Bedőlt ágyak

Az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottsága legutolsó ülésén megtárgyalta a szállodák finanszírozási gondjait érintő kérdéseket, különös tekintettel a bankok szemszögéből.

 

{module 221}

Baranyay László a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be bankjuk szállodákkal kapcsolatos finanszírozási – nyugodtan mondhatjuk – gondjairól. Az MFB jelenleg 15 szállodának a hiteleiben érdekelt, amely mintegy 50 milliárd forint értékű portfoliót jelent. Ez természetesen csak egy bank, amelyhez még hozzájárul a többi nagy bank hasonló jellegű problémája, így akár azt is elmondhatjuk, hogy ma már a bedőlések miatt a legnagyobb szállodai vállalatok szinte a bankok..

Ugyanakkor a bankok nem üzemeltetők, hanem finanszírozók és az üzemeltetést legtöbbször a már a házakban lévő szakemberekre bízzák. Ugyanis a hitelbedőlések legnagyobb része nem a szakszerűtlenségből, hanem a megváltozott pénzügyi helyzetből, – legtöbbször devizahitel – az árharcból ered és eljutott oda a magyar szállodaipar, hogy még a normál működés biztosítása is nehézséget okoz, nem hogy a hitelek törlesztése. Ezért a bankok is keresik azokat a megoldásokat, amellyel a szállodák segítségére sietnek, legyen az fizetési könnyítés, halasztás, mert tudják, hogy a legrosszabb a bezárt szálloda, de sajnos azzal is szembe kell nézni, hogy néha nincs más megoldás.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy az MFB továbbra is nyitott az idegenforgalmi beruházások átgondolt fejlesztésének támogatására, de sokkal nagyobb gonddal fogják a beadott hitelkérelmeket elbírálni.

Az elmondottakat egészítette ki Kovács István a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, aki elmondta, hogy az elmúlt évben 10%-os szállodai kapacitásbővítés volt Magyarországon és a vendégéjszakák csak 5%-kal növekedtek. A REVPAIR mutató 10%-kal elmaradt a 2007-estől és akkor még külön kell szólni az energiaárak, a munkabérek növekedéséről, az inflációról. Önkritikusan elismerte, hogy időnként a szállodafejlesztések tervezésekor nem reális adatok alapján vették fel a hiteleket, ez is hozzájárult a nehézségek kialakulásához. Ma a magyar szállodaipar teljes egészét 1000 milliárdos hiteltömeg terheli. Összességében ez 200 szállodát jelent.
A főtitkár szerint a megoldást részben a SZÉP Kártya gyorsabb bevezetése, a szállodák igénybevételének 50%-os előírása és az ÁFA kulcs csökkentése jelentené, amelyet ki kell egészíteni a nemzeti marketing terv büdzséjének növelésével

A képviselői hozzászólásokból kialakult egy kép, amely azt vázolta föl, hogy a bedőlt szállodákat esetleg egy állami láncba lehetne tömöríteni és így talán könnyebben lehetne megoldani anyagi gondjaikat, ehhez járul, hogy nem elég szállodát építeni, fejleszteni, hanem csak megfelelő környezetben lehet a vendégeket fogadni.

{module 221}