Szárnyal az LMA

Újjászervezett Légi Marketing AlapRövid időn belül már hat új – Magyarországra irányuló – légijárat nyitásáról született döntés a Magyar Turizmus Zrt. által újjászervezett Légi Marketing Alapnak (LMA) is köszönhetően. Magyarország, mint turisztikai desztináció jobb megközelíthetőségének biztosítása érdekében a nemzeti turisztikai marketingszervezet a lehetőségek felmérése után a magyarországi repülőterek képviselőivel közösen, több mint 20 potenciális légitársasággal folytatott tárgyalásokat.

Az LMA felhasználásával a légi közlekedés szereplői, a hazai turisztikai szolgáltatók és az MT Zrt. közös marketingtevékenységet folytatnak a megcélzott küldőpiacokon, a potenciális új járatok mind jobb kihasználtsága és fenntartható, folyamatos üzemeltetése érdekében.

A Légi Marketing Alapra fordított keret sokszorosan megtérül, konkrétan mérhető eredményei az új járatokkal érkező utazók által a hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában mutatkozik meg. A Magyar Turizmus Zrt. úgy véli, hogy jövőre az LMA-ra 2011-ben elkülönített 300 millió forintos keretet – amelyet az érintett szolgáltatók és intézmények hozzájárulásai egészítenek ki – mindenképpen szükséges megemelni annak érdekében, hogy további új légi járatok érkezzenek Magyarországra.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet közelmúltban stratégiai marketing együttműködési megállapodást írt alá a Budapest Airport Zrt.-vel, amelynek célja, az utasforgalom növelése a Budapestre irányuló repülőjáratokon, továbbá, hogy új európai és közel-keleti járatok, majd újabb észak-amerikai és ázsiai járatok érkezzenek a magyar fővárosba.

A budapesti forgalom növelése mellett kiemelt cél a nagyobb vidéki repülőtereink – Debrecen, Sármellék és Pécs-Pogány– forgalmának fejlesztése is.

Az eddigi eredmények:

A Légi Marketing Alap keretében folytatott tárgyalások eddig a következő új járatok indításáról való döntéseket szolgálták:

2011. január 17-től az ötcsillagos Qatar Airways – a legnagyobb arab légitársaságok közül elsőként – heti négy járatot üzemeltet Budapest és Katar fővárosa, Doha között, amellyel az Arab-öböl menti országok mellett számos ázsiai ország, beleértve Indiát, illetve Ausztrália utazói is könnyebben elérhetik a magyar fővárost, köszönhetően a légitársaság által kínált csatlakozási lehetőségeknek.

Március 27-től újabb közvetlen légi összeköttetés nyílik Budapest és Barcelona között azzal, hogy a Malév heti négy alkalommal közlekedtet járatot a két város között.

A magyar főváros 2011. április 6-ától ismét közvetlenül elérhető New York-ból az American Airlines (AA) naponta közlekedő New York-Budapest járatával. Az American Airlines a Malévhoz hasonlóan a oneworld szövetség tagjaként működik, ezért a járatnyitás kapcsán a Malévval is együttműködik az MT Zrt.

Az Egyesült Királyság egyik fapados légitársasága, a Jet2.com 2011. április 21-től Manchester mellett Edinburgh-ból is indít járatokat Budapestre. Az új járattal az utazók heti három alkalommal érhetik el Skóciából a magyar fővárost.

Lettország nemzeti légitársasága, az airBaltic 2011. május 16-tól heti négy járattal biztosít Riga és Budapest között légi összeköttetést, amellyel nemcsak a balti államokból, hanem a kényelmes csatlakozási lehetőségeknek köszönhetően Skandináviából, Oroszországból és a FÁK országokból is tovább javul Magyarország megközelíthetősége.

2011. május 27-től menetrendszerinti charter járatok indulnak a Hamilton International Airportról (Torontó) Budapestre a FlyCentralEurope.com, a Hamilton és a Budapest Airport együttműködésében, valamint Kanada egyik vezető touroperátorának közreműködésében.

A tárgyalások első szakasza lezártnak tekinthető, mivel a légitársaságok már meghirdették az idei évre vonatkozó menetrendjeiket.

Idén májusban folytatódnak az egyeztetések, a Routes Europe járatfejlesztési workshopon, Szardínián, amelyen közösen vesz részt és folytat tárgyalásokat az MT Zrt. és a Budapest Airport annak érdekében, hogy minél több új légi járat kösse össze Budapestet az európai desztinációkkal.

Az észak-amerikai és ázsiai járatokról elsősorban az őszi World Routes workshopon, Berlinben nyílik lehetősége a partnereknek tárgyalásokat folytatni, a távoli járatnyitásokhoz azonban általában 2-3 év előkészület szükséges.

A Magyar Turizmus Zrt. kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi vidéki repülőterek forgalmának fejlesztésére is. Az LMA keretében az MT Zrt. a turisztikai szolgáltatókkal együttműködésben 2011-től közösen népszerűsíti a Salamon Reisen Drezda, Lipcse és Erfurt városokból Debrecenbe és Sármellékre közlekedő Hamburg Airways járatait, továbbá a Lufthansa járatokat megtöltő Mutsch Reisen Frankfurt, Düsseldorf és Hamburg városokat Sármellékkel összekötő járatait és a touroperátor új Berlin-Sármellék légi járatát. A járatokhoz kapcsolódó marketingtevékenység a Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviseletének koordinációjában valósul meg.