„Áldott turizmus”

„Áldott turizmus”A Magyar Turizmus Zrt. és a Pannonhalmi Főapátság szervezésében szeptember 17-18-án egy tucat osztrák újságíró  és turisztikai szakember ismerkedett az apátság területén a közelmúltban megvalósult fejlesztésekkel és turisztikai attrakciókkal. A Bazilika augusztus végi ünnepélyes felszentelése óta – tanulmányút keretében – először látogatott osztrák csoport a monostor épületegyüttesébe. A kétnapos tanulmányút célja volt, hogy a Szent Márton-helyen elhelyezkedő apátság szolgáltatásai és vonzerői minél jobban bekapcsolódjanak a turisztikai vérkeringésbe, s tovább növekedjen az Ausztriából érkező látogatók száma.

{module 221}

A tanulmányút a Magyar Turizmus Zrt. Study Tour Nagyköveti Programjának keretében valósult meg, mellyel a társaság a Magyarországra szervező, beutaztatásban érdekelt turisztikai szereplők piaci aktivitását ösztönzi.

Az MT Zrt. ausztriai képviselete az elmúlt időszakban osztrák újságírók és kolostorok egyházi képviselői számára több tanulmányutat szervezett, valamint szakrális-turisztikai kiadványok elkészítésében segédkezett. Az együttműködés célja, minél több világi turista számára lehetővé tenni a szakrális helyek megismertetését, illetve a pihenéshez a testi-lelki felüdülés teljes spektrumában alternatívát kínálni a „közönséges“ szálláshelyek és turisztikai attrakciók mellett. Európa nyugati felében a lassú turizmus (slow tourism) reneszánszát éli, ami a stresszes mindennapoktól elszakadva biztosít szellemi és lelki szempontból is felejthetetlen élményeket a turistáknak. Ausztriában ugyancsak nagy népszerűségnek örvend és divatos a turizmus ezen új irányzata, amely tökéletesen beleillik az MT Zrt. – hazánk egészségturizmusát kiemelten népszerűsítő – tevékenységébe.

A Pannonhalmát felkereső csoport számára tartott rövid bécsi prezentációjában, Kovács Balázs, az MT Zrt bécsi képviselője elmondta, hogy “a Magyarországra látogató osztrák turisták közel 20 százaléka kulturális motivációval érkezik, s ezen belül mintegy 10 százalékra tehető a kifejezetten egyházi, vallási hajtóerővel bíró utazások aránya. Éppen ezért, a Magyar Turizmus Zrt. osztrák külképviselete kiemelt figyelmet szentel a kulturális- és vallási témán alapuló turizmus Ausztria és Magyarország közötti előmozdítására.“

{module 221}