Brüsszel megszavazta Ujhelyi István turisztikai projektjét

A legmagasabb minősítéssel támogatta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő turisztikai kísérleti projektjét az Európai Bizottság, amelynek megvalósításához az Európai Parlament a napokban hétszázötvenezer eurót rendelt a jövő évi költségvetésből.

A brüsszeli törvényhozás legutóbbi ülésén döntött a következő évben megvalósítandó kísérleti („pilot”) projektekről és politikai kezdeményezésekről. Ezek között szerepelt Ujhelyi István EP-képviselő előterjesztése is, amely a határokon átnyúló nemzetközi turistaforgalom kihívásaira keres megoldásokat. Az úgynevezett “World Bridge Tourism”-projekt célja, hogy felkészítse az európai turisztikai szektort a harmadik országokból (például Kína, Brazília, India, Oroszország) érkező és az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett turistaforgalomra. Ujhelyi programja elsősorban a Kínából érkező – immáron évente több millió – turista igényeinek jobb megértését és megnyerését célozza.

Ujhelyi István most elfogadott turisztikai programjának célja, hogy összesítve és rendszerezve a turisztikai szakma már meglévő tapasztalatait, megszüntesse az uniós intézmények közötti párhuzamosságokat, lehetővé tegye a párbeszédet és segítse az európai, illetve kínai utazásszervezők közötti együttműködést, illetve a közösségi, internetalapú technológiák használatát.

A turizmus kiemelt szerepet játszik az Európai Unió és a világ gazdaságában: egyes mérések szerint a világ GDP-jének kilenc százalékát ez a szektor termeli meg. Csak tavaly tízmillió európai munkahelyet biztosított a turizmus, az európai tagállamok foglalkoztatási rátájának közel négy százalékát. A nemzetközi turistaforgalom 1980-ban még alig érte el a háromszázmillió főt, 2012-ben viszont már meghaladta az egymilliárdot; ráadásul a világgazdasági válság ellenére is évi több mint három százalékos növekedést mutat. Európa továbbra is a világ elsőszámú turisztikai célállomása, a növekvő forgalom miatt pedig a turisztikai szektornak tudatosan fel kell készülnie a más kontinensről érkező, más utazási és kulturális szokásokkal rendelkező látogatók megfelelő kiszolgálására. Ez a sokmillió munkahelyet biztosító turisztikai szektor, benne a magyar kis- és középvállalkozások rövid és hosszútávú érdeke is.