Tele van az ország eladó hotelekkel

A Világgazdaság szerint közel ezer hotel, szálloda vagy panzió eladó az országban, a Vas megyei ötszobás kis vendégháztól a budapesti 130 szobás luxusszállodáig.

Danubius Szentendre

„Mindenre van vevő, ha nagyon lemennek az árak. Az utóbbi években visszaesett a szállodák jövedelmezősége, ezért sokan kiszállnának az üzletből” – mondta a lapnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára. Kovács István szerint azonban a legtöbb esetben csak veszteséggel lehet kiszállni. A hitelező bankok csak azért nem árverezik el a becsődölt hoteleket, mert nem akadna rájuk elfogadható árat kínáló vevő.

Az MSZÉSZ adatai szerint 2007-ben az összes foglalkoztatott 8,4 százaléka, 323 ezer fő dolgozott a turizmusban és vendéglátásban. Ez a szám nagyjából most is igaz. A szállodaipar romló jövedelmezősége, s ebből következően nagyon alacsony bérszínvonal miatt azonban megindult – elsősorban a szakmailag képzett, kellő nyelvtudással is rendelkező – szakemberek külföldre (Ausztriába, Németországba) irányuló elvándorlása, ami ugyancsak hozzájárul a szolgáltatások minőségének romlásához – olvasható a lapban.

MTI