Átadásra kész a Velencei-tó kapuja

Átadásra kész a Velencei-tó kapuja

Befejeződött a Velencei-tó kapuja építési beruházása, a mintegy 2,2 milliárd forint összköltségű projekt zárórendezvényét május 30–31-én tartják Velencén.

Átadásra kész a Velencei-tó kapuja

A keddi, helyszíni sajtóbejáráson Oláhné Surányi Ágnes (független) polgármester elmondta: a térség legnagyobb turisztikai fejlesztése nyolchektáros területen valósult meg. A beruházás értékének mintegy 70 százaléka uniós és állami támogatás, a többi a velencei önkormányzat saját ereje.

Közölte: a projekt tíz elemből áll, amelyek között van a homokos szabad strand, a fedett és nyitott korzó, a parti sétány, a felújított kikötő, illetve a rendezvénytér. A központi épületben mintegy harminc, különféle üzlet és szolgáltatás kapott helyet, és itt található egy 120 fő befogadására alkalmas díszterem, amely egyben a város új házasságkötő terme is lesz.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a komplexum „négyévszakos” lesz, és ezzel jelentős hiányt pótolhat a Velencei-tó környékén. A Velence Korzó és Szabadstrand teljes egészében a város tulajdonában van, az üzemeltetést nyílt közbeszerzési eljáráson a Gomi Kft. nyerte el.

Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. A munkálatok 2010 nyarán kezdődtek el, a következő évben a kivitelezéssel megbízott K+K Bau Profil Zrt.-vel szemben felszámolási eljárás indult. A projekt akkor 30 százalékos készültségi fokú volt.

2013. június 6-án jelentette be a település polgármestere, hogy az építkezés közel két év után folytatódik. Oláhné Surányi Ágnes akkor elmondta, hogy a kivitelezővel szerződést kellett bontani, és feljelentésekre is sor került.

A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében. A térség országgyűlési képviselője, L. Simon László (Fidesz) 2011. november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabad strandon indított nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A másodszor kiírt közbeszerzési eljáráson a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.–ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert.

fotó: Máthé Zoltán MTI