált akadálymentesített szobája mellett a siketeknek szánt megoldások is sikert aratnak.

{module 221}