Rövid hírek 2011.12.05

GSZT Rüvid HírekÚj francia képviseletvezető Bécsben

November 1-jétől új igazgatója van az Atout France bécsi irodájának Corinne Foulquier személyében, aki egyben a közép- és délkelet-európai régiós képviselet vezetője is.
A közelmúltban tartott sajtótájékoztatón mutatta be Elisabeth Parragh-Pataki budapesti irodavezető a szakmai újságíróknak. 
Corinne Foulquier New York-ból érkezett Bécsbe, ezt megelőzően idegenvezetőként is dolgozott és így többször is járt már Magyarországon.
A képen Corinne Foulquier és Melles Botond az Air France/KLM magyarországi igazgatója.

{module 221}

Nagyszabású online kampány Olaszországban

A Magyar Turizmus Zrt. olaszországi képviselete az év végi és jövő év elejei forgalomélénkítés céljából és a Budapest Winter Invitation akció népszerűsítése érdekében, országos online kampányt indított el. Ennek együttműködő partnerei az országos piacvezető Corriere della Sera napilap tematikus portáljai, többek között az Utazás portál. A tematikus hírportálok olvasói különböző formátumú bannerek segítségével kapnak figyelemfelkeltő információt Budapest kiemelkedő turisztikai értékeiről és egy invitálás keretében – „Ajándékozz magadnak egy ingyen éjszakát egy budapesti szállodában!” – informálódhatnak a BWI akcióról. A kampány kiegészül egy microsite-tal, ahol kiemelten jelenik meg Budapest, a Budapest Winter Invitation, az aktuális budapesti kulturális események, az egészségturisztikai kínálaton belül pedig a különleges adottsággal rendelkező gyógyhelyek és a magyar főváros történelmi fürdői. A kampány egy újszerű marketingeljárást is alkalmaz: ez a Behaviour targeting – a célpiacok viselkedésalapú kiválasztása –, vagyis bizonyos felhívások azon internetezők számára láthatók, akik az internethasználat során több alkalommal látogattak meg utazással foglalkozó honlapokat és vásároltak utazási szolgáltatásokat online. Az online kampány összesen 7.000.000 elérést generál.

*****

Az InterContinental a legjobb munkahely

Az InterContinental Budapest harmadszor vett részt az Aon/Hewitt évente megrendezésre kerülő  felmérésén, amelyen ebben az évben több, mint 23.000 munkavállaló, 500 felső vezető és közel 100 vállalat vett részt Magyarországon. Ebben az évben az InterContinental Budapest harmadik helyet szerzett a 250 fő alatti vállalkozások kategóriájában. 
2011-ben a felmérés kiterjedt azokra a tényezőkre is, amelyek a kimagaslóan sikeres vállalatokat és munkahelyeket jellemzik. Úgymint a vonzó munkáltatói arculat, a hiteles és magasan képzett felső vezetés, a teljesítmény orientált kultúra és a fenntarthatósági szempontok is szerepet kaptak az elkötelezettség mellett.
Az előkelő díjátadó  a szállodában került megrendezésre, ahol több mint 100 nemzeti és nemzetközi vállalat cégvezetői és HR vezetői vettek részt az egész napos rendezvényen és a nap végén tartott díjátadó  ceremónián.
Az InterContinental Budapest teljes csapata végtelenül büszke, hogy a „Legjobb Munkahelyek Magyarországon 2011” díjazottjai között szerepel. Ez egy újabb mérföldkő számunkra abban a törekvésünkben, hogy elérjük a „Great Hotels, Guest Love” célunkat (Nagyszerű szállodák, amelyeket szeretnek a vendégek) és továbbra is dolgozni fogunk azon, hogy vonzó munkahely legyünk.
Az InterContinental Budapest 83%-os dolgozói elkötelezettséget ért el az Aon/Hewitt felmérésen, míg a magyar átlag 54%, a Közép-Európai pedig 51%.
Az Aon/Hewitt a világ vezető HR tanácsadója. Évente több mint 5.800 vállalat és több mint 5 millió munkavállaló vesz részt a „Az év Legjobb Munkahelye” felmérésen világszerte.

*****

Hop on Hop off megálló  a New York palota előtt

Érdekes konstrukcióban: magánberuházásként, de közterületen épült meg a New York kávéház és a Boscolo Budapest szállodának is otthont adó New York palota előtt egy új Hop on Hop off buszmegálló. Engelbrecht Kinga, a szálloda igazgatója, Körössy Zoltán, az étterem és kávézó üzemeltető Eventrend Holding tulajdonosa, valamint Toldi Annamária a Program Centrum Utazásszervező Kft. egyik tulajdonosa sajtótájékoztatón jelentette be az eseményt. Körössy Zoltán elmondta, a lépés üzenet kíván lenni a turisztikai szakmának: saját körben tegyenek lépéseket a turisták jobb kiszolgálásának érdekében. Fél év és 17 hatóság engedélye kellett a megvalósításhoz. A tízmillió forintba kerülő megálló létesítését indokolta, hogy a környéken nyolc szálloda, és közel ezer szállodai szoba található, a turistáknak meg kell mutatni Budapest szépségeit. Tavaly a New York palotába 270 ezer turista látogatott, hogy megtekintse a 117 éves házat, – benne a díszes kávéházat, – amelyet a világ legszebb szállodájának is megválasztottak. A kávéházba látogatók levelezőlap forma rézkarcot kapnak, amelyet elvihetnek, vagy megírhatnak valakinek, amit a New York Café felad postán.
Engelbrecht Kinga, a Boscolo csoporthoz tartozó hotel vezetője arról beszélt, hogy a buszmegálló létesítésével teljeskörűbb szolgáltatást nyújthatnak vendégeiknek. A szállodalánc, amelynek hat országban nyolc háza működik, és zászlóshajója a budapesti ház, 2011 augusztusában csatlakozott a Marriott lánc Autograph Collection márkájához, ezzel még szélesebb vendégkört vonzva Budapestre.
Az újonnan létesített megálló révén a Hop on Hop off rendszerben üzemeltetett városnéző buszok lehetőséget biztosítanak a főváros értékeinek megismerésére, a szabadidejük maximális tiszteletben tartásával. A járművek félóránként érintik a megállót. A szálloda reményei szerint mindhárom Budapesten működő buszos társaság használni fogja. Elsőként a Program Centrum iktatta be útvonaltervébe, amely így – tudtuk meg Toldi Annamáriától – menetrend szerinti járataival itt is lehetővé teszi a fel, illetve leszállást, csatolva ezt a helyszínt is az érdeklődésre számot tartó útvonalba.
A szolgáltatásukat 15 busszal 2008-ban indították, 24 órán át érvényes nyáron, 48 óráig télen a jegyük, amihez ingyenes nappali és esti hajóút járul, valamint egy kuponfüzet különböző szolgáltatásokkal és kedvezményekkel. Az idegenvezetés 23 nyelven történik.
/TTG/

*****

Zongoratorta és cukrászcsodák

Gasztronómiai versenyen mérték  össze erejüket ifjú szakács-, pincér- és cukrásztanoncok a most 20 éves szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában.
Az 56 versenyző 10 iskolából  érkezett, hazánkon kívül Szerbiából, Romániából és Németországból is. 3 kategóriában versenyeztek: a cukrászokat, a szakácsokat és a pincéreket vizsgálta a neves szakmai zsűri.
A cukrászversenyen a Liszt-emlékév kiemelt téma volt, ahogy az iskolai jubileum is. Láttunk lenyűgöző zongoratortát és a Hanságit megidéző, szellemes süteményt. A pincérek ünnepi alkalmakhoz terítették az asztalokat, majd számot adtak gasztronómiai ismereteikről. A szakácsok pedig fantáziadús étlapot és megszólalni akaró ételeket készítettek.

*****

Két magyar kocsma a világ legjobbja

A The Lonely Planet internetes oldalain zajló szavazáson két magyar kocsma, az A38 hajó  és a Szimplakert áll a százas lista első két helyén.
Ez már nem vicc – kommentálta a Szimplakert tulajdonosa, Bertényi Gábor a szavazás állását, aki „paff volt” a hír hallatán. A listavezető A38 sajtóreferense, Kozlov Sándor pedig reméli, hogy a verseny viszi a hajó hírét itthon és a nagyvilágban is. A megkérdezett vendégek szerint mindkét hely különleges és világszínvonalú. Az A38 hajót a világhírű zenekarok és a csúcsminőségű hangtechnika miatt méltatták, míg a Szimplakertet barátságos hangulata és a dizánja miatt szeretik az emberek, mert ez egy olyan hely, ahová „valahogy mindig visszatérnek”.

*****

Újabb sikeres pályázat Harkányban

A Harkányi Turisztikai Egyesület sikerrel szerepelt a DDOP TDM szervezeteknek kiírt második pályázatán is. A korábban elnyert 50 millió forint mellé ezúttal 100 millió forint támogatást nyert, mely a mintegy 18 millió forint önrésszel az elkövetkező 2 esztendőben tovább gazdagíthatja Harkány fürdőváros turisztikai kínálatát, elősegíti turisztikai fejlesztését.
A közelmúltban aláírt, egy korszerű harkányi gyógyászati központ kialakítását, a kórház-gyógyfürdő és fürdővárosi vendégfogadó infrastruktúra színvonalának javítását támogató projekt eredményeivel együtt a beruházási és a marketing projektnek köszönhetően néhány esztendőn belül Harkány ismét a régió vezető turisztikai centrumává válhat.
A Harkányi Turisztikai Egyesület 2011 tavasza óta, a korábbi esztendők tervezett és következetes munkájának eredményeként, szakmailag és tagságában is megújulva, megerősödve kézbe vette a fürdőváros turisztikai fejlesztését. Megalakította Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) munkaszervezetét, és az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás és az abban meghatározott jelentős anyagi támogatásra, valamint a pályázati támogatásokra alapozva, a helyi vállalkozók bevonásával megkezdte középtávú programja kidolgozását, majd megvalósítását.
A napokban az egyesületi tagság továbbképzése érdekében – többek között – egy szakmai tanulmányút megszervezésére is sor került. Az egyesület turisztikai vállalkozói, kereskedelmi és magánszállásadói, vendéglátóegységek üzemeltetői, helyi beutaztató irodák, a gyógyfürdő, a gyógykórház és az önkormányzat képviselői két napos tapasztalatcsere keretében tanulmányozták Hévíz, Sárvár, Bükfürdő és Zalakaros fürdőit, valamint turisztikai szolgáltatásait. A harkányi delegációt fürdők, önkormányzatok, TDM szervezetek, hotelek fogadták és engedtek betekintést a hétköznapi működés, sikerek és nehézségek kulisszatitkaiba. A rövid, ám igen intenzív, az egyesület csapat szellemét is erősítő utazásról újabb ötletekkel gazdagodva, új marketing akciók megvitatott tervével érkeztek haza a harkányiak. Ezzel a lelkesedéssel készülnek a folytatásra, a közös gondolkodás és tervezés következő eseményére, a 2. harkányi turisztikai fórum lebonyolítására, melyre még idén, a karácsnyi ünnepeket megelőzően december 8-án kerül sor.

*****

Karácsonyfa-divat 2011: Nagytétényi Kastélymúzeum

Immár hagyományos kiállításként rendezik meg minden év végén az adventi négy hétben a karácsonyfa díszítő iparművészek kiállítását, amelyen idén is sikerrel mutatkozott be az Atout France budapesti irodájának vezetője Elisabeth Parragh-Pataki. A közkedvelt Babetteről kevesen tudják, hogy Párizsban végzett az iparművészeti egyetemen.

*****

A szilva, ami összeköt 

A Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület és a romániai Szatmár Megyei Agrár, Kereskedelmi és Iparkamara partnereként a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül Szilvaturizmus – A szilva, mint összekötő kapocs a szatmári vidék turisztikai fejlesztésében címmel közös projektet valósít meg. A projekt célja a térségben rejlő turisztikai potenciál minél nagyobb mértékű kiaknázásának elősegítése, közösségi marketingtevékenység folytatása a szilva, mint közös motívum segítségével. A projekt teljes összköltsége 212 116 EUR, a megvalósítás 2009. december 01.-én kezdődött és 2011. július 31-én fejeződött be. 
A projekt keretében került sor Magyarországon a „Szatmári szilva háza” és tájjellegű  fajtagyűjtemény létrehozására, Romániában pedig Szatmári szilva bemutatóhely került kialakításra. A bemutatóhelyek kialakítása mellett egy termékfejlesztési folyamat során elkészült a Szatmár-Szatmár Szilvaút tematikus turisztikai útvonal, mint önálló termék programja, koncepciója, illetve közös marketingtevékenység került megvalósításra. A Szilva Út Egyesület a programalkotásban, illetve a közös marketingtevékenység során rendezvények szervezésében-lebonyolításában, szakmai tanulmányutak lebonyolításában, invitatív turisztikai kiadványok és bemutatófilm készítésében vállalt vezető szerepet.

{module 221}