Ilyet sem láttunk még

Ilyet sem láttunk mégBudapesten nyílt meg Európa első készpénzmentes kávézója: a K:antin elsősorban a bankkártyás fizetés előnyeire hívja fel a figyelmet.

Budapest belvárosában, a Katona József Színházban nyílt meg Európa első készpénzmentes kávézója, a K:antin – hangzott el a vendéglátóhely mai, megnyitó sajtótájékoztatóján. A K:antin, MasterCard kártyás kávézó az első olyan presszó Európában, ahol – a színházi előadások szüneteinek kivételével – készpénzt nem fogadnak el, csak elektronikus eszközökkel lehet rendezni a számlát. A kávézóban ugyanakkor más kártyatársaság emblémájával ellátott plasztikokat is használhatnak fizetésre a vendégek.

{module 221}

Csak kártyával?

A fizetés szabályozása hasonló a nagy fesztiválokon működő kártyás rendszerekkel, ahol speciális fesztiválkártyákat fogadnak csak el a vendéglátóhelyeken. Itt azonban nem valamilyen egyedi eszközzel, hanem betéti-vagy hitelkártyával fizethetünk.

Hemberger András, a MasterCard Europe igazgatója a megnyitón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban sok készpénzmentes fizetési megoldás jelent meg a magyar piacon, a készpénzmentes fizetés egyértelműen terjed az országban. A készpénzmentes kávézó is beleillik a kártyatársaság fejlesztéseinek sorába, a K:antin-ban is használhatóak a hagyományos bankkártyák mellett a PayPass érintésmentes kártyák is.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kávézó működésében eleinte lehetnek fennakadások, hiszen a magyar fogyasztók nem találkozhattak még olyan vendéglátóegységgel, ahol csak bankkártyával lehet fizetni. Az alelnök emlékeztett arra, hogy a készpénzmentes fizetés csökkenti a rejtett gazdaságot, az MNB célja pedig továbbra is a kártyás, érintésmentes fizetés elősegítése, és az interchange (a kártyarendszerekben alkalmazott bankközi jutalék) díjak leszorítása.

{module 221}