A MUISZ felhívja a figyelmet!

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége írásban hívta fel Dr. Matolcsy György és Dr. Fellegi Tamás miniszter urak figyelmét arra, hogy a Malév esetleges csődbevitele, milyen károkat okozhat a magyar utazási irodák számára és hogyan lehetetlenítené el anyagilag a szakmát.

Az alábbiakban közreadjuk a MUISZ elnökének a miniszterekhez írt levelét.

Tisztelt Miniszter Úr!

A magyarországi utazási irodák, és elsősorban a repülőjegy értékesítéssel foglalkozó irodák nevében és érdekében fordulok Önhöz az alábbi témában:
A sajtóban felröppent a hír, hogy a Malév sorsát a vállalat csődbe vezetésével, és egy teljesen új légitársaság létrehozásával kívánja a vagyonkezelő „megoldani”. Ez a megoldás számos utazási irodát sodorna nagyon nehéz helyzetbe, mert vélhetően a Malév szerződésekben rögzített utólagos forgalmi visszatérítéseit nem fizetné ki számukra senki.

Miközben arról az örömteli hírről olvasunk, hogy a turizmus stratégiai ágazat lesz, és a munkahely-teremtés egyik legfontosabb terepe, fontosnak tartom felhívni szíves figyelmét arra, hogy a Malév-csőd sok száz „ártatlan” munkahely elvesztését jelentené, és utazási irodák sora menne csődbe. Kérem, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vegye figyelembe ezt a tényezőt, illetve garantálja a létrehozandó új légitársaság visszamenőleges kötelezettség vállalását.

Szeretném kiemelni, hogy Magyarországon az utazási irodák értékesítik a Malév jegyek közel 80%-át. A jegyeladások értéke éves szinten 17-18 milliárd forint. Ha ők hoppon maradnak a Malév csődje miatt, vagyis a már megvalósult eladásokra nem kapják meg az utólag esedékes jutalékot, az drámai hatással lehet az új légitársaság eladásaira is. Ily módon közös érdek, hogy az átlagosan 2-3 %-ot kitevő, de az irodák működéséhez nélkülözhetetlen jutalékot akkor is megkapják az irodák, ha az állam a csőd mellett dönt.

Tekintettel arra, hogy az utazási irodai csődök általában nagy sajtóvisszhangot váltanak ki, célszerű lenne elkerülni, hogy egy ilyen állami intézkedés legyen az oka a negatív sajtókampánynak. Fenti kérdésben szükség esetén minden további információval rendelkezésére állunk, és előre is köszönjük az ügyben szíves támogatását és intézkedését.

Tisztelettel:
Molnár Gabriella
elnök