Az Év Turisztikai Szakdolgozatai

A Magyar Turizmus Zrt. által életre hívott, „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” pályázatra 2009 őszén 53 szakdolgozat érkezett. A szakdolgozat-pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén, 2010. március 24-én, két kategóriában hirdettek nyerteseket, további négy pályázó pedig különdíjban részesült.

Az MT Zrt. idén második alkalommal ismerte el külön oklevéllel azt a felsőoktatási intézményt, amely a diákok számára a legjobb felkészítést nyújtotta a szakdolgozat-készítés során. A diákok a munkájukért járó elismerést ünnepélyes keretek között Dr. Kovács Miklóstól, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkárától és Dr. Róna Ivántól, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától vehették át.

A Magyar Turizmus Zrt. 2009-ben kilencedik alkalommal írt ki pályázatot „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” címmel a turisztikai felsőoktatási intézmények végzős hallgatói részére. A pályázaton az akkreditált hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói, valamint az esti, levelező és posztgraduális képzésben, illetve a távoktatásban részt vevő hallgatók indulhattak államvizsgán eredményesen megvédett turisztikai témájú szakdolgozatukkal. A pályázatra egy-egy intézmény legfeljebb öt értekezést nevezhetett be, amelyből legfeljebb két pályamű idegen nyelvű is lehetett.

A pályázat célja, hogy ösztönözze és továbbfejlessze a turizmus állami irányítása és a turisztikai felsőoktatási intézmények közötti együttműködést és szakmai munkát, amely az elmúlt években egyre sokszínűbb lett. A Magyar Turizmus Zrt. központjában és Regionális Marketing Igazgatóságain (RMI), valamint külképviseletein a gyakornoki programok (amelyben 2010-ben több mint 10 főiskoláról, illetve egyetemről közel 60 fő vesz részt), a kutatásokban való részvétel, az információcsere, a Társaság által szervezett szakmai rendezvényeken való részvétel lehetősége, továbbá az MT Zrt. munkatársainak az oktatásban való aktív részvétele mind-mind azt szolgálják, hogy a felsőoktatási intézményekből kikerülő hallgatók jól megalapozott elméleti ismereteik mellett gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek. A Magyar Turizmus Zrt. a turisztikai képzést a mintegy 10 közép- és felsőoktatási intézménynek nyújtott szakképzési hozzájárulás segítségével is támogatja.

2009-ben (akárcsak 2008-ban) 15 felsőoktatási intézmény juttatta el az MT Zrt.-hez az általa legszínvonalasabbnak ítélt munkákat, ismét jelentős számú, összesen 53 szakdolgozatot. A pályázatra a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara, az Eszterházy Károly Főiskola, a Harsányi János Főiskola, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája, a Károly Róbert Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pázmány Péter Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szolnoki Főiskola (valamint Berufsföderungsinstitut BFI Wien) nevezett be szakdolgozatot. A szakdolgozatok között néhány idegen nyelvű, két német és egy angol nyelvű pályamű is található.

A beérkezett szakdolgozatokat az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága, a Nemzeti Turisztikai Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból álló szakmai zsűri értékelte. A legjobb diplomamunkákat két, az „Alapos, tudományos igényű munka”, valamint az „Újszerű témaválasztás” kategóriában jutalmazták, emellett négy szakdolgozat különdíjban részesült. A díjazott szakdolgozatok a következők:

Alapos, tudományos igényű munka kategóriában:
I. Kiss Dóra: Critical analysis of the management and marketing of the World Heritage Site of Budapest and its tourism use
II. Kravjár Lili: A turisztikai desztinációmenedzsment rendszer kialakításának kihívásai és problémái a Tisza-tó régióban
III. Barocz Andrea Erzsébet: Az online marketing jelentősége szálloda- és vendéglátóipari vonatkozásban

Újszerű témaválasztás kategóriában
I. (megosztott) Kovács Dóra: A regény mint útikönyv – Az irodalmi turizmus szerepe és lehetőségei Európában
I. (megosztott) Szőllősi Szilvia: Az örökségturizmus speciális ága: Régészeti parkok turisztikai jelentősége Magyarországon és Európában
II. Simon Zsuzsa: Magyarország gyógyító helyeinek turizmusa a spiritualitás tükrében
III. Szécsi Nóra: A magyarországi barlangok kalandturisztikai hasznosítása

Különdíjban részesült
Kiss Annamária: A nyári olimpiai játékok és hatásuk a rendező országra a Pekingi olimpia példáján keresztül
Ifj. Kovács Ferenc: Turizmusfejlesztés a világörökség vonzáskörzetében (Écs – Győrság – Pannonhalma – Pázmándfalu – Nyalka és Ravazd települések tájépítészeti feladatai a turizmus fellendítésére)
Torma Ágnes: Tihany község turizmusfejlesztési koncepciója a desztináció marketing eszközeivel
Varga Dorottya: Desztináció menedzsment szervezetek szerepe és alakításának lehetősége Gyulán

A nyertes pályázók a Budapesti Corvinus Egyetem Szolgáltatásmenedzsment, illetve Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszéke, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara, a Pannon Egyetem és a Szolnoki Főiskola hallgatói.

A Magyar Turizmus Zrt. idén – immár második alkalommal – külön oklevéllel ismerte el a diákok számára a szakdolgozat-készítés során a legjobb felkészítést nyújtó felsőoktatási intézményt. A 2009. évi szakdolgozat-pályázaton ezt az elismerést a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara érdemelte ki. 
A szakdolgozat-pályázat ünnepélyes díjkiosztóján a díjakat Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár és Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át a nyerteseknek. A pályázaton részt vevő valamennyi szakdolgozatot készítő egy értékes könyvet, a Magyar Turizmus Zrt. ajándékát vihette magával.

A Magyar Turizmus Zrt. 2010. évi, jubileumi szakdolgozat-pályázatának részletes feltételeiről az intézményvezetők és tanszékvezetők postai úton kapnak tájékoztatást, illetve a sajtóban is értesítést adnak. A szakdolgozatok teljes terjedelmükben a Magyar Turizmus Zrt.-nél megtekinthetők.