2024-es Forma 1 Magyar Nagydíj

Formula 1 Hungaroring Grand Prix - turisztika, sport

A Budapestre érkezők száma mintegy 40 százalékkal meghaladták a korábbi adatokat. A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran koncert turisztikai rekordokat döntött

A 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégéje a várakozásokon felüli látogatószámot hozott Budapestnek, amit a július 20-i Ed Sheeran-koncert is tovább erősített. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) friss adatai szerint július 19-21. között Budapest 38 százalékkal több külföldi és 36 százalékkal több belföldi utazót látott vendégül, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A hazai és nemzetközi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma is jelentősen, 25 százalékkal nőtt az előző évi versenyhétvégéhez képest – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t.

Nemzetközi vendégek áradata Budapesten

Az NTAK adatai szerint a legtöbb látogató az Egyesült Királyságból, Németországból, Hollandiából és Lengyelországból érkezett. Összesen csaknem 85 ezer vendég foglalt szállást Budapesten a Forma-1 hétvégéjén. A statisztikák szerint a július 19-21. között Budapesten megszálló vendégek csaknem 90 százaléka külföldről érkezett, összesen 76 ezer nemzetközi turista 145 ezer vendégéjszakát töltött el a magyar fővárosban.

Szálláshelyek és vendégéjszakák

A vendégéjszakák mintegy 50 százaléka a főváros szállodáiban, 39 százaléka pedig magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott a Magyar Nagydíj időszakában. A versenypályához legközelebb eső települések – mint Gödöllő, Mogyoród, Kerepes és Veresegyház – szintén jelentős vendégforgalmat tapasztaltak a verseny hétvégéjén. Ezeken a településeken ötször annyi vendégéjszaka és háromszor annyi vendég fordult meg a szálláshelyeken, mint a futam előtti hét azonos időszakában. Mogyoród volt a legnépszerűbb, ahol csaknem 2000 vendégéjszakát töltöttek a látogatók a három nap során.

A Forma-1 verseny izgalmai a Hungaroringen

A Hungaroring vasárnap délután verőfényes napsütésben rendezhette meg a hetvenkörös Magyar Nagydíjat, ahol a McLaren csapat pilótái domináltak. Oscar Piastri és Lando Norris kettős győzelmet arattak, amely eseményt összesen 310 ezer ember követte figyelemmel a helyszínen a négy nap alatt.

Lando Norris az élről rajtolva némi technikai problémával küzdött, ami lehetőséget adott Oscar Piastri és Max Verstappen számára, hogy megelőzzék. A verseny hajrájában Norris hamarabb érkezett kerékcserére, aminek köszönhetően Piastri kiállása után csak mögé térhetett vissza. A csapat utasítására végül Norris engedelmeskedett és három körrel a leintés előtt visszaadta az első helyet Piastrinak. A fiatal pilóta boldogan emelte magasba első győzelmi serlegét, a herendi trófeát.

A dobogó harmadik fokára Lewis Hamilton állhatott fel, aki pályafutása során kétszázadik alkalommal pezsgőzhetett a pódiumon.

Turisztikai hatások és jövőbeli kilátások

A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert együttesen jelentős turisztikai lökést adtak Budapest vendégforgalmának. A vendéglátó- és szálláshelyek kihasználtsága, valamint a vendégéjszakák számának növekedése egyaránt bizonyítják, hogy az ilyen nagyszabású események pozitív hatással lehetnek a helyi gazdaságra. Az MTÜ reméli, hogy az ilyen sikerek a jövőben is folytatódnak, további látogatókat hozva Budapest és környéke számára.

Az idei események bebizonyították, hogy Budapest képes vonzó célpont lenni a nemzetközi és hazai turisták számára, valamint sikeresen megszervezni és lebonyolítani ilyen jelentős rendezvényeket, amelyek tovább növelik a város turisztikai vonzerejét.

fotó: Hungaroring Média

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .