Volt dolgozók volt bére

Hotel Balaton, ZalaegerszegTíz hónap elteltével sem kapták meg járandóságaikat a zalaegerszegi Balaton Hotel volt dolgozói, és a felszámolási eljárás sem indult el a szállodát üzemeltető Semira Spa Kft. ellen – írta a Zalai Hírlap. A wellness részleget is üzemeltető szállodát tavaly március végén zárták be. A helyfoglalásokat lemondták, a 35 dolgozót csoportos leépítéssel bocsátották el.

A munkáltató a márciusi béreket még kifizette, de az áprilisi és a ki nem vett szabadságért, valamint a felmondási időért járó pénzt már nem. A lap szerint a bíróság elrendelte a szállodát üzemeltető Semira felszámolását, a határozat azonban még nem emelkedett jogerőre. Így bizonytalan, hogy mikor tudják kifizetni a dolgozónként járó nettó száz- és hatszázezer forint közötti összegeket, amit valószínűleg a bérgarancia-alapból kell majd lehívni. A cég 8 hónapon át a bérpapíron szerepelő magánnyugdíj pénztári befizetéseket sem utalta át, de erre az összegre a bérgarancia nem érvényes.

A dolgozók nagy része azóta sem tudott elhelyezkedni, a többség hónapok óta a 28 ezer forintos segélyből él – nyilatkozta Szili Attila, a hotel volt alkalmazottja. A Semira jelentős összeggel tartozik az áram- és gázszolgáltatónak is, a Zalavíz pedig 2,5 millió forint adósság miatt már benyújtotta a fizetési meghagyást. A szállodát üzemeltető Semira bankszámláját a számlavezető pénzintézet még tavaly augusztus elején megszüntette. A cégjegyzék szerint a Semira csak bérlője volt a Balaton Hotelnek, a korábbi tulajdonos, a Gastro-Hell Kft. jelenleg is felszámolás alatt áll.