Találkoztak a szállodások és éttermesek

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének novemberi közgyűlésén számtalan érdekes előadást hallhattunk, amelyet a GSzT folyamatosan közöl a következő számaiban. Ezúttal Csere András előadásából idézünk, aki a soproni City Partner Hotel Szieszta igazgatója és előadásában a kupon értékesítés lehetőségeiről és kockázatairól számolt be.

 

{module 221}

Hol is hirdethetünk szállodai értékesítést – kezdte előadását az igazgató. Licit oldalakon, piactereken, vásárlói közösségeknél, kuponos oldalakon. Nehéz eldönteni, melyik a legjobb megoldás és még az sem ad időnként megnyugtató választ, ha ezeknek az oldalaknak a látogatottságát ellenőrizzük.
Számtalan kérdést vet fel a kuponos értékesítés, például hiába ad meg a szálloda egységes árat a szolgáltatás közvetítőknek, ha azok más-más áron értékesítik vendégeiknek és ebből már nem kevés probléma akadt a helyszínen, amikor a különböző értékesítési oldalak által érkező vendégek a szálloda éttermében, halljában találkoznak és rádöbbennek, hogy mindegyikük eltérő áron veszi igénybe ugyanazt a szolgáltatást.

Az internet előnyeit kihasználva ezek az értékesítők hatalmas adatbázissal rendelkeznek, előnyük a nagy látogatottság és ide sorolhatjuk, hogy esetenként gyorsan hozzásegíthetik a szállodát a cash-flow problémáik megoldásához.
Természetesen vitatható ezeknek a rendszereknek a hatásfoka, az viszont nem vitatható, hogy az így érkező vendégek zöme többet vár a szállodától, mint a csökkentett ár nyújtotta lehetőségek, ahogyan Csere András fogalmazott nem akciós, hanem 100%-os „mosolyt” várnak.

Mi a hátránya a kuponos piacnak? A visszatérő vendég többnyire újra a licitoldalon keresztül jön, csökkenti az átlagárakat, a szállodákat negatív árversenybe kergetik, a profitot általában csökkenti, vagy éppen szinten hagyja, a vendég sokszor azt érzi, hogy eddig becsapták, „ha ennyiért is tudják adni”, sokszor érkeznek olyan vendégek, akik nem a szálloda elvárt vendégköréhez taroznak.

Az előadásból kiderült, hogy már vannak szállodák, amelyek oly mértékben fogadtak kuponos vendégeket, hogy ma már gazdasági áldozatokká váltak.

{module 221}