Viharfelhők az egerszalóki Saliris felett

Lapértesülések szerint már beindult a felszámolási eljárásLapértesülések szerint már beindult a felszámolási eljárás, amelyet a Kelet Holding hajt majd végre. A hotelt tulajdonló és üzemeltető Szalók Holding részvényeinek immár közel száz százaléka a Magyar Fejlesztési Bank – illetve annak egyik leányvállalata – birtokában van.

A pénzintézet kommunikációs vezetője megerősítette a felszámolás tényét. Nyíri János kifejti, hogy az Egri Építő Zrt. 2008. május 26-án benyújtott kérelmében felszámolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet terjesztett elő a Szalók Holding Zrt. ellen a Heves Megyei Bíróságnál, mivel egy számlája nem került kiegyenlítésre. Majd hozzáteszi, hogy a társaság a felszámolást elrendelő végzést teljességgel megalapozatlannak tartja és bíróságon vitatja. Az MFB szerint a nyári ítélkezési szünet miatt egyelőre nincs még jogerős ítélet az ügyben.

Az egerszalóki sódomb melletti fürdőt 2007-ben, a négycsillagos hotelt viszont csak egy hónappal ezelőtt adták át. A 12 milliárd forintos – más vélemények szerint ennél jóval drágább beruházást az elmúlt években botrányok sorozata kísérte.

A külföldi befektetők – a delawari bejegyzésű HH Global Capital Inc – többségi tulajdonában levő cég valamint az egykori ügyvezető Csőke Lászlóhoz kötődő FCI Hungary birtokában levő Szalók Holding nem tudta tartani sem az építési határidőt, sem pedig a költségkeretet. A Széchenyi Tervből 800 millió forintos támogatást is elnyert projekt átadása ezért éveket csúszott. Feljelentések és vizsgálatok követték ezért egymást, és egy fiktív tőkeemelésre is fényt derítettek – több más visszaélés mellett!

Mindezek miatt az MFB korábbi vezetése több ízben tett feljelentést a korábbi többségi tulajdonosok és az ügyvezető ellen.(Tudomásunk szerint az egyik nyomozás éppen a felszámolást kezdeményező Egri Építővel kapcsolatos…), a Szalókról szállingózó hírek a korábbi ügyvezető vizsgálati fogságáról és az egyik befektető rendőrségi kihallgatásáról szóltak.

Egerben a Heves megyei Rendőrfőkapitányság és a helyi ügyészség képviselője a nyomozás jelenlegi állásáról egyáltalán nem akartak részleteket elárulni. Hasonlóképpen titokzatosságba burkolódzott a Budapesti Rendőrfőkapitányság – itt is folyik ugyanis egy nyomozás.

A szalóki hotel Saliris Resort Spa and Conference Hotel néven egyébként éppen egy hónapja működik. Az időközben négycsillagosra „fogyott” hotel a vártnál jobb, 50 százalékos töltöttséggel üzemelt júniusban.

(Napi Gazdaság)